≡ Menu

Johor Larang Datuk Hassan Din Beri Ceramah


Tokoh agama, Datuk Abu Hassan Din, kini dilarang menyampaikan ceramah di negeri Johor. Ia susulan arahan pihak berkuasa agama Johor yang melarang adik kepada Allahyarham Datuk Dr Haron Din itu menyampaikan ceramah agama.

Datuk Hassan berkata, beliau mengetahui larangan itu sebaik sahaja tiba di Johor Sabtu lalu, yang sepatutnya menjalankan program ceramah dua hari di Pontian dan dua hari di Muar. Katanya, perkara itu dimaklumkan pihak masjid, selepas mendapat arahan daripada pihak Majlis Agama Islam Johor.

“Tiba-tiba saya dimaklumkan saya tidak dibenarkan berceramah,” katanya kepada kepada sebuah portal.

Terdahulu, Johor mengharamkan dua penceramah, Mufti Zimbabwe, Ismail Menk dan Ustaz Haslin Baharim.

Larangan itu dikeluarkan Johor berikutan pandangan mereka boleh menjejaskan perpaduan dan keharmonian kaum.

Kambing Aqiqah Murah Indonesia

Sumber: Ismaweb.net

Dipetik di FB Ustaz Ahmad Fairoz Daud

Dengan ini dukacita dimaklumkan, yang saya kasihi ayahanda Datuk Seri Abu Hassan Din al-Hafiz sudah disenarai hitam daripada memasuki negeri Johor menyampaikan pengajiannya.

Kami menerima khabar ini beberapa minggu lalu tetapi merasakan mungkin ada kesilapan namun setelah mendapat maklumat daripada sumber terpercaya maka sohihlah berita ini. Tak larat nak tabayyun dah bang….

Lagi pula sudah beberapa program melibatkan beliau terpaksa dibatalkan minggu ini. Alasannya? Sebaiknya bertanya pihak yang lebih berautoriti.

Saya memaklumkan di sini bukan kerana mahu mencipta kekecohan namun agar semua yang sudah menjemput dan hubungi saya untuk menjemput al Fadhil Datuk Seri bolehlah siap2 mencari pengganti yang diredhai pihak berwajib.

Usah dibuat cerita saya mahu burukkan institusi agama. Di sana ramai sahabat dan kawan2 saya. Mereka juga kenali saya. Ada ketikanya kami bertemu. Jika ada yang sakit kami ziarah menziarahi.

Kenyataan saya berhubung isu Datuk Seri Abu Hassan Din adalah agar jelas pada pihak2 yang sudah menjemput dan juga mahu menjemput beliau di Johor kerana saya sudah hilang nombor2 mereka disebabkan telefon saya pecah tempoh hari.

BACA:  "Ingatkan Sakit Biasa". 7 Sebab Utama Kenapa Tekak Kita Selalu Sakit.

Tiada isu juga mahu dahului mereka kerana arahan larangan membenarkan ceramah Datuk Seri memang sudah keluar di beberapa tempat cuma masalahnya tidak rasmi sahaja mungkin. Hanya yang terlibat sahaja tahu.

Sebenarnya ramai yang di gam begitu namun tiada senarai rasmi . Contohnya isu Ustaz Haslin Bahrin, mungkin ramai baru tahu ketika ini namun kami sudah tahu sejak dua tahun lalu.

Jadi kami memaklumkan agar pihak2 yang nak menjemput tak perlu susah2.

Moga ALLAH rahmati kita semua.

Kambing Aqiqah Murah Indonesia
Loading...

Minat menulis artikel? Inilah peluang untuk anda. Hantar artikel anda di sini: www.islamituindah.info/hantar-artikel