≡ Menu

Ketahui Cara Untuk Tidak Miss Solat Subuh Berjemaah! MUDAHNYA


Salah satu cabaran yang dihadapi oleh orang Islam apabila cuba bangun untuk Fajr setiap hari adalah pertukaran berterusan waktu Subuh. Bergantung pada musim yang anda ada, ia sentiasa beralih beberapa minit ke hadapan setiap hari atau beberapa minit lagi setiap hari. Oleh itu, sukar untuk mengikuti jadual Fajr yang berbeza-beza sepanjang tahun. Waktu Fajr atau waktu solat yang berubah-ubah ini menimbulkan 3 cabaran iaitu:

  1. Sukar untuk “melatih” otak anda untuk bangun pada waktu tertentu setiap hari. Apabila anda membaca buku produktiviti, nasihat mereka adalah untuk sentiasa bangun awal setiap hari setiap hari, contohnya. 5 pagi. Ini membantu melatih otak anda untuk membangunkan anda awal tanpa mengira berapa lewat malam anda tidur malam. Walau bagaimanapun, bagi seorang Muslim, ini tidak realistik, terutamanya dengan masa peralihan untuk doa Fajr, yang boleh bermula seawal pukul 1 pagi atau 2 pagi atau sehingga jam 7 pagi, bergantung pada musim dan mana bahagian dunia anda berada.
  2. Sukar untuk mengekalkan rutin solat tahajud. Sekiranya anda ingin mendapat manfaat dari tiga pertiga malam yang lalu dan bangun dan berdoa, anda tidak boleh mempunyai jadual yang konsisten. Dalam beberapa musim, ini akan memerlukan anda bangun seawal pukul 1 pagi atau 2 pagi dan dalam beberapa musim, anda perlu bangun pukul 5 pagi atau 6 pagi. Sekiranya anda berada di garisan Khatulistiwa seperti Malaysia, Indonesia dan juga Thailand, bersyukur lah kerana anda tidak perlu mengubah waktu tidur atau waktu solat tahajud anda!!
  3. Anda tidak dapat mengekalkan jadual yang konsisten atau rutin pagi.Sejak pagi anda terus berkembang dan berkontrak bergantung pada masa yang anda perlu bangun untuk solat Fajr, mempunyai rutin pagi yang konsisten dapat menjadi sangat mencabar.

Jadi Bagaimana kita hendak mengatasinya?

BACA:  Hormat Pada Suami! Kerana Suami Itu Ketua Keluarga

Solusi bagi ketiga-tiga cabaran ialah satu rutin yang saya cipta baru-baru ini. Alhamdulillah, Dengan Izin Allah dan TaufiqNya, saya boleh konsisten bangun 45 minit sebelum waktu subuh, tak kira berapa minit atau puluh minit perubahan waktu subuh.

Solusi ini membantu melatih otak saya untuk bangun sebelum waktu subuh, bersiap untuk solat berjemaah setiap hari sepanjang tahun. Ianya membantu saya untuk konsisten bangun menunaikan solat tahajud, kerana saya mempunyai 45 minit sebelum azan.

Apa yang saya lakukan? Ini adalah 3 langkah mudah yang saya gunakan untuk bangun awal.

Kambing Aqiqah Murah Indonesia

Langkah Pertama: Dapatkan Jam Loceng atau alarm yang betul

Saya beli jam alfajr, jam ini mempunyai fungsi yang menarik, iaitu ia boleh menetapkan masa alarm sebelum waktu solat. Mudahlah bagi kita untuk menetapkan masa untuk kita bangun setiap pagi.

Langkah Kedua: Kenali “Tabiat Alarm” Anda.

Setiap orang mempunyai tabiat yang unik ketika penggera berbunyi sama ada anda sedar atau tidak. Bagi sesetengah orang, ia adalah “menekan butang snooze” dan tidur sehingga sampai waktu “snooze” yang kedua ‘. Bagi yang lain, ia hanya menutup penggera dan tidur selama 20-30 minit sebelum bangun sehingga takut mereka terlewat untuk kerja.

Bagi saya, kebiasaannya saya akan tetapkan dua alarm, di telefon bimbit dan di jam loceng. Apabila jam loceng berbunyi, saya akan menutupnya dan tidur kembali, dan apabila telefon bimbit saya berdering, saya akan bangun dan menyiapkan diri. Tetapi biasalah, kadang-kadang menjadi, kadang-kadang tidak! Dan ini mengganggu saya.

Apabila difikirkan kembali “Kenapa lah aku pergi dekat katil semula?” Jadi saya membuat keputusan untuk mengubahnya.

Saya mengubahnya dengan meletakkan jam saya berhampiran tandas (atau jauh daripada diri anda). Apabila ia berdering, saya akan terus bangun untuk menutupnya. Secara tidak langsung, saya mendekatkan diri saya ke tandas. Dan apabila saya telah menutupnya, saya terus ke tandas untuk mandi.  Mula-mulanya agak payah untuk biasakan diri. Tetapi sekarang, tabiat yang saya asuh diri saya sudah sebati, dan saya rasa lebih mudah untuk bangun pagi sebelum subuh!

BACA:  Inilah Antara Insan Yang Menerima Hidayah Setelah Mendalami Ilmu Sains

Langkah Ketiga: Perbaiki dan Susun Semula Jadual Anda

Apabila saya memulakan rutin saya yang baru ini, saya hanya setkan alarm saya 5 minit sebelum waktu subuh agar saya tidak terlepas subuh. Pada fasa pertama, saya berjaya untuk bangun secara konsisten, iaitu 5 minit sebelum solat subuh, agar tidak terlepas waktu subuh. Apa yang penting ialah konsisten dalam progres. Untuk melakukan solat sunat Tahajud, saya perlu bangun sekurang-kurangnya 30 minit lebih awal daripada waktu fajar.

Untuk terus ubah alarm 30 minit lebih awal, tubuh badan kita akan terasa kejutan, dan ia mungkin akan memberi kesan kepada kita sepanjang hari. Tubuh kita mungkin akan menjadi lesu dan tidak bermaya. Jadi, apa yang saya lakukan ialah perbaiki waktu saya sedikit demi sedikit.

Jika kebiasaan nya saya bangun 5 minit sebelum waktu subuh, saya mulakan dengan menambah 5 minit lebih awal. Contohnya saya biasakan diri bangun 5:45, saya akan bangun pada jam 5:40. Sekarang saya mempunyai 10 minit masa sebelum solat subuh. Pada minggu berikutnya, saya awalkan lagi alarm saya sebanyak 5 minit, sehinggalah saya berjaya sampai pada waktu yang saya inginkan, iaitu 45 minit sebelum waktu subuh!

sumber: productivemuslim

Kambing Aqiqah Murah Indonesia
Loading...

Minat menulis artikel? Inilah peluang untuk anda. Hantar artikel anda di sini: www.islamituindah.info/hantar-artikel