≡ Menu

Khasiat Daun Moringa Oleifera


Moringa Oleifera adalah tumbuhan yang telah diketahui faedah kesihatannya selama ribuan tahun. Ia sangat kaya dengan antioksida yang sihat dan tumbuhan bioaktif.

Berikut adalah Khasiat Daun Moringa Oleifera yang disokong oleh penyelidikan saintifik.

Khasiat Daun Moringa Oleifera

Moringa oleifera adalah pokok yang berasal dari India Utara. Pelbagai nama diberikan seperti pokok drumstick, pokok lobak kuda, atau pokok minyak. Hampir semua bahagian pokok Moringa oleifera boleh dimakan atau digunakan sebagai bahan dalam ubat herba tradisional kecuali akarnya. Daun dan buah Moringa biasanya menjadi amalan pemakanan di bahagian India dan Afrika. Ini adalah contoh gambar daun Moringa oleifera:

Daun adalah sumber vitamin dan mineral yang sangat baik. Satu cawan daun segar moringa mengandungi khasiat-khasiat berikut:

Kambing Aqiqah Murah Indonesia

Protein: 2 gram

Vitamin B6: 19%

Vitamin C: 12%

Besi: 11%

Riboflavin (B2): 11%

Vitamin A (dari beta-karoten): 9%

Magnesium: 8%

Di negara-negara Barat, daun Moringa dikeringkan dan dijual sebagai makanan tambahan, baik dalam bentuk serbuk atau kapsul.

Namun, jika dibandingkan dengan daun dan buah Moringa yang segar, daun kering secara amnya lebih rendah daripada vitamin dan mineral. Walau bagaimanapun, ia sangat kaya dengan vitamin C. Satu cawan segar, diiris buah (100 gram) mengandungi 157% daripada keperluan harian anda untuk vitamin C.

Diet masyarakat di negara-negara membangun sangat kurang vitamin, mineral dan protein. Di negara-negara ini, Moringa oleifera boleh menjadi sumber penting bagi banyak nutrien penting.

Moringa mempunyai khasiat untuk mencegah kanser, digunakan dalam rawatan barah, memulihkan ketegangan emosi dan kerisauan.

BACA:  Rupanya Bibir Kering Ada Sebab Yang Lain Selain Daripada Kurang Minum Air!

Kajian menunjukkan bahawa segelas daun moringa dapat membekalkan keperluan harian Vitamin A untuk 10 orang. Yayasan Mata Antarabangsa yang terletak di Bethesa, MD, Amerika Syarikat menggunakan moringa untuk mencegah buta dalam kalangan kanak-kanak yang dikaitkan dengan kekurangan Vitamin A.

Dalam bidang perubatan, moringa telah dikenal pasti berkesan untuk rawatan penyakit kulit, menurunkan tekanan darah,mengurangkan bengkak, menyembuhkan ulser gastrik, menurunkan gula dalam darah dan melegakan sistem saraf badan.

Secara saintifik, moringa ialah suatu keajaiban kerana ia menguatkan tulang yang lemah, memperkayakan sel darah merah dan membolehkan seorang ibu yang kebuluran untuk membesarkan anak yang sedang kelaparan.

Satu lagi perkara yang perlu diingat ialah jika anda mengambil Moringa oleifera sebagai suplemen, mengambilnya dalam kapsul tidak akan membekalkan sejumlah besar nutrien.

Kesimpulannya khasiat daun moringa oleifera kaya dengan banyak nutrien penting, termasuk protein, vitamin B6, vitamin C, riboflavin dan besi.

Menanam moringa

Menanamnya pun sangat mudah, samada dengan cara menanam dari biji benih atau mencucuk dahan yang dipotong di dalam lobang tanah.

Pokok ini tumbuh dengan cepat sehingga 10 kaki tinggi dalam masa  7-8 bulan sahaja. Ia tidak perlu penjagaan rapi, dan boleh tumbuh di mana-mana walaupun ditanah dianggap kurang baik untuk tanaman lain.

Cara Mengambil Moringa

Cara Pertama

Cara pertama yang paling mudah ialah memetik daun-daun dan buah, dimakan mentah , atau dimasak mentah dengan banyak cara masakan dan pelbagai resipi.

Daun dan buah dipotong-potong dijadikan salad atau “spread”.

Daun boleh dimasukkan dalam masakan ikan, daging dan ayam .Ia boleh ditambah kedalam nasi goreng, sup, sambal belacan dan cokodok . Anda hanya perlu imaginasi untuk melakukannya.

Cuma ingat supaya daun tidak dimasak terlalu lama. Cara terbaik ialah hanya masukkan daun ke dalam masakan dihujung waktu memasak supaya nutrien tidak rosak oleh panas api atau air mendidih.

BACA:  Rawatan Bekam Untuk Kesihatan Lelaki Dan Wanita

Sebahagian dari vitamin terutama vitamin C mungkin rosak bila terdedah kepada kepanasan melebihi 140 darjah F atau 60 darjah C.

Cara Kedua

Cara kedua untuk menyediakan moringa ialah dengan mengeringkan daun di bawah bangsal dan tidak terdedah kepada kepanasan terik matahari.

Letak daun-daun bersama ranting diatas para dan ditutup dengan netting di atas (sebagai langkah menjaga kebersihan). Biarkan dalam masa beberapa hari sehingga daun-daun jadi kering. Daun-daun akan luruh sendiri dari ranting, dan seterusnya ranting-ranting dibuang.

Masukkan daun-daun kering ke dalam “mill” atau “blender kering” supaya daun dipotong halus menjadi serbuk teh dan disimpan dalam bekas kering dalam rumah.

Gunakan serbuk kering dengan memasukkan ke dalam masakan seperti cara pertama diatas.

Cara Ketiga-Buat Teh Moringa

Cara terakhir iaitu membuat teh moringa adalah  bagi saya paling best.

Masukkan 1 sudu teh serbuk kering ke dalam unchang teh (dibuat dari kain nipis) dan letak uncang di dalam air panas di dalam cawan. Biarkan selama 5 minit.

Setelah itu keluarkan uncang dari cawan. Warna air bertukar kemerahan seakan air teh. Tambah sesudu madu lebah ke dalam air teh yang tersedia, ummmph lazat sekali.

Mulai hari anda dengan secawan dua teh moringga.

Manfaat moringa banyak sekali. Paling utama ialah pengambilan moringa akan meningkatkan tahap kesihatan dan kecergasan fizikal dan mental seseorang.

Tanam pokok moringa hari ini. Anda tentu seorang yang bijak.

Rujukan : https://www.healthline.com/nutrition/6-benefits-of-moringa-oleifera

Kambing Aqiqah Murah Indonesia
Loading...

Minat menulis artikel? Inilah peluang untuk anda. Hantar artikel anda di sini: www.islamituindah.info/hantar-artikel