≡ Menu

Makan Tom Yam Boleh Mengurangkan Risiko Terkena Kanser! Baca Pendedahan Doktor Ini


Jika anda suka makan tom yam teruskan makan makanan kegemaran anda itu kerana khasiat yang terdapat dalam masakan tom yam dipercayai mampu menghalang dan juga mengurangkan risiko pertumbuhan kanser. Walau bagaimanapun, untuk mendapatkan tom yam yang betul-betul berkhasiat pasti ada cara yang tertentu.

Kenyataan yang mengejutkan ini telah disampaikan oleh Dr Suri Roowi seorang Saintis merangkap Timbalan Pengarah Program Perekaan Makanan dari Institut Penyelidikan dan Kemajuan Pertanian Malaysia (MARDI) menerusi perbualannya dalam temubual yang dilakukan oleh stesen Radio IKIMfm.

Siapa sangka tom yam mampu rendahkan risiko kanser.
Menurut Mingguan Wanita, beliau menumpukan kepada kajian tentang makanan yang kaya dengan antioksidan serta turut berusaha memberikan kesedaran terhadap orang ramai mengenai kebaikan makanan-makanan yang kaya dengan antioksidan ini.

Melalui satu kajian tentang tom yam yang telah dilakukan di Unversiti Kasetsart, Thailand dan juga Universiti Kyoto, Jepun, mereka mendapati kandungan atau bahan yang terdapat dalam masakan tom yam dipercayai boleh menghalang pertumbuhan sel kanser dan juga pertumbuhan tumor berbanding dengan makanan yang lain.

Menurutnya, sesiapa yang suka makan tom yam sebenarnya individu itu lebih rendah risiko untuk mengalami kanser usus besar dengan syarat bahan-bahan masakan tom yam berkenaan mestilah daripada sumber asli seperti serai, daun limau purut, daun ketumbar dan sebagainya. Ketika waktu memasak tomyam haruslah mengurangkan penggunaan MSG.

Kambing Aqiqah Murah Indonesia

Bahan-bahan Masakan Tom Yam Anti Kanser

Antara bahan-bahan utama yang dimasak dalam masakan tomyam.
Daun Limau Purut
daun limau purut
Daun limau purut adalah antara bahan utama masakan tomyam.
Daun limau purut dikatakan kaya dengan antioksidan dan melalui kajian terkini yang dibuat terhadap seekor tikus mendapati daun ini mampu bertindak menghalang kanser atau anti kanser.

Serai

khasiat serai
Serai sememangnya mempunyai khasiatnya yang tersendiri.
Melalui kajian juga mendapat bahan yang terdapat dalam serai iaitu bahan citral juga bertindak menghalang kanser terutamanya kanser ovari, kanser usus besar dan juga kanser payudara.

Kajian yang dibuat ke atas serai membabitkan banyak sel iaitu ketika kajian dibuat saintis akan menanam sel ke dalam satu bekas yang kemudiannya digoncangkan. Setelah itu saintis akan memasukkan minyak ke dalam sel dan hasilnya sel-sel kanser tersebut dilihat telah mati.
Daun Ketumbar

daun ketumbar
Daun ketumbar bukan saja anti kanser malah amat baik untuk mengawal gula dalam darah.
Antara bahan yang terkandung dalam masakan tom yam yang memberikan peranan besar dalam aktiviti anti kanser adalah daun ketumbar. Daun ini amat bagus kerana sifatnya mempunyai anti oksidan.
Daun ketumbar juga sangat baik untuk mereka yang mempunyai penyakit diabetes atau kencing manis iaitu mampu mengawal gula dalam darah selain itu ia juga sangat bagus untuk mereka yang menghadapi masalah saraf.

BACA:  Salah Menyimpan Susu Badan Boleh Jadi Berbahaya Untuk Bayi, Jauhi 9 Kesalahan Ini!

Temu Kunci

temu kunci
Temu Kunci banyak digunakan oleh masyarakat di Vietnam.
Biasanya di Malaysia masakan tom yam akan menggunakan lengkuas dan ada juga yang menggunakan Temu Kunci ke dalam masakan ini. Temu Kunci biasanya digunakan oleh kebanyakan orang Vietnam. Temu Kunci mempunyai banyak khasiat dan manfaat untuk kesihatan. Antara kebaikannya ialah anti kanser.

Mulai sekarang sesiapa yang tidak menyukai masakan tom yam haruslah memakannya kerana dengan memakan tom yam telah terbukti dapat mengurangkan risiko penyakit kanser seperti yang dikatakan oleh Dr Suri Roowi.

Sumber

Kambing Aqiqah Murah Indonesia
Loading...

Minat menulis artikel? Inilah peluang untuk anda. Hantar artikel anda di sini: www.islamituindah.info/hantar-artikel