≡ Menu

Kayu Manis, Bahaya Jika Terlebih Makan!


Diperbuat daripada kulit kayu Cinnamomum yang dalam, kayu manis adalah rempah yang sangat popular, mendapatkannya sendiri dalam pelbagai jenis makanan dan bahkan menjadi rasa sendiri.

Dan untuk alasan yang baik kerana rempah ini menjadi tuan rumah kepada beberapa manfaat kesihatan yang mengagumkan, seperti menurunkan risiko penyakit yang mengancam nyawa seperti penyakit jantung, kanser dan juga diabetes.

Tetapi awas, terlalu banyak kayu manis boleh membahayakan, sangat berbahaya. Dan dalam kes ini, terdapat beberapa kesan sampingan yang boleh diperolehi jika mereka makan terlalu banyak kayu manis. Tetap selamat di sana.

BACA:  Hadis:"Sebarkan Kemasukan Bulan Rejab, Diharamkan Api Neraka?" Ini Jawapan Mufti!

Kayu manis biasanya terdapat di pasar raya, memandangkan ia jauh lebih murah daripada kayu manis Ceylon.

Kambing Aqiqah Murah Indonesia

Walaupun cinnamon Cassia selamat dimakan dalam jumlah kecil hingga sederhana, makan terlalu banyak boleh menyebabkan masalah kesihatan kerana ia mengandungi sejumlah besar sebatian yang disebut coumarin.

Penyelidikan telah mendapati bahawa makan terlalu banyak coumarin boleh membahayakan hati anda dan meningkatkan risiko kanker kandungan coumarin tanah Cassia kayu manis boleh berkisar antara 7 hingga 18 miligram setiap sudu teh (2.6 gram), manakala ceylon kayu manis hanya mengandungi jumlah suruhan coumarin (6) .

Pengambilan harian yang boleh diterima di coumarin adalah kira-kira 0.05 mg / paun (0.1 mg / kg) berat badan, atau 5 mg sehari untuk orang 130 paun (59 kg). Ini bermakna hanya 1 sudu teh cinnamon Cassia yang boleh meletakkan anda melebihi had harian (3Trusted Source).

Malangnya, beberapa kajian mendapati bahawa makan terlalu banyak coumarin boleh menyebabkan keracunan hati dan kerosakan hati.

Kambing Aqiqah Murah Indonesia
Loading...

Minat menulis artikel? Inilah peluang untuk anda. Hantar artikel anda di sini: www.islamituindah.info/hantar-artikel