≡ Menu

Kerap Travel, Jangan Lupa, Dalam Flight Pun Boleh Solat!


Sebagai seorang Muslim, wajib bagi untuk kita melaksanakan tuntutan yang satu iaitu solat. Ia merupakan tiang agama bagi individu beragama Islam. Pelaksanaan solat tidak pernah membataskan pergerakan seseorang Muslim walaupun dimanapun. Islam itu mudah dan pelaksaannya juga cukup mudah.

Bagi warga tua atau individu yang mengalami masalah fizikal yang terbatas, pelaksanaan solat masih boleh dilakukan mengikut kesesuaian seperti solat secara duduk dan baring. Begitu juga bagi yang ingin melaksanakan solat di dalam pengangkutan seperti kapal terbang. Pengangkutan udara tidak membataskan seorang Muslim untuk melakukan tuntutan wajib ini.

Cara untuk melakukan solat di dalam kapal terbang sebenarnya tidak rumit. Yang penting anda belajar dan cuba mempraktikan tips yang Wanista kongsikan dibawah ini.

Rukun – Rukun Wudhu’

Berwudhu’ ketika di dalam kapal terbang sebenarnya tidak sukar, apa yang penting adalah anda mengetahui kaedah atau cara mengambil wudhu’ dengan betul. Cara yang disyorkan oleh Lembaga Tabung Haji adalah dengan menggunakan spray dan menyapu keseluruhan muka dengan sekali basuhan sahaja.

BACA:  Kunyah 40 Kali, Adakah Ia Sunnah Baginda Rasulullah?

Berniat
Membasuh muka
Membasuh kedua tangan hingga ke siku
Menyapu sebahagian kepala
Membasuh kedua kaki hingga ke buku lali
Tertib
Rukun – Rukun Tayammum

Kambing Aqiqah Murah Indonesia

Cara bertayammum di dalam kapal terbang pula adalah dengan melekapkan tangan ke dinding atau tingkap kapal terbang untuk bertayammum. Tetapi anda juga boleh menyediakan debu tanah di dalam botol, lalu anda tuangkan debu tanah di atas kain dan kemudian lekapkan tangan pada debu tersebut.

Foto – Berilmu, Beriman, Beramal, Bertaqwa
Berniat
Memindahkan debu tanah ke anggota Tayammum
Menyapu seluruh muka dengan debu tanah
Menyapu kedua tangan hingga ke siku
Tertib

Cara niat Tayammum

“Sahaja aku bertayammum untuk mengharuskan sembahyang fardhu”

Kaedah Sembahyang Semasa Dalam Penerbangan

Jika anda menaiki kapal terbang yang besar dan mempunyai ruang untuk solat seperti di kawasan yang berhampiran dengan tempat duduk pramugara atau tempat hidangan makanan. Jadi anda boleh melakukan sembahyang di kawasan tersebut dengan selesa.

BACA:  Hebatnya Kejujuran Saidina Umar, Sekalipun Terhadap Unta! Subhanallah

Tetapi jika anda menaiki saiz kapal terbang yang kecil dan memiliki kapasiti penumpang yang padat, maka apa yang boleh anda lakukan adalah:

Mulakan dengan menghalakan tubuh badan ke arah kiblat
Laksanakan rukun solat sekadar yang termampu. Berdasarkan firman Allah S.W.T yang bermaksud: Bertakwalah kalian kepada Allah sekadar kemampuan kalian – Surah al-Taghabun ayat 16
Segala rukun qauli hendaklah dilakukan
Syarat-syarat sah solat hendaklah dilakukan dengan sebagik mungkin

Menunaikan tuntutan wajib ini tidak menghalang untuk anda melakukan urusan solat walau dimana anda berada. Malah dengan adanya tips ini, diharap ia akan menjadi penyelesaian masalah anda dalam melakukan ibadat solat.

Kambing Aqiqah Murah Indonesia
Loading...

Minat menulis artikel? Inilah peluang untuk anda. Hantar artikel anda di sini: www.islamituindah.info/hantar-artikel