≡ Menu

Kekal Sihat Dengan Makan Kacang Ini. Insya’Allah


Tiada siapa yang mahu mati awal. Ini sebabnya ramai orang sentiasa mencari apa sahaja yang boleh memanjangkan hayat mereka. Peningkatan penyelesaian organik, pemakanan sihat, dan gaya hidup yang aktif adalah antara perkara yang membuktikan keinginan individu untuk hidup lebih lama.

Nampaknya trend di kalangan pemakan sihat adalah bahawa makanan yang enak mendapat, yang tidak sehat itu menjadi. Ini tidak begitu kerana ada satu snek, yang telah disahkan oleh penyelidikan untuk menyumbang untuk meningkatkan jangka hayat sangat.

The Amazing Nuts

Satu kajian baru-baru ini yang diketengahkan semasa Kongres ESC 2019, bersama dengan World Congress of Cardiology, mendedahkan bahawa apabila anda makan kacang sekurang-kurangnya dua kali seminggu, anda akan dapat menurunkan risiko anda mengalami penyakit kardiovaskular. Kadar pengurangan risiko adalah pada 17%, yang merupakan jumlah yang signifikan.

BACA:  Hikmah Disebalik PKP, Jenayah Di Selangor Menurun

Kambing Aqiqah Murah Indonesia

Kacang adalah sumber yang kaya dengan lemak tak tepu. Seperti yang dinyatakan dalam Yayasan Jantung Inggeris, kolesterol jahat meningkat apabila diet kebanyakan terdiri daripada lemak tak tepu. Apabila bilangan kolesterol jahat lebih tinggi di dalam badan, terdapat risiko yang lebih tinggi menderita penyakit kardiovaskular. Kes serangan jantung telah dikaitkan dengan tahap kolesterol buruk yang tinggi, atau dikenali sebagai kolesterol LDL.

Selain dari lemak tak tepu, kacang juga mempunyai mineral, protein, vitamin, serat, polifenol, dan phytosterols. Semua ini diketahui menyumbang secara positif kepada hati. Kajian itu melibatkan 5,432 orang dewasa. Orang dewasa ini tidak mempunyai sejarah penyakit jantung dan berumur 35 tahun. Para peserta dipilih secara rawak dari daerah-daerah Iran yang berbeza.

BACA:  Kunci Panjang Umur dan Murah Rezeki ada pada IBUBAPA. BACALAH...

Melazimi Badam

Selain daripada kajian kacang secara umum, terdapat satu lagi kajian yang dijalankan di Aston University di Birmingham. Dipimpin oleh Prof Helen Griffiths, seorang profesor dalam Sains Bioperubatan, mereka mendapati bahawa badam mempunyai kesan yang mengagumkan pada kesihatan jantung. Menurut kajian itu, dan seperti yang dilaporkan oleh Express, jumlah antioksidan dalam aliran darah meningkat oleh badam. Selain itu, badam turut membantu dalam mengurangkan tekanan darah. Ia juga membantu dalam meningkatkan aliran darah.

Sebagai penyelidik, mereka menganggap badam sebagai superfood. Ia sangat membantu badan dalam mengurangkan risiko penyakit jantung. Dengan memakan makanan yang lazat, ia dapat menurunkan tekanan darah dan mengurangkan risiko serangan jantung.

Kambing Aqiqah Murah Indonesia
Loading...

Minat menulis artikel? Inilah peluang untuk anda. Hantar artikel anda di sini: www.islamituindah.info/hantar-artikel