≡ Menu

Kenapa Islam Suruh Kita Buat Baik, Rupanya Ada Manfaat Kesihatan!!


 

Happy man jumping for joy on the peak of the mountain, cliff at sunset. Success, winner, happiness

Terdapat revolusi berlaku dalam bidang perubatan.

Sehingga baru-baru ini, kebanyakan orang berfikir tentang tetap sihat dari segi pilihan gaya hidup seperti diet, senaman, tidur, dan lawatan doktor sekali-sekala. Walaupun akses kepada penjagaan perubatan yang berkualiti tetap kritikal, penyelidikan yang mencukupi menunjukkan bahawa apa yang berlaku di hospital dan klinik hanya sekeping kecil teka-teki kesejahteraan yang lebih besar. Kita sekarang tahu bahawa kebaikan adalah penting untuk kesihatan fizikal.

Dan kita tahu ini, sebahagiannya, kerana beberapa arnab kecil.

Sambungan kesihatan arnab.

Pada akhir 1970-an, para penyelidik cuba memahami hubungan antara diet dan kesihatan jantung. Oleh itu saintis Robert Nerem, Ph.D., dan pasukannya telah membuat eksperimen yang sangat mudah: Mereka memberi hampir sama dengan arnab identik dengan diet tinggi lemak yang sama. Pada akhir kajian, pasukan itu menjangka semua langkah kesihatan menjadi sama untuk semua arnab.

Kambing Aqiqah Murah Indonesia

Menghairankan, satu kumpulan jauh lebih baik (lebih baik 60%, sebenarnya) penanda kesihatan daripada yang lain. Tiada penjelasan biologi yang jelas untuk perbezaannya. Ternyata, perbezaannya adalah dalam penyelidik. Sepertinya arnab yang lebih baik dipelihara oleh semua penyelidik yang sama, individu yang sangat baik dan penyayang. Dia bukan sahaja memberi makanan kepada arnab. Dia mengangkat mereka, mengasuh mereka, dan berbual dengan mereka. Dengan kata lain, dia menunjukkan kebaikan kepada mereka.

Jadi pasukan mengulangi percubaan tetapi kali ini dengan keadaan yang ketat dikawal dan mendapat hasil yang mengejutkan yang sama. Kebaikan membuat semua perbezaan.

Sejak kajian Nerem, empat dekad penyelidikan penduduk menunjukkan bahawa dunia sosial kita adalah penentu utama kesihatan kita. Sementara itu, rawatan perubatan yang baik mungkin hanya menyumbang 10 hingga 20% daripada status kesihatan keseluruhan kami. Seperti yang saya nyatakan dalam buku saya, The Rabbit Effect, sebahagian besar kesihatan kita ditentukan oleh bagaimana kita diperlakukan dalam kehidupan sehari-hari kita di rumah, dalam hubungan, di tempat kerja, sekolah, kejiranan, dan komuniti yang lebih luas.

Dan ia datang kepada kebaikan dan hubungan positif dengan orang lain.

Kebaikan mempengaruhi kesihatan dan penuaan pada tahap selular mikroskopik. Sebagai contoh, hubungan fizikal yang dialu-alukan, seperti memeluk sokongan dari orang yang disayangi, melepaskan hormon rasa yang baik seperti oxytocin dan serotonin. Ia juga melindungi jangkitan. Satu kajian mendedahkan 400 sukarelawan yang sihat kepada virus sejuk dan mendapati mereka yang menerima pelukan harian adalah 32% kurang cenderung untuk jatuh sakit. Malah mereka yang sakit, tetapi menerima pelukan, tidak menjadi sakit selama ini.

BACA:  Bawang Putih Merawat Selsema Bayi! Hilangkan Hingus Dengan Segera

Meningkatkan penyelidikan menunjukkan kebaikan yang diulang, seperti TLC seorang ibu bapa menawarkan anak, mengubah ungkapan gen melalui proses yang dikenali sebagai epigenetik. Dalam erti kata lain, DNA itu sendiri tidak berubah, tetapi bagaimana kod genetik diterjemahkan. Dengan cara ini, hubungan dan persekitaran yang menyokong membantu orang hidup lebih lama dan lebih baik.

Kemajuan yang menggembirakan dalam genetik menunjukkan bahawa topi DNA pelindung yang disebut telomeres memperpanjang atau mempersingkat sebagai respons terhadap hubungan dan persekitaran yang mendukung atau stres. Buffer telomere lebih lama dikaitkan dengan jangka hayat yang lebih lama dan insiden penyakit yang berkurang.

Hubungan positif hubungan penahan, yang meningkatkan fungsi imun, tekanan darah, mood, dan pemulihan selepas kecederaan. Malah, kajian Harvard membuktikan perkembangan dewasa dewasa 80 tahun mendapati bahawa peramal terbesar dalam kehidupan yang sihat adalah bukan wang, kemasyhuran, kecerdasan, atau bahkan gen-itu adalah kekuatan hubungan para peserta. Satu lagi kajian yang mengikuti 1,138 orang dewasa yang lebih tua sihat dari masa ke semasa mendapati aktiviti sosial dengan sendirinya (mengawal faktor lain) muncul perlindungan untuk fungsi otak dan menurunkan risiko demensia sebanyak 70%.

Sama seperti hubungan positif mengurangkan kortisol, keradangan, dan kesakitan, kita tahu bahawa kesepian kronik adalah faktor risiko yang signifikan untuk penyakit. Ia meningkatkan risiko serangan jantung, pukulan, dan kematian awal dan merupakan faktor risiko yang signifikan kepada faktor kesihatan seperti faktor merokok seperti merokok, alkohol, tekanan darah tinggi atau obesiti.

Berita yang menarik ialah setiap hari kita masing-masing mempunyai peluang untuk meningkatkan kebaikan dan hubungan dalam semua bidang kehidupan kita.

3 cara untuk mempraktikkan kebaikan dalam hidup anda.

Semasa di dalam buku saya, saya terangkan beratus-ratus idea untuk kebaikan, berikut adalah beberapa untuk memulakan anda:

1. Katakan “Terima kasih.”

Pikirkan tentang seseorang yang tidak disangka-sangka kepada anda. Mungkin ia adalah kawan di pihak anda apabila anda memerlukannya, atau seorang rakan sekerja yang menyokong kerja anda yang tidak disahkan, atau seorang kaserol dari jiran ketika anda sakit. Fikirkan bagaimana kebaikan yang membuatkan anda rasa-mungkin dijaga, disokong, dan disayangi. Sekarang pertimbangkan ucapan terima kasih atas kebaikan itu melalui nota teks, panggilan, atau tulisan tangan.

Tidak ada undang-undang batasan terima kasih, walaupun sudah lama. Sikap terima kasih adalah salah satu cara terpantas untuk memperkuat hubungan anda di rumah, kerja, sekolah, dan seterusnya. Tambahan pula, kesan sampingan mungkin termasuk tidur yang lebih baik, kesejahteraan yang lebih baik, keradangan yang berkurangan, dan gula darah yang lebih rendah.

Berhati-hati dengan berterima kasih kepada orang yang membantu anda sepanjang hari, termasuk pemandu teksi, pelayan, kakitangan penjaga dan juruwang. Kerja keras mereka sering tidak dikenali.

2. Katakanlah ya untuk bersemuka.

Kami dalam hubungan yang belum pernah terjadi sebelumnya dengan teknologi. Dan masa yang dibelanjakan untuk memandang iPhone sering menyerupai masa yang dibelanjakan untuk melihat di mata manusia yang lain. Jadi berhasrat untuk menyambung dengan orang lain di sekeliling anda. Walaupun ini mungkin bermakna rakan kongsi atau anak-anak anda, bukti menunjukkan bahawa setiap perhubungan sosial penting untuk meningkatkan kebahagiaan.

BACA:  7 Petua Stop Masalah Kencing Malam Kanak-Kanak! Bukannya Susah

Oleh itu, jangan biarkan peluang untuk berhubung dengan orang di sekeliling anda meluluskan anda. Walaupun ini mungkin bermakna menanggalkan telefon anda dengan lebih sengaja semasa makan malam, ia juga boleh termasuk menarik perbualan dengan jiran, orang yang bersebelahan dengan anda, atau rakan sekerja. Apabila anda membuat satu titik membina hubungan positif dengan orang-orang di sekeliling anda, ia menjadikan tempat kejiranan, sekolah, atau tempat kerja anda menjadi tempat yang lebih baik dan lebih baik. Tindakan kecil dikira.

3. Daftar ke sukarelawan.

Melakukan kebaikan membantu kita merasakan kebaikan. Kajian menunjukkan bahawa sukarelawan hidup lebih lama. Sebagai contoh, orang dewasa yang berumur 65 tahun yang menawarkan diri dengan dua atau lebih organisasi berada pada risiko kematian yang ketara dikurangkan berbanding rakan sebaya sukarelawan. Bukti menunjukkan orang yang secara sukarela secara sukarela juga lebih kuat, lebih tajam, dan lebih bahagia. Mereka yang melaporkan mengambil bahagian atas sebab-sebab mementingkan diri sendiri kelihatan mendapat rangsangan kesihatan tambahan. Ini mungkin berkaitan dengan bukti yang memperlihatkan bahawa makna memupuk, merasakan berguna, dan mempunyai tujuan akal merangsang kesihatan fizikal dan mental kita. Tambahan pula, berusaha untuk membuat perbezaan positif di dunia dikaitkan dengan mengurangkan risiko serangan jantung dan strok. Jadi cari sesuatu yang membuatkan anda berasa baik dan pergi!

Ia bermula dengan anda.

Dunia sosial kita dinamik. Tindakan baik anda mencerahkan hari orang lain yang dapat mencerahkan hari yang lain dan seterusnya dan sebagainya. Kebaikan mencipta kesan riak yang baik.

Kita semua mengambil bahagian dalam sistem cecair interaktif ini setiap saat dalam kehidupan kita. Pelukan yang anda berikan kepada pasangan anda pada waktu pagi mungkin memberi kesan bagaimana mereka memperlakukan pemandu lain di jalan dalam perjalanan ke tempat kerja, yang boleh menjejaskan bagaimana orang itu memperlakukan rakan sekerja di pejabat. Pada gilirannya, rakan sekerja itu mungkin berada di suasana yang lebih baik di rumah dengan keluarganya malam itu dan menjejaskan bagaimana anak-anaknya tidur malam itu. Setiap keputusan kecil untuk menjadi baik boleh meningkatkan kesejahteraan atau memperbesar tahap tekanan dalam diri kita dan orang lain. Dan ia berada dalam kawalan kami.

Mempraktikkan kebaikan mempunyai kebaikan dalam dirinya sendiri. Tetapi sangat bagus untuk mengetahui kebaikan juga pilihan yang sihat. Oleh itu, fikirkan tentang menjangkau seorang rakan hari ini yang mungkin memerlukan sokongan tambahan.

Kambing Aqiqah Murah Indonesia
Loading...

Minat menulis artikel? Inilah peluang untuk anda. Hantar artikel anda di sini: www.islamituindah.info/hantar-artikel