≡ Menu

Kesan Buruk Jika Kerap Pakai Hand Sanitizer


Hand Sanitizer-  setitis cecair likat pada telapak anda dan mereka bebas dari bakteria 99.9%. Tetapi, apakah bahaya jika hand sanitizer dipakai secara berterusan?

Berikut adalah 8 perkara mengenai sanitiser yang perlu anda ketahui sebelum menggunakannya secara berterusan:

Semak kandungan alkohol: Pada botol mengatakan ia membunuh semua kuman di tangan anda. Tetapi ada kekeliruan di sini. Untuk bertindak dengan efisien, kepekatan alkohol dalam botol perlu melebihi 60%. Jika tidak, anda mungkin juga hanya menggosokkan cecair berbau manis di tangan anda, bukannya pembasmi kuman. Sejak penjualan ‘keajaiban’ ini, terdapat sejumlah produk yang lebih murah dan menjanjikan memberi anda kesan yang sama. Berhati-hatilah, lihat ramuan dan periksa alkohol. 59% tidak cukup bagus. Lebih murah tidak selalu lebih baik.

Tidak begitu baik untuk kanak-kanak: Kita semua tahu bahawa anak-anak datang dengan risiko yang meningkat apabila mereka menyentuh benda yang kotor dan meletakkan tangan mereka dalam mulut mereka. Dan ibu-ibu telah menemui penyelesaian usia baru untuk masalah mereka iaitu Hand Sanitizer. Tetapi, jika anda pernah membaca cetakan halus di sebalik botol, anda akan melihat amaran yang memberitahu anda untuk menjauhkan diri daripada anak-anak. Ini kerana anak anda boleh cedera dengan serius jika dia menelannya. Terdapat beberapa kejadian keracunan alkohol yang dilaporkan kepada kanak-kanak akibat pembersih tangan. Walaupun dalam kes orang dewasa, seseorang itu perlu menelan sejumlah besar untuk sesuatu yang tidak diingini berlaku, tetapi, untuk kanak-kanak sedikit jumlahnya cukup. Ditambah kepada risiko adalah hakikat bahawa anak-anak cenderung untuk memasukkan sesuatu ke dalam mulut mereka – dan bau buah yang manis hanya menjadikan mereka mahu mengambil lebih banyak lagi. Oleh itu, jauhkan anak-anak anda daripada barangan dan jika anda menggunakan pembersih tangan, pastikan anda menggunakannya di hadapan anda.

BACA:  Marah Anak Buat Salah, Jangan Sampai Si Kecil Immune Dengan Sikap ‘Menyinga’ Garang Mak Ayah
Kambing Aqiqah Murah Indonesia

Boleh menurunkan imuniti anak anda: Dalam satu kajian yang diterbitkan dalam Science Daily, yang dilakukan oleh Pusat Penyelidikan Northwestern mendapati bahawa kekebalan kanak-kanak dipengaruhi oleh penggunaan pembasuh tangan. Mereka mendapati bahawa lebih ramai kanak-kanak jatuh sakit kerana penyakit yang tidak berbahaya dan boleh dicegah selepas menggunakan ejen jangka panjang. Kajian ini secara khusus mencari pengeluaran produk keradangan; dipanggil protein C-reaktif (CRP) dalam sampel air kencing kanak-kanak. Mereka menyimpulkan bahawa persekitaran ultra bersih semasa peringkat awal kehidupan kanak-kanak merendahkan imuniti mereka ke tahap sedemikian sehingga mekanisme pertahanan tubuh mereka berada dalam mod pertempuran berterusan, yang membawa kepada imuniti yang lemah. Ini menyebabkan kesan yang serius apabila mereka bertambah tua, orang dewasa ini mempunyai sistem imun yang lemah dan tindak balas keradangan yang sangat sensitif yang menjadikan mereka terdedah kepada pelbagai penyakit sebagai orang dewasa.

Triclosan dalam beberapa pembersih boleh menyebabkan kerosakan pada kesihatan anda: Sesetengah pembersih tangan tidak mempunyai kandungan alkohol dan menggunakan triclosan sebaliknya. Triclosan adalah agen anti bakteria dan anti kulat dan biasanya digunakan dalam pelbagai sabun dan agen pembersih. Tetapi, adakah anda tahu bahawa ia adalah bahan aktif dalam racun perosak? Satu lagi perkara yang perlu dipertimbangkan ialah hakikat bahawa sebatian itu telah disebut-sebut sebagai ejen yang menyebabkan pembentukan super bug atau bakteria tahan antibiotik. Triclosan, sebagai komponen, mampu dengan cepat diserap ke dalam kulit dan memasuki aliran darah , sekali di sana, ia diketahui menyebabkan pelbagai kesan sampingan seperti kanser, alergi, efek hormon dan neurologi dan kelemahan otot . Lebih penting lagi, ia diketahui menyebabkan kemandulan

Apa yang mempengaruhi mikrob boleh memberi kesan kepada kita juga: Salah satu sebatian yang sering digunakan dalam pembersih tangan ialah Benzalkonium Chloride. Fungsi utamanya ialah membubarkan penutup luar sel bakteria, seterusnya membunuh mereka. Tetapi sebatian ini kira-kira seburuk untuk sel-sel kita kerana ia adalah untuk mikrob. Kompaun ini telah didapati meningkatkan kerengsaan dalam lapisan mukosa dan boleh memburukkan lagi tindak balas alahan. Menurut beberapa kajian, ia juga sangat toksik kepada ikan dan burung.

BACA:  Maksud Sebenar Ayat Seribu Dinar! Ini Sebabnya Kenapa Ia Digelar Ayat Pembuka Rezeki

Bau yang manis itu boleh menjadi sangat toksik: Bau dari sanitizer yang anda sukai adalah disebabkan oleh kemasukan sebatian yang disebut phthalates. Senyawa ini mudah larut ke dalam makanan dan kemudian ke dalam badan anda. Jadi dengan menggunakan pembersih bukan sabun sebelum makan anda mungkin tidak begitu baik idea. Lebih-lebih lagi, dalam kajian yang dijalankan oleh CDC (pusat kawalan penyakit) didapati kanak-kanak kini menunjukkan kandungan metabolit phthalate sebanyak 20 kali dalam tubuh mereka berbanding masa lalu. Kajian popular yang dikenali sebagai kajian Swan [2], menunjukkan bahawa wanita yang terdedah kepada phthalates yang berlebihan melahirkan anak laki-laki yang menderita pembukaan dubur yang berpusat di tempat yang salah dan menimbulkan risiko yang lebih tinggi daripada mereka yang tidak subur atau mempunyai kesuburan yang lebih rendah daripada biasa.

Tidak membersihkan semua residu: Selepas menggunakan sanitizer tangan, anda mungkin merasa bahawa tangan anda bersih, tetapi ia tidak melepaskan semua residu. Perkara seperti lemak dan deposit gula tidak terjejas atau dibersihkan tanpa menggunakan sabun. Jadi menggunakannya sebagai kaedah untuk membersihkan tangan anda setelah makan popcorn keju yang sedap akan membuat anda tidak baik. Malah sisa-sisa ini cenderung untuk mengambil lebih banyak kotoran, menjadikan tangan anda lebih kotor daripada sebelumnya.

Boleh merosakkan kulit: Walaupun kebanyakan pembersih tangan mengklaim mempunyai kesan pelembab, penggunaan yang terlalu banyak atau berterusan agen dapat merosakkan kulit. Dalam sesetengah keadaan, ia mungkin menyebabkan tangan anda menjadi lebih kasar daripada biasa.

Oleh itu, apabila anda membuka beg anda untuk pembersih, fikirkan lagi!

Kambing Aqiqah Murah Indonesia
Loading...

Minat menulis artikel? Inilah peluang untuk anda. Hantar artikel anda di sini: www.islamituindah.info/hantar-artikel