≡ Menu

Masa Bersendirian Seorang Isteri/Ibu Adalah Sangat Diperlukan. Baca Kenapa Ia Sangat Penting


Masa untuk bersendirian atau me time perlu bagi setiap wanita bergelar isteri dan ibu untuk mengembalikan mood dan ketenangan emosi.

Sekiranya para suami ingin tahu tahap stres isteri mudah sahaja. Kalau tiba-tiba perkara kecil menjadi besar, isteri mudah naik angin dan mudah nak menangis itu tandanya tekanan perasaan di tahap tidak dapat dikawal lagi.

Puan Hazirah Maulana berkongsi tentang masa bersendirian (me time) yang isteri-isteri perlukan di saat tekanan perasaan di tahap tenat. Pengalamannya sendiri terpaksa berhempas pulas sebagai ibu kepada 3 orang anak yang masih kecil di samping kerja-kerja menguruskan rumah tangga memang mencabar.

Namun suaminya amat memahami dengan membiarkannya mendapat me time atau masa untuk bersendirian. Berikut ialah perkongsiannya;

Lunch tadi suami hantar gambar dia makan oden family mart dengan tenang sambil menikmati swimming pool.

Kambing Aqiqah Murah Indonesia

Aku? Tgh makan jugak tp sambil berhempas pulas layan 3 orang anak. Yang kecik tgh menangis minta didukung , 2 org lagi tgh bergaduh berebut toys. Dah lupa apa itu nikmat makan.

Gambar hiasan.
KERJA TAK PERNAH HABIS
Dalam hati. Ya Allah jeles nya dengan suami. Setiap minggu dia outstation jadi setiap minggu dia dapat lari seketika daripada hingar bingar suara anak anak. Nangis, jerit, gaduh mereka.

Tapi aku? All the time dengan anak anak. Kuali periuk belanga kain baju. Kerja yang tak pernah habis. Ada masa stress dan penat datang menjengah.

BILA STRES, PERKARA KECIL PUN BOLEH JADI BESAR
Bila rasa stress dan penat datang, mula lah bende kecik pun nak jadi besar. Mula lah mudah nak naik angin. Anak buat salah sikit jadi isu besar walhal selalunya handle anak anak bukan jadi isu besar pada aku.

Bila jadi macam ni selalu nya untuk aku refresh, aku perlukan ME TIME. Dan cara aku layan me time aku ialah dating dgn suami 2 ke 3 jam tanpa anak anak. Aku perlukan sokongan dan kasih sayang dari dia. Dapat sekejap pun jadilah. Kalau nak bersuka ria dan berhoney moon tanpa anak, mmg tak sampai hati nak tinggalkan.

IBU & ISTERI JUGA MANUSIA BIASA
Syukur? Ya bukan tak syukur. Tapi aku juga manusia biasa. Ade mase aku rebah, ada ketika aku kuat.

MESTI SOKONG DAN BANTU ISTERI
Pesanan buat para suami,

Kalau anda terlihat tetibe isteri mudah naik angin, mudah nak menangis, itu tanda dia betul betul perlukan sokongan dan bantuan dari anda.

BERIKAN ISTERI QUALITY ME TIME
Tak kire lah isteri itu suri rumah atau berkerjaya. Isteri juga manusia biasa. Ada kala dia jadi sangat kuat dan ada kala dia jadi sangat lemah seperti anak kecil. Si suami, ambil alih tugas jaga anak dan rumah buat seketika. Beri isteri QUALITY ME TIME. Bagi isteri tu buat ape yang dia suka tanpa apa apa gangguan.

BACA:  Bolehkah Kita Merajuk Dengan Ibu? Baca Penjelasan Ini

Me time utk isteri ni sebenarnya bukan semata mata utk diri dia sendiri tapi kebaikan utk anak anak dan suami. Percayalah bila isteri dah dapat quality me time dia akan refresh energy dan kembali dengan senyum tawa dan gembira.

LEPAS ME TIME, TIADA LAGI MARAH & STRES
Tiada lagi marah. Tiada lagi stress. Tiada lagi mudah naik angin. Tiada lagi emosi anak anak dan suami yang akan tercalar. Hidup kembali bahagia. Aman dan harmoni. Tangisan jerit anak anak pun dapat dia handle dgn mudah. Masakan pula kembali lazat sedap dan menyengat.

Tapi andai si isteri itu rebah kembali, ulang kembali. Setiap isteri ialah manusia biasa yang tak lepas dari membuat kesalahan. Tak lepas dari fitrah kehidupan.

Kambing Aqiqah Murah Indonesia
Loading...

Minat menulis artikel? Inilah peluang untuk anda. Hantar artikel anda di sini: www.islamituindah.info/hantar-artikel