≡ Menu

Jangan Sesekali Panaskan 5 Makanan Ini Di Dalam Microwave! Boleh Bertukar Menjadi Racun


Rasanya ramai yang pernah buat ni. Selalu kita masak, makanan tak dihabiskan dan apa lagi semua masuk dalam peti ais. Bila-bila rasa nak makan, keluarkan dan dipanas semula.

Pernah buat kan? Mungkin ramai yang tak tahu lagi, makanan yang dipanaskan semula boleh bertukar jadi racun jika dipanaskan berulang-ulang kali.

Biasalah kita takut makanan membazir, lepas dah makan masih tak habis, kita pun simpan lagi sekali dalam peti ais. Sampai rasa lapar, kita keluarkan dan panaskan balik.

BACA:  Jihad Tanpa Pedang - Ini Cara Kita Menentang Israel

Tahukah korang tindakan seperti ini boleh mengundang risiko kanser? Kajian telah membuktikan bahawa beberapa makanan dibawah tidak bagus dipanaskan berulang.

Kambing Aqiqah Murah Indonesia

#1 Ayam
Protein dalam ayam akan berubah komposisidan menyebabkan masalah pencernaan.

#2 Kentang
Kentang yang disimpan terlalu lama menyebabkan kehilangan nilai gizinya. Juga boleh menyebabkan masalah pencernaan jika dihangatkan berulang kali.

#3 Cendawan
Cendawan seharusnya dimakan segar dan sebolehnya tak perlu dipanaskan. Komposisi protein dalam cendawan membawa kesan yang sangat bahaya jika disimpan setelah dimasak dan dipanaskan berulang kali.

BACA:  Khasiat Herba Pokok Putat

 

#4 Telur
Protein dalam telur akan hilang jika dipanaskan untuk kali kedua. Bahkan telur boleh berubah menjadi racun dan menyebabkan masalah pencernaan serius.

#5 Bayam & Saderi
Kandungan nitrat akan bertukar menjadi nitrit ketika dipanaskan dan berpotensi sebagai punca kanser.

 

Sumber    

Kambing Aqiqah Murah Indonesia
Loading...

Minat menulis artikel? Inilah peluang untuk anda. Hantar artikel anda di sini: www.islamituindah.info/hantar-artikel