≡ Menu

Khutbah Jumaat di Mekah dan Madinah Tidak Ada Sepatah Pun Mengecam Tindakan US – Israel


Imam Saudi di Masjidil Haram di  Makkah dan Masjid Nabawi di Madinah tidak menyebutkan keadaan di Baitulmaqdis dan Masjid Al-Aqsa semasa khutbah Jumaat mereka. Masjid Al-Aqsa di Baitul Maqdis dianggap sebagai tempat paling suci dalam Islam selepas kedua-dua masjid besar.

Di Masjidil Haram, khutbahnya tidak secara langsung mengecam Israel-US, sebaliknya mengisahkan tentang Baitul Maqdis, kepentingan kepada ummat Islam, sejarah yang panjang tercatat sebagai kiblat yang pertama kepada ummah ini.

Walaupun beliau menegaskan bahawa Kerajaan “mengulangi hak undang-undang rakyat Palestin yang diberkati” dan memuji Raja Salman dan pemimpin Islam lain kerana mencari solusi terbaik untuk Islam dan umat Islam, Shaikh Maher Mu’eqili yang terkenal tidak ada sepatah pun mengecam tindakan US-Israel terhadap tanah suci itu.

BACA:  Hukum Jemaah Makan Hidangan Tuan Rumah Yang Mengundang Untuk Berdoa

Shaikh Abdullah Al-Bu’ejan, yang menyampaikan ucapan Jumaat di Masjid Nabi di Madinah, tidak menyebutkan isu itu sama sekali. Sebaliknya, dia membincangkan keajaiban Tuhan dalam perubahan musim sepanjang tahun.

Kambing Aqiqah Murah Indonesia

Berikutan keputusan Trump mengenai Jerusalem, Mahkamah Agung Saudi memerintahkan media tempatan untuk tidak memberikan liputan yang luas, Al-Araby Al-Jadeed melaporkan. Kedutaan Saudi dan Bahrain di Amman juga menyeru warga negara mereka yang tinggal di Jordan untuk tidak mengambil bahagian dalam demonstrasi yang diadakan untuk membantah tindakan AS.

Walaupun komuniti antarabangsa hampir tidak sebulat suara tidak bersetuju dengan pengumuman Donald Trump, laporan menunjukkan bahawa pengumuman itu dilakukan dengan pra-perjanjian Mesir dan Arab Saudi, dengan Arab Saudi sejauh yang didakwa menyatakan kepada Presiden Palestin untuk menerima kampung di pinggir Yerusalem sebagai modal Palestin alternatif.

Berikut Adalah Video Yang Di Petik Dari Facebook Ustaz Ahmad Dusuki Yang Sekarang Berada Di Tanah Suci

Khutbah Jumaat hari ini di Masjidil Haram, mengisahkan ttg Baitul Maqdis, kepentingan kepada ummat Islam, sejarah yang panjang tercatat sebagai kiblah yg pertama kepada ummah ini.. kemudian diakhiri doa.. Alhamdulillah paling tidak, ada keberanian sedikit dalam menyebut ttg masjidil aqsa walaupun tidak ada sepatah pun mengecam Israel dan amerika itu.. 💪💪💪

Sumber:

MiddleEast Monitor

Ustaz Ahmad Dusuki

Kambing Aqiqah Murah Indonesia
Loading...

Minat menulis artikel? Inilah peluang untuk anda. Hantar artikel anda di sini: www.islamituindah.info/hantar-artikel