≡ Menu

Manfaat Kulit Kayu Manis Untuk Kesihatan! Ingatkan Guna Untuk Masakan Je


Satu jenis rempah yang sering digunakan dalam amalan memasak atau kesihatan adalah kayu manis. Ya, rempah berbentuk kayu kering dengan aroma manis ini banyak digunakan dalam masakan Malaysia mulai dari kari hingga ais buah.

Di samping itu, kayu manis juga berguna untuk meningkatkan kesihatan badan. Berikut adalah pelbagai faedah dari kayu manis.

1. Manfaat kayu manis untuk diet
Manfaat pertama kayu manis ialah menurunkan berat badan. Penyelidikan dari University of Michigan Life Sciences Institute mendapati bahawa kayu manis mengandungi bahan yang dipanggil Cinnamaldehyde. Bahan ini berguna untuk membantu membakar lemak yang terkumpul di dalam badan.

Untuk mendapatkan kayu manis untuk mengurangkan berat badan, rebus kayu manis dan kemudian minum air masak dengan madu.

2. Manfaat kayu manis untuk muka
Faedah lain dari kayu manis berguna untuk menyokong kecantikan kulit, terutama kecantikan wajah. Sebabnya, kayu manis mempunyai ciri anti-biotik dan anti-mikrob yang akan melindungi kulit dari kerengsaan, ruam, tindak balas alahan, dan jangkitan.

Kambing Aqiqah Murah Indonesia

Anda boleh mendapatkan manfaat kayu manis untuk muka dengan menggunakan minyak pati jika kulit anda mempunyai keradangan, sakit, atau kemerahan. Selain itu, mencampurkan serbuk kayu manis dengan madu juga berguna untuk mencegah jerawat atau gangguan kulit yang lain.

3. Manfaat cinnamon untuk kesuburan
Satu lagi faedah dari kayu manis untuk kesihatan adalah untuk menyokong kesuburan.

Ya, tidak rahsia lagi bahawa kesuburan memainkan peranan penting, terutama bagi mereka yang mengidamkan bayi. Satu kajian, seperti yang dipetik dari Info Kesuburan Semula Jadi, penggunaan kayu manis akan mengurangkan risiko wanita untuk membangunkan PCOS atau Sindrom Ovarium Polikistik. Penyakit ini menjadikan fungsi ovari terganggu menyebabkan ketidakseimbangan hormon. Kayu manis berguna dalam memerangi penyakit ini kerana ia mengandungi enzim 3-kinase phosphatidylinositol di dalamnya.

Faedah lain dari kayu manis untuk kesuburan berguna untuk memudahkan kitaran haid bagi mereka yang jadual bulanannya huru-hara.

4. Antioksidan tinggi
Kayu manis adalah rempah yang tinggi yang mengandungi antioksidan di dalamnya. Zat ini mempunyai pelbagai manfaat seperti mengurangkan kerosakan akibat radikal bebas dalam tubuh, melambatkan proses penuaan, serta mencegah tekanan oksidatif, termasuk mempunyai keupayaan menghadkan pembentukan oksida nitrik dalam peroksidasi darah dan lipid (lemak) yang boleh menimbulkan gangguan otak, penyakit kanser, hingga penyakit berbahaya lain-lain.

Beberapa jenis antioksidan yang terdapat dalam kayu manis adalah polifenol, asid fenolik, dan flavonoid.

5. Mencegah keradangan di dalam badan
Kandungan antioksidan dalam kayu manis mempunyai ciri-ciri anti-radang sehingga berguna untuk melawan pelbagai tahap keradangan di seluruh tubuh.

6. Menyokong kesihatan jantung
Penyelidikan telah menunjukkan bahawa pengambilan kayu manis juga berguna untuk melindungi kesihatan jantung, termasuk mencegah berbagai macam gangguan jantung lain seperti kadar kolesterol tinggi, tahap trigliserida tinggi, dan tekanan darah tinggi. Sebabnya, sekali lagi kerana kandungan antioksidan yang membantu mencegah pembekuan darah.

7. Melawan diabetes
Kayu manis mempunyai ciri-ciri lain yang sihat, iaitu anti-kencing manis. Oleh itu manfaat kayu manis seterusnya adalah untuk mencegah kencing manis.

Bahan-bahan semulajadi dalam kayu manis akan menghalang enzim tertentu yang disebut alanine yang akan membuat glukosa diserap ke dalam darah. Terlalu banyak proses ini kemudian meningkatkan risiko diabetes.

8. Mencegah kanser
Kajian lain menunjukkan bahawa faedah kayu manis adalah untuk mencegah kanser. Kerana kayu manis mengandungi antioksidan yang dapat melindungi dari kerosakan DNA, mutasi sel, dan pertumbuhan tumor.

Kemudian, kayu manis mengandungi sebatian Cinnamaldehyde yang mempunyai keupayaan untuk menghalang pertumbuhan tumor kanser dan melindungi DNA daripada kerosakan radikal bebas yang jadi cikal bakal kanser.

9. Mencegah kerosakan kognitif dan menyokong kesihatan otak
Sekali lagi kerana kandungan antioksidan memberikan faedah kayu manis untuk mencegah penurunan kognitif dan melindungi kesihatan otak.

“Kandungan zat antioksidan di dalam kayu manis akan mengaktifkan protein pelindung saraf yang melindungi sel-sel otak dari mutasi dan kerosakan tekanan oksidatif. Sehingga penyakit dengan gangguan neurologi seperti penyakit Parkinson dan Alzheimer boleh dicegah,” terang kajian seperti yang dikutip dari draxe.

Sumber

Kambing Aqiqah Murah Indonesia
Loading...

Minat menulis artikel? Inilah peluang untuk anda. Hantar artikel anda di sini: www.islamituindah.info/hantar-artikel