≡ Menu

Malaysia hantar tentera ke Palestin bagi memastikan keamanan, bukan berperang


LUMUT: Kesediaan Angkatan Tentera Malaysia (ATM) menghantar bantuan ketenteraan ke Baitulmaqdis bukan bertujuan untuk keganasan sebaliknya bagi memastikan keamanan serta kestabilan rantau itu agar tidak terus bergolak.

Menteri Pertahanan, Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein berkata, langkah itu juga adalah untuk memastikan imej Islam tidak dicemari dengan persepsi serong pihak yang tidak bertanggungjawab.

Katanya, sebarang tindakan lanjut oleh tentera Malaysia juga akan dilaksanakan berdasarkan maklumat terkini yang sahih agar tidak tersilap langkah.

“Maklumat tersebut akan kita kumpul dan bila perlu, kita akan lakukan, tetapi (buat masa ini) jangan kita sensasikan sesuatu sehingga kita berada di dalam satu keadaan yang tidak dapat dikawal.

BACA:  Rancangan Perdamaian US untuk menyelesaikan konflik Israel dan Palestin. Adil Ke?

“Musuh-musuh Islam, mahukan kita berpecah, berperang dan berkelahi sesama kita dan ini bukan cara kita, bukan cara ATM,” katanya.

Kambing Aqiqah Murah Indonesia

Beliau berkata demikian selepas merasmikan Majlis Pelancacaran Transformasi Kompleks Mutiara Armada Pangkalan Tentera Laut Diraja Malaysia (TLDM) di sini, hari ini.

Turut hadir, Menteri Besar Perak, Datuk Seri Dr. Zambry Abd. Kadir, Panglima Angkatan Tentera, Tan Sri Raja Moha­med Affandi Raja Mohamed Noor, Panglima Tentera Laut, Laksamana Tan Sri Ahmad Kamarulzaman Ahmad Badaruddin dan Pengerusi Perbadanan Perwira Niaga Malaysia (Pernama), Tan Sri Datuk Seri Abdul Aziz Zainal.

Hishamuddin berkata, Malaysia merupakan sebuah negara Islam yang dihormati ramai kerana sentiasa mengamalkan nilai dan prinsip kesejagatan dan universal selain mempraktikkan konsep wasatiyah Islamik.

BACA:  Jangan Lupa Kurang 30 Hari Lagi

“ Pendirian kita yang jelas, pendirian kita (Malaysia) tidak berbelah bahagi sekiranya kita tahu ianya menyentuh agama kita.

“ATM mempunyai banyak pendekatan jihad ke arah itu namun, kita perlu mempunyai maklumat terkini supaya tidak tersilap langkah,” katanya.

Tambah Hishamuddin, perkembangan isu Palestin perlu dipantau secara dekat berikutan Malaysia mempunyai anggota tentera misi pengaman di bawah Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu.

Ujarnya, selain Palestin, ATM turut memantau keadaan di beberapa negara Asia Barat seperti Syria, Iraq, Qatar, Yamen dan Lubnan.

 

Sumber: www.astroawani.com

Kambing Aqiqah Murah Indonesia
Loading...

Minat menulis artikel? Inilah peluang untuk anda. Hantar artikel anda di sini: www.islamituindah.info/hantar-artikel