≡ Menu

“Kami akan menentang keputusan Trump. Tidak ada kuasa besar mampu menawarkan Baitulmuqaddis kepada Israel”- Ismail Haniyeh (Pemimpin Hamas)


Puluhan ribu warga Palestin termasuk beratus-ratus orang bersenjata yang bergelut di Gaza pada hari Khamis untuk menandakan ulang tahun ke-30 penubuhan Hamas dan ketua mereka berjanji untuk membatalkan pengiktirafan Presiden A.S. Donald Trump terhadap Jerusalem sebagai ibu kota Israel.

Terdahulu, Israel menutup laluan sempadannya dengan Gaza sebagai tindak balas terhadap kebakaran roket setiap hari dari kawasan pemerintahan Hamas sejak pengumuman Trump pada 6 Disember, yang menggerakkan kemarahan di seluruh dunia Arab dan Islam dan kebimbangan di kalangan sekutu Eropah Washington serta Rusia.

“Kami akan menentang keputusan Trump. Tidak ada kuasa besar mampu menawarkan Baitulmuqaddis kepada Israel, tidak ada Israel yang harus mempunyai ibu negara bernama Baitulmuqaddis. Jiwa kita, darah kita, anak-anak kita dan rumah kita adalah korban bagi Jerusalem, “kata pemimpin Hamas, Ismail Haniyeh dalam perhimpunan di Kota Gaza.

Dengan lelaki bersenjata dari kumpulan militan Palestin yang lain yang menunjukkan sokongan untuk Hamas, Haniyeh menambahkan, “Kami berarak ke Jerusalem, mengorbankan berjuta-juta syahid di sepanjang jalan,” dan orang ramai mengulangi nyanyiannya.

Kambing Aqiqah Murah Indonesia

Pesawat Israel melanda tiga kemudahan Hamas sebelum fajar selepas salvo roket terbaru, kata tentera Israel. Ia berkata ia menyasarkan kem latihan dan sebatian simpanan senjata. Hamas biasanya membuang kemudahan sedemikian apabila ketegangan sempadan meningkat.

BACA:  Perbezaan Makmum Masbuk Dan Muwaffiq. Tak Ramai Ambil Cakna!

Dua roket yang dipecat oleh militan dipintas oleh sistem anti-peluru berpandu Iron Dome Israel dan ketiga meletup di kawasan terbuka Israel selatan. Tiada laporan korban di kedua-dua belah sempadan.

Tentera berkata dalam satu kenyataan bahawa “disebabkan oleh kejadian keselamatan dan mengikut penilaian keselamatan”, Kerem Shalom menyeberangi – laluan utama bagi barangan masuk ke Gaza – dan persimpangan pejalan kaki Erez akan ditutup pada hari Khamis. Ia tidak mengatakan berapa lama penutupan akan berlangsung.

SERANGAN UDARA
Sekitar 15 roket telah dilancarkan ke Israel selatan sejak pengumuman Trump. Tiada yang telah menyebabkan kecederaan serius atau kerosakan.

Serangan telah menarik serangan udara Israel yang telah membunuh dua lelaki bersenjata Hamas. Dua orang Palestin yang lain telah terbunuh dalam konfrontasi dengan pasukan Israel semasa demonstrasi melemparkan batu sepanjang sempadan.

Menteri Kabinet Israel, Tzachi Hanegbi, berkata kepada Israel Radio bahawa sementara Hamas, yang terakhir berperang dengan Israel pada 2014, tidak bertanggungjawab terhadap kebakaran roket itu, ia perlu mengekang militan dari “kumpulan pemisah” atau ” keadaan di mana ia perlu bertanding “dengan tentera Israel.

BACA:  Doa Ketika Dalam Kesusahan. Usaha Dan Tawakkal Pasti Membuahkan Hasil

Di Istanbul pada hari Rabu, sidang kemuncak lebih daripada 50 negara Islam mengutuk langkah Trump dan mendesak dunia untuk bertindak balas dengan mengenali Yerusalem Timur, yang ditangkap oleh Israel bersama-sama dengan Tebing Barat dalam perang 1967, sebagai ibu kota Palestin. Palestin menginginkan Baitulmuqaddis Timur untuk ibukota negara masa depan yang mereka cari di wilayah yang diduduki Israel.

Perisytiharan Trump telah dipuji oleh Perdana Menteri Israel Benjamin Netanyahu sebagai pengiktirafan realiti politik dan hubungan Alkitab Yahudi ke Yerusalem, sebuah kota yang juga suci bagi umat Islam dan Kristian.

Nazareth, bandar Arab Israel di mana Yesus dianggap telah dibangkitkan, telah membatalkan beberapa perayaan Krismas sebagai protes di langkah Trump, pegawai di sana berkata.

Tidak ada perkataan dari Bethlehem, bandar Tebing Barat Palestin yang merupakan tempat kelahiran Yesus yang tradisional, sama ada ia juga menimbulkan kemerosotan pada sambutannya pada waktu yang sangat penting untuk perdagangan pelancong.

Sumber : Reuters

Kambing Aqiqah Murah Indonesia
Loading...

Minat menulis artikel? Inilah peluang untuk anda. Hantar artikel anda di sini: www.islamituindah.info/hantar-artikel