≡ Menu

Makanan Yang Berkesan Menurunkan Kolestrol Tinggi Dalam Badan Kita


Apakah kolesterol?
Kolesterol adalah sejenis lipid. Ia adalah sejenis bahan lilin, seperti lemak yang hati anda menghasilkan secara semula jadi. Ia penting untuk pembentukan membran sel, hormon tertentu, dan vitamin D.

Kolesterol tidak larut dalam air, jadi ia tidak boleh mengembara melalui darah anda sendiri. Untuk membantu mengangkut kolesterol, hati anda menghasilkan lipoprotein.

Lipoprotein adalah zarah yang diperbuat daripada lemak dan protein. Mereka membawa kolesterol dan trigliserida (satu lagi lipid) melalui aliran darah anda. Dua bentuk utama lipoprotein adalah lipoprotein berketumpatan rendah (LDL) dan lipoprotein berkepadatan tinggi (HDL).

Jika darah anda mengandungi terlalu banyak kolesterol LDL (kolesterol yang dibawa oleh lipoprotein berkepekatan rendah), ia dikenali sebagai kolesterol tinggi. Apabila tidak dirawat, kolesterol tinggi boleh menyebabkan banyak masalah kesihatan, termasuk serangan jantung atau strok.

BACA:  Tutup Cermin Bila Ada Kematian. Kalau Anda Pernah Melakukan Ini Sila Bertaubat

Kolesterol tinggi biasanya tidak menyebabkan gejala. Itulah sebabnya penting untuk mendapatkan paras kolesterol anda secara berkala. Ketahui paras kolesterol yang dicadangkan untuk umur anda.

Cara Menurunkan Kolesterol Secara Semulajadi
Dalam sesetengah kes, anda mungkin dapat menurunkan tahap kolesterol anda tanpa mengambil ubat. Sebagai contoh, ia mungkin cukup untuk memakan makanan berkhasiat, bersenam secara teratur, dan mengelakkan produk tembakau merokok.

Kambing Aqiqah Murah Indonesia

Sesetengah orang juga mendakwa bahawa makanan tambahan herba dan pemakanan tertentu dapat membantu menurunkan tahap kolesterol. Sebagai contoh, tuntutan tersebut telah dibuat mengenai:

Bawang Putih


Hawthorn Beri

Astragalus

Beras Yis Merah


Tumbuhan Sterol Dan Suplemen Stanol

BACA:  Manfaat Kacip Fatimah Selain Daripada Kesihatan Dalaman Wanita!


Oat Bran, Yang Terdapat Di Oatmeal Dan Seluruh Oat


Flaxseed

Walau bagaimanapun, tahap bukti yang menyokong tuntutan ini berbeza-beza. Juga, Pentadbiran Makanan dan Dadah A.S. (FDA) tidak meluluskan sebarang produk ini untuk merawat kolesterol tinggi. Lebih banyak penyelidikan diperlukan untuk belajar jika mereka dapat membantu merawat keadaan ini.

Sentiasa berbincang dengan doktor anda sebelum mengambil sebarang suplemen herba atau pemakanan. Dalam sesetengah kes, mereka mungkin berinteraksi dengan ubat lain yang anda ambil. Ketahui lebih lanjut mengenai ubat semula jadi untuk kolesterol tinggi.

SUMBER

Kambing Aqiqah Murah Indonesia
Loading...

Minat menulis artikel? Inilah peluang untuk anda. Hantar artikel anda di sini: www.islamituindah.info/hantar-artikel