≡ Menu

Jangan Buang Uncang Teh. Gatal-Gatal Kerana Gigitan Serangga Boleh Hilang Sekelip Mata


 Rasanya, kita semua sudah biasa dengan senario berikut: Di tengah tidur nyenyak setelah seharian stres kerana pekerjaan, Anda mendengar bunyi dengungan mengganggu dan tiba-tiba merasakan sengatan tajam di tangan atau kaki. Tidak lama kemudian, muncul benjol kemerahan di kulit.

Tanpa pikir panjang, Anda secara automatiknya mulai menggaru. Kulit Anda memerah, bekas gigitan nyamuk semakin terasa gatal, dan Anda terbangun dari mimpi hanya untuk menemukan dua bentol kemerahan baru dari gigitan nyamuk lainnya. Usai sudah malam panjang mimpi indah, diganti dengan kesibukan mengusir nyamuk degil sekaligus terus menggaruk gatal yang tak berpenghujung.

Gigitan nyamuk atau semut biasanya akan menyebabkan benjolan merah dengan lubang di tengah-tengah – ini kemudiannya bertukar menjadi gatal yang boleh mencetuskan alahan seperti tindak balas yang ringan. Bahan kimia yang terhasil dipanggil histamin yang dilepaskan ke dalam kulit di sekitarnya yang menyebabkan kita gatal. Walaupun gigitan serangga jarang masalah, ia juga kadang-kadang boleh membawa kepada masalah yang mungkin berlaku seperti parut.

BACA:  7 Jenis Zikir Yang Membuatkan Rezeki Datang Melimpah Ruah! Mudahnya Menjemput Rezeki

Untuk merawatnya, masukkan beberapa uncang teh ke dalam air mendidih selama sepuluh minit, biarkan sejuk dan kemudian letakkan ke atas bekas sengatan menggunakan kain. Ini membantu untuk melegakan keradangan dengan kandungan tannin di dalam teh untuk mengurangkan bengkak.

Cara Lain? Madu

Kambing Aqiqah Murah Indonesia

Berabad-abad lamanya madu telah digunakan untuk merawat luka pada kulit dan terbakar dan kini digunakan di hospital-hospital di seluruh dunia untuk menangani masalah jangkitan kulit. Madu membantu membunuh bakteria yang boleh menyebabkan jangkitan. Apabila madu bersentuhan dengan kulit yang rosak, ia mencetuskan pengeluaran antibakteria hidrogen peroksida.

BACA:  Nasihat Semut Kepada Nabi Sulaiman. Ambil Iktibar Wahai Manusia

Tambahan pula, gula yang ada di dalam madu bermakna hanya ada sedikit ruang untuk molekul air (bakteria memerlukan air untuk terus hidup, jadi mengurangkan jumlah yang ada menjadikan ia sukar bagi mereka untuk berkembang). Letakkan madu dan gula boleh mengurangkan bakteria pada air dan memusnahkan mereka. Selepas mencuci tangan dengan sempurna, bersihkan luka dan sapukan sedikit madu di atasnya dan tutup dengan balutan yang bersih. Sebagai alternatif, taburkan gula. Untuk mengelakkan tumpahan, sapukan lapisan nipis jeli petroleum sekeliling luka yang pertama dan lakukan beberapa kali sehari.

Selamat Mencuba!

 

sumber: wanista

Kambing Aqiqah Murah Indonesia
Loading...

Minat menulis artikel? Inilah peluang untuk anda. Hantar artikel anda di sini: www.islamituindah.info/hantar-artikel