≡ Menu

“Kenapa tak kahwin lagi?” 3 Tips Berhadapan dengan Soalan Cepumas “Bila nak kahwin?”


“Assalamualaikum, kakak, sudah lama tidak bersua, akak sihat?”

“Alhamdulillah sihat; Saya baru mendapat kenaikan pangkat di tempat kerja, dan saya selesai mengingat lebih banyak Al-Quran; abang saya hanya mempunyai seorang bayi perempuan. ”

“Oh, Masha’Allah … jadi bila nak berkahwin? Lambat lambat nanti jadi andartu”

 

Kebanyakan wanita single di luar sana telah mendengar beberapa variasi dari soalan ini. Isu perkahwinan cenderung untuk muncul agak kerap bahawa ia seolah-olah tidak ada dalam hidup anda perkara-perkara lain yang lebih penting selain daripada “Bila nak kahwin?”. Perkara ini jika tidak ditangani dengan berhemah boleh mngakibatkan tekanan mental, emosi dan juga pergaulan kita dengan orang sekeliling kita. Dengan tekanan dari orang-orang di sekeliling kita supaya berkahwin, ia boleh membuatkan kita merasa tidak berdaya, hilang, dibebani atau tidak berharga.

Kambing Aqiqah Murah Indonesia

Kita mungkin tidak dapat mengubah orang di sekeliling kita atau menghentikan tekanan yang datang dari mereka, tetapi kita boleh mengubah diri kita sendiri dan bagaimana kita bertindak balas terhadap situasi kita untuk menjadi versi terbaik dalam diri kita dalam setiap keadaan yang Allah subuh ‘āla  meletakkan kita masuk. Berikut adalah beberapa tips apabila berhadapan dengan situasi sedemikian.

 

1)Kenali Diri Anda

Lidah sememangnya lebih tajam dari mata pedang, meskipun ia tidak bertulang, tetapi kata-kata yang negatif sama ada sengaja mahupun tidak, sememangnya mampu memberikan kesan yang mendalam kepada penerimanya. “Benarlah kata pepatah, kerana mulut, badan binasa”,  sama ada kesan itu terhadap yang mengucapkannya, mahupun kepada orang yang menerima ucapannya.

BACA:  "Kami akan meneruskan usaha ini!" Perdana Menteri Israel Menggesa SELURUH EROPAH Menamatkan bantuan kepada Palestin!!

Tetapi, itu tidak bermakna kita seharusnya mengambil bulat-bulat apa tohmahan atau ejekan orang lain terhadap kita, kerana kita lebih mengenali diri kita yang sebenarnya dan mulut manusia pada hakikatnya tidak mampu untuk memberikan sebarang kehinaan pada kita. Firman Allah dalam surah al-Isra’ ayat 70 “Dan sesungguhnya telah Kami muliakan anak-anak Adam…”.  Allah subḥānahu wa ta’āla memuliakan semua anak Adam; nilai anda di sisi Pencipta tidak ditakrifkan sama ada anda berkahwin atau tidak. Sebaliknya nilai anda terletak pada taqwa.

2)Empati dengan mereka yang meletakkan tekanan

Ini agak pelik kerana mengapa kita nak berempati dengan orang yang memberi tekanan kepada kita, terutamanya jika mereka ialah ahli keluarga atau ibu bapa yang sepatutnya menyokong dan bukan memberi tekanan pada kita? Dalam situasi ini, kita mudah berkecil hati atau menjadi marah pada mereka. Walau bagaimanapun,kita perlu berhati hati dalam pertuturan, dan memahami apa tekanan yang mereka hadapi. Banyak budaya dan tingkah laku dalam keluarga dibina melalui melihat pengalaman ahli keluarga dari generasi ke generasi. Mungkin ibu bapa kita bergelut secara mental dan emosi dan hanya diberi kasih sayang dengan cara tertentu, yang kemudiannya disampaikan kepada kita.

Kebanyakan ibu bapa berasal dari latar belakang di mana anak-anak mereka mewakili kejayaan mereka. Pada majlis keramaian, majlis perkahwinan, makan malam dan lain-lain, anak-anak selalu menjadi topik perbualan. “Jadi apa pekerjaan yang ada pada anak anda?Adakah anak perempuan anda berkahwin? Belum lagi? Alahai ” Sudah tentu lah mereka akan menggesa agar anak anak mereka segera berkahwin. Ini bukan untuk menghalalkan kata-kata yang kasar atau memberitahu sesiapa untuk bersabar tetapi,ia mungkin dapat membantu anda memahami bahawa sesetengah orang tidak diajar untuk mengenali kejayaan di luar perkahwinan, dan ini bukanlah masalah anda.

BACA:  "Pertunangan Adalah Komitmen Yang Belum Pasti. Oleh Itu.." Ustaz Kazim

3) Ingatilah Firman Allah, berbanding kata-kata manusia

Sebaik sahaja anda dapat berempati, secara dalaman anda boleh membebaskan diri daripada rantaian yang menahan diri anda dengan standard yang membawa anda ke bawah. Perkahwinan bukanlah segala-galanya.  Janganlah berputus asa untuk mencari teman disisi, dan janganlah pula berkecil hati atau berputus asa jika tidak menjumpai calon pada detik dan saat ini.

“Ikatlah dan bertawakkal-lah kepada Allah,” seperti sabda Rasulullah. [at-Tirmidhi]. Ambil jalan halal, ikhtiar dan serahkan kepada Allah. Segala sesuatu yang berlaku dalam kehidupan anda selepas itu akan menjadi kelebihan anda sendiri jika anda bersabar dan hubungan anda dengan Allah masih kuat.

Perkahwinan itu bukanlah satu pencapaian di dalam hidup kita, sebaliknya, menjadi insan yang penyabar. Allah berfirman dalam surah az-Zumar ayat ke sepuluh “..Sesungguhnya hanya orang-orang yang bersabarlah Yang dicukupkan pahala mereka tanpa batas”. Allah juga berfirman di dalam surah Saba’ ayat ke 37 “Dan sekali-kali bukanlah harta dan bukan (pula) anak-anak kamu yang mendekatkan kamu kepada Kami sedikitpun; tetapi orang-orang yang beriman dan mengerjakan amal-amal (saleh, mereka itulah yang memperoleh balasan yang berlipat ganda disebabkan apa yang telah mereka kerjakan; dan mereka aman sentosa di tempat-tempat yang tinggi (dalam syurga).”

Kambing Aqiqah Murah Indonesia
Loading...

Minat menulis artikel? Inilah peluang untuk anda. Hantar artikel anda di sini: www.islamituindah.info/hantar-artikel