≡ Menu

Ketahui 4 Jenis Makanan Yang Boleh Membuatkan Anda Mood Swing


Makanan boleh menjejaskan suasana hati kita. Mempunyai hidangan kegemaran anda boleh menjadikan anda orang yang paling bahagia di planet ini, tetapi gagal untuk makan tepat pada masanya ketika sedang sibuk dapat memberi perasaan marah itu.

Anda menjadi marah apabila lapar. Walau bagaimanapun, makan juga boleh menyebabkan anda berasa tidak enak.

Makanan menjejaskan neurotransmitter di dalam otak. Bahan kimia penting ini telah dikaitkan dengan emosi atau perasaan.

Sebagai contoh, serotonin neurotransmiter membantu orang ramai untuk berehat. Terdapat juga dopamin yang boleh meningkatkan tumpuan.

Apa yang kita makan memainkan peranan penting dalam bagaimana fungsi kimia otak ini berfungsi. Makanan boleh memberikan blok bangunan untuk neurotransmitter atau mengganggu keseimbangan di otak, yang kedua-duanya mempengaruhi mood.

Kambing Aqiqah Murah Indonesia

Makanan cepat dan barangan yang dibakar dikenali dengan memberi kesan negatif kepada otak. Kajian menunjukkan bahawa produk makanan yang diproses dengan begitu banyak dapat menyumbang kepada kemurungan, pencerobohan, kecemasan dan keadaan mental yang lain.

BACA:  Ikut 3 Langkah Ini Untuk Lawan Iblis Khanzab Yang Mengganggu Ketika Solat

Terdapat juga makanan yang biasa digunakan orang tanpa mengetahui kesannya terhadap perasaan.

Makanan Yang Menyebabkan Mood Swing

Makanan manis

Ramai orang suka makan makanan dengan gula tambahan atau pemanis tiruan. Mereka melihat dan rasa baik pada masa yang sama, yang membuatkan mereka menarik.

Walau bagaimanapun, pengambilan makanan bergula yang tinggi boleh menyebabkan kebimbangan, keresahan dan kemurungan. Banyak gula dalam badan juga boleh mengganggu keupayaannya untuk melawan tekanan, menurut DrAxe.com.

Pemanis buatan juga dikaitkan dengan sakit kepala, gangguan mood, pening dan migrain.

Alkohol

Hampir semua orang teruja untuk menyertai malam TGIF selepas satu minggu yang panjang. Mempunyai beberapa botol bir atau gelas wain menjadikan malam lebih menyeronokkan dan menarik.

BACA:  Jangan Sesekali Solat Dengan Berpakaian Sebegini. Sungguh Rugi, Masya'Allah

Walau bagaimanapun, alkohol memaksa otak untuk bekerja lebih keras untuk menghasilkan hormon yang meningkatkan perasaan tekanan dan kebimbangan. Ia juga boleh mengurangkan tahap serotonin, atau hormon “berasa baik”, yang boleh memberi anda perasaan yang tidak baik.

Margarine

Margarin dan produk lain seperti mentega mungkin mengandungi lemak buruk yang meningkatkan keradangan dan tahap asid lemak omega-6 yang tinggi. Mereka kucar-kacir dengan mood anda dengan menghalang peningkat mood semula jadi omega-3 asid lemak.

Kopi

Terlalu banyak kopi di dalam badan pada siang hari boleh membawa kepada overdosis kafein, yang mungkin menjejaskan neurotransmitter dan hormon. Kopi boleh mengubah mood dan mencetuskan perasaan seperti kecemasan.

Kambing Aqiqah Murah Indonesia
Loading...

Minat menulis artikel? Inilah peluang untuk anda. Hantar artikel anda di sini: www.islamituindah.info/hantar-artikel