≡ Menu

Kurangkan Risiko Serangan Jantung. Gunakan Minyak Ini


Antara makanan suplemen yang paling biasa, vitamin D dan Omega-3 asid lemak (minyak ikan), dikaji selama tempoh lima tahun untuk menentukan sama ada penggunaannya memberi impak kepada kesihatan jantung dan kanser. Oleh kerana kedua-dua penyakit itu diketahui sangat mempengaruhi wanita dari semua peringkat umur, penyelidik dari Brigham dan Women’s Hospital (BWH), sekutu dari Sekolah Perubatan Harvard, memutuskan untuk menganalisis hubungan antara suplemen dan mengurangkan risiko.

Dr. JoAnn Manson, PhD, penulis utama, menyiratkan bahawa penemuan mencadangkan manfaat dan risiko yang rumit yang diperolehi daripada rawatan menggunakan makanan tambahan ini. Beliau juga mengatakan bahawa lebih banyak penyelidikan diperlukan untuk memahami dengan tepat apa jenis orang yang boleh mendapatkan faedah maksimum daripada makanan tambahan. Penemuan itu disampaikan di Mesyuarat Tahunan Persatuan Menopaus Amerika Utara (NAMS) di Chicago antara 25 dan 28 September.

BACA:  Kesan Buruk Jika Kerap Pakai Hand Sanitizer

Seperti semua hasil sebelumnya, meta-analisis terbaru, yang merupakan kajian terbesar jenisnya, yang dipanggil VITamin D dan Percubaan OmegA-3 (VITAL), mengesahkan bahawa risiko kematian kanser dan serangan jantung berkurang. Bilangan peserta adalah seramai 26,000 lelaki dan wanita di A.S. Walau bagaimanapun, walaupun rawatan selama lima tahun, janjinya terbatas kepada bidang ini.

Ini adalah kerana penggunaan minyak ikan menunjukkan pengurangan yang signifikan dalam kejadian kardiovaskular utama tetapi berjaya mengurangkan serangan jantung dengan lebih berkesan. Orang yang makan 1.5 hidangan ikan setiap minggu mendapat manfaat dengan cara ini. Ia juga dianggap di bawah paras penggunaan purata ikan kohort ikan diet.

Kambing Aqiqah Murah Indonesia

Dari keseluruhan populasi, Afrika-Amerika mendapat manfaat daripada rawatan ini. Satu lagi meta-analisis ujian klinikal rawak yang mengkaji asid lemak omega-3 dan mengurangkan risiko penyakit jantung membuktikannya sebelum ini.

BACA:  Doa Selepas Tahiyat Akhir Yang Ramai Tak Tahu, Jom Amalkan

Suplemen vitamin D juga tidak banyak memberi kesan kepada mengurangkan kejadian kardiovaskular utama dan kejadian kanser. Sebaliknya, suplemen ini telah menunjukkan bukti menunjukkan penurunan risiko jumlah kematian kanser bagi peserta dalam kajian itu untuk sekurang-kurangnya dua tahun. Meta-analisis sebelumnya telah disahkan oleh kajian membujur ini.

“Dengan penyakit jantung dan kanser yang mewakili ancaman kesihatan yang paling penting kepada wanita, adalah penting bahawa kita terus mengkaji daya maju pilihan yang menghalang penyakit ini dan membantu wanita bertahan hidup mereka,” kata Dr Stephanie Faubion, pengarah perubatan NAMS.

Kambing Aqiqah Murah Indonesia
Loading...

Minat menulis artikel? Inilah peluang untuk anda. Hantar artikel anda di sini: www.islamituindah.info/hantar-artikel