≡ Menu

Kulit Kayu Manis. Rempah Ratus No. 1 Paling Tinggi Antioksidan


Ramai orang mengenali rempah ratus untuk bahan penyedap masakan. Tahukah anda dengan ia juga boleh digunakan sebagai ubat-ubatan dan produk asli untuk kecantikkan bagi wanita dan lelaki?

Selama beribu tahun lamanya rempah ini digunakan di serantero dunia. Ia sudah wujud sejak 4000 tahun dahulu di Mesir kuno dan kekal menjadi rempah ratus yang bernilai tinggi. Rempah ratus yang sudah sebati dengan budaya manuisa ini dinamakan sebagai kulit kayu manis.

Kulit kayu manis atau nama lainnya cinnamon ini sudah sebati dengan rakyat Malaysia. Selalunya ia digunakan sebagai bahan masakan. Ia juga terkenal dalam dunia perubatan sebagai herba nombor satu dunia yang tinggi antioksiden.

Ia merupakan rempah yang kuat. Ia telah digunakan untuk beribu-ribu tahun bukan hanya untuk aromanya, tetapi juga untuk ciri-ciri perubatannya yang kuat. Mereka melawan radikal bebas, yang mungkin menyebabkan penyakit seperti kanser, diabetes, arthritis keradangan, demensia, dan juga pelbagai lagi jenis penyakit.

Lebih menarik, para penyelidik mendapati bahawa kehebatan kulit kayu manis ini merupakan nombor 1 daripada 26 rempah ratus yang lain di dunia. Kehebatan rempah ratus ini banyak memberi kebaikan kepada pesakit yang menggunakan ini sebagai bahan ubatan.

Di samping itu, ia juga dapat membantu mengatasi pelbagai jenis penyakit kulit dan jangkitan. Oleh itu, kayu manis boleh digunakan dalam pelbagai jenis untuk meningkatkan kecantikan kulit anda.

Kambing Aqiqah Murah Indonesia

Dari mana datangnya kayu manis ?

Kayu manis adalah pokok hiasan dan teduhan yang mempunyai daun yang cantik dan kulit batang kemerah-merahan. Kulit ini apabila dikeringkan akan menjadi rempah yang dikenali sebagai kulit kayu manis. Pucuknya yang baru berwarna merah terang, bunganya kecil berwarna putih manakala buahnya berwarna ungu. Pokok kayu manis boleh mencapai ketinggian hingga 30 kaki.

Tinggi Antioksidan

Kayu manis dibungkus dengan pelbagai antioksidan pelindung yang mengurangkan kerosakan radikal bebas dan memperlahankan proses penuaan.
Terbukti lebih tinggi dalam antioksidan daripada rempah lain yang lain, termasuk bawang putih , thyme, rosemary dan oregano.
Antioksidan yang berbeza yang terdapat di kayu manis membantu meneutralkan radikal bebas berbahaya di dalam badan dan mencegah tekanan oksidatif.

Melegakan Keradangan
Antioksidan dalam kayu manis boleh membantu melegakan keradangan, yang boleh membantu mengurangkan risiko penyakit jantung, penurunan kognitif dan lain-lain.
Kajian menunjukkan bahawa kayu manis membantu mengurangkan kesakitan otot, mengurangkan kesakitan haid , mengurangkan keparahan reaksi alergi dan membantu melegakan gejala kesakitan yang berkaitan dengan usia yang lain.

Melindungi pesakit jantung

Mempunyai keupayaan untuk mengubati dan meningkatkan kesihatan pesakit jantung dan strok.
Boleh mengurangkan faktor sakit jantung iaitu menurunkan paras kolestrol, tahap trigliserida tinggi dan tekanan darah tinggi.
Kayu manis juga meningkatkan peredaran dam memperbaiki tisu jantung dan bagus untuk mengembalikan sel tisu jantung membantu memerangi serangan jantung dan terkena strok.

Menstabilkan gula darah

Kayu manis sangat terkenal dengan kesan anti-diabetes dan salah satu makanan yang sesuai untuk pesakit kencing manis.
Ia boleh mengurangkan tahap gula dalam darah dan meningkatkan sensitiviti terhadap hormon insulin yang membantu perjalanan gula dalam darah ke tisu untuk menjaga kadar gula darah seimbang.
Kayu manis untuk penyakit kencing manis boleh membantu menyekat aktiviti beberapa enzim pencernaan untuk melambatkan penyerapan gula di dalam aliran darah selepas makan karbohidrat tinggi.

Mengekalkan Fungsi Otak

Ia boleh meningkatkan fungsi otak dan boleh membantu mempertahankan terhadap perkembangan gangguan saraf seperti penyakit Parkinson dan Alzheimer.
Mengurangkan risiko keradangan dan kerosakan sel dalam model haiwan, yang dapat membantu memelihara fungsi otak dan mencegah penurunan kognitif.

BACA:  Kenapa Islam Melarang Kita Bersiul?

Boleh Membantu Menurun Risiko Kanser

Kayu manis kini sedang disiasat sebagai makanan yang melawan kanser semulajadi kerana kebolehan antioksidannya yang kuat dan boleh menjadi suplemen yang berguna bagi mereka yang mempunyai risiko kanser yang lebih tinggi.

Membantu melebatkan rambut

Untuk meningkatkan pertumbuhan rambut dan meningkatkan peredaran kulit kepala.
Sapukan serbuk kulit kayu manis ini sekali dalam seminggu untuk pertumbuhan rambut yang lebih baik dan rambut gugur akan berkurangan.

Mengoptimumkan kebersihan mulut

Memberi manfaat kebersihan mulut dan boleh melindungi terhadap beberapa bakteria tertentu yang menyebabkan nafas berbau , kerosakan gigi , rongga dan jangkitan mulut.
Digunakan sebagai bahan perasa semulajadi dalam mengunyah gusi kerana rasa yang menyegarkan.
Kayu manis juga telah digunakan secara tradisional sebagai serbuk gigi dan ubat alami untuk sakit gigi , masalah pergigian dan mulut.

Mencegah Candida

Berkesan dalam merawat dan mencegah pertumbuhan Candida dalam saluran penghadaman.
Manfaat kesihatan kayu manis yang lain adalah membantu mengawal paras gula darah ; diet tinggi dalam karbur halus boleh meningkatkan jumlah gula dalam saluran pencernaan dan mungkin dikaitkan dengan peningkatan risiko Candida.

Manfaat Kesihatan Kulit

Manfaat kayu manis yang berpotensi untuk kulit berakar dalam sifat antibiotik yang boleh membantu melindungi kulit daripada kerengsaan, ruam, reaksi alahan dan jangkitan.
Meningkatkan kesihatan kulit dan lebih bermanfaat untuk jerawat , rosacea dan alergi kulit.
Menerapkan minyak pati kayu manis terus ke kulit boleh membantu mengurangkan keradangan, bengkak, sakit dan kemerahan.

Kambing Aqiqah Murah Indonesia
Loading...

Minat menulis artikel? Inilah peluang untuk anda. Hantar artikel anda di sini: www.islamituindah.info/hantar-artikel