≡ Menu

Manfaat Lain Minyak Ikan Yang Kita Tidak Tahu! Bukan Hanya Untuk DHA Sahaja Tau


Semua orang tahu kebaikan minyak ikan atau fish oil.

Suatu masa dahulu aktres Judi Dench, 84, menerangkan dia mengalami masalah yang sama seperti warga emas lain iaitu masalah daya ingatan tidak tajam. Menurutnya lagi kerja sebagai pelakon menunt dirinya menghafal dialog skrip yang berpuluh-puluh muka surat. Tetapi dia tidak mampu untuk mengingati setiap skrip. Untuk menyelesaikan masalahnya dan memudahkan kerja, pelakon ini memberitahu kini dia mengambil suplemen minyak ikan setiap hari.

Tapi berapa ramai sahaja yang tahu kebaikan minyak ikan tidak terletak kepada ketajaman minda sahaja? Tahu tak minyak ikan boleh merawat kulit? Bahkan untuk masalah gangguan jiwa juga…

Kebaikan Pada Kulit
Kulit adalah organ terbesar dalam tubuh manusia dan ia mengandungi banyak asid lemak omega-3.

Kesihatan kulit boleh merosot terutamanya semasa usia tua atau selepas pendedahan matahari yang terlalu banyak. Mujurlah, terdapat beberapa masalah kulit yang boleh mendapat manfaat daripada suplemen minyak ikan, termasuk psoriasis dan dermatitis. Kulit anda boleh rosak akibat pendedahan matahari yang terlalu banyak atau semasa usia tua. Suplemen minyak ikan boleh membantu mengekalkan kulit yang sihat.

Rawat Gangguan Jiwa
Otak anda terdiri daripada vampir 60% lemak, dan kebanyakan lemak ini adalah asid lemak omega-3. Oleh itu, omega-3 adalah penting untuk fungsi otak normal.

Kambing Aqiqah Murah Indonesia

Sebenarnya, beberapa kajian telah menunjukkan bahawa orang yang mengalami masalah mental mempunyai tahap darah omega-3 yang lebih rendah. Kajian menunjukkan bahawa suplemen minyak ikan boleh menghalang permulaan atau memperbaiki gejala gangguan mental. Sebagai contoh, ia boleh mengurangkan risiko gangguan psikotik pada mereka yang berisiko. Di samping itu, dengan menambah minyak ikan dalam dos yang tinggi dapat mengurangkan beberapa gejala skizofrenia dan gangguan bipolar.

BACA:  Nak Tahu Kenapa Kita Baca "Salamun Qaulan Min Rabbi Rahim" Berulang Kali Dalam Surah Yasin? Ini Sebabnya

Kesihatan Mata
Begitu juga dengan otak, lemak omega-3 membentuk sebahagian penting struktur mata. Bukti telah menunjukkan bahawa orang yang tidak mendapat cukup omega-3 mempunyai risiko penyakit mata.

Tambahan pula, kesihatan mata mula menurun pada usia tua, yang boleh membawa kepada degenerasi makula yang berkaitan dengan usia (AMD). Makan ikan sekurang-kurangnya membantu mencegah AMD. Satu kajian mendapati bahawa mengambil minyak ikan yang tinggi untuk empat setengah bulan meningkatkan penglihatan pesakit AMD.

Bantu Tingkat Gejala Kemurungan & Anxiety
Tahukah, kemurungan diramal menyadi penyebab utama peyakit kedua di dunia pada 2030.

Menariknya, orang yang mengalami kemurungan mempunyai tahap darah omega-3 yang lebih rendah. Kajian telah menunjukkan bahawa minyak ikan dan suplemen omega-3 dapat memperbaiki gejala kemurungan. Selain itu, beberapa kajian menunjukkan bahawa minyak yang kaya dengan EPA membantu mengurangkan gejala kemurungan lebih daripada DHA.

BACA:  Duit Poket Tinggal RM10 Sebelum Masuk Gaji? Mungkin Inilah Punca Hilangnya Rezeki Tanpa Sedar

Baiki Asma
Asma, gangguan paru-paru yang boleh menyebabkan bengkak pada paru-paru dan sesak nafas.

Beberapa kajian telah menunjukkan bahawa minyak ikan boleh mengurangkan gejala asma, terutamanya di peringkat awal. Satu kajian melibatkan hampir 100,000 orang dan mendapati bahawa pengambilan ikan atau omega-3 dapat mengurangkan risiko asma pada kanak-kanak sebanyak 24-29%. Tambahan pula, suplemen minyak ikan pada ibu hamil boleh mengurangkan risiko alahan pada bayi.

Untuk Tulang
Di usia tua, tulang boleh mula kehilangan mineral penting, menjadikannya lebih cenderung untuk rosak. Ini boleh menyebabkan penyakit seperti osteoporosis dan osteoarthritis.

Kalsium dan vitamin D diketahui sangat penting untuk kesihatan tulang, tetapi beberapa kajian menunjukkan bahawa asid lemak omega-3 juga boleh memberi manfaat. Pengambilan omega-3 yang lebih tinggi dan tahap darah mungkin mempunyai kepadatan mineral tulang yang lebih baik – bone mineral density (BMD). Walaubagaimanapun, tidak jelas sama ada suplemen minyak ikan meningkatkan BMD.

Jika anda tidak makan ikan yang cukup, anda mungkin boleh mendapat manfaat daripada mengambil suplemen minyak ikan untuk mendapatkan omega-3 yang cukup.

Kambing Aqiqah Murah Indonesia
Loading...

Minat menulis artikel? Inilah peluang untuk anda. Hantar artikel anda di sini: www.islamituindah.info/hantar-artikel