≡ Menu

Isu Baitulmaqdis: Lebih 600 rakyat Palestin ditahan sejak pengumuman Trump


BAITULMAQDIS – Lebih 600 rakyat Palestin telah ditahan oleh pasukan rejim Tel Aviv sejak pengumuman kerajaan Amerika Syarikat (AS) yang mengiktiraf Baitulmaqdis sebagai ibu negara Israel.

Menurut Pertubuhan Tahanan Rakyat Palestin semalam, kira-kira 610 penduduk negara itu termasuk 170 kanak-kanak, 12 wanita dan tiga cedera ditahan sejak pengumuman Presiden Donald Trump pada awal Disember lalu.

BACA:  Petua Mengalihkan Posisi Bayi Songsang Yang Anda Boleh Amalkan

Kumpulan itu berkata, sekurang-kurangnya 24 rakyat Palestin ditangkap ketika serbuan awal pagi yang dijalankan rejim Israel di Tebing Barat.


Katanya, berdasarkan perangkaan rasmi dikeluarkan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB), antara 5 dan 18 Disember lalu, pasukan rejim dilaporkan terlibat dalam operasi mencari dan menahan 162 orang di seluruh wilayah Palestin yang diduduki.

6 Disember lepas, Trump mengumumkan keputusannya mengisytihar Baitulmaqdis sebagai ibu negara Israel, sekaligus mahu memindahkan kedutaan AS di Tel Aviv ke wilayah itu.

Kambing Aqiqah Murah Indonesia

Keputusan itu mencetuskan kemarahan rakyat Palestin dan umat Islam antarabangsa, yang terus mempertahankan Baitulmaqdis sebagai tanah milik Palestin. – Ismaweb

BACA:  Tinggal Solat Jumaat Sebab Bertebung Dengan Kelas/Kerja? Ini Jawapan Mufti
Kambing Aqiqah Murah Indonesia
Loading...

Minat menulis artikel? Inilah peluang untuk anda. Hantar artikel anda di sini: www.islamituindah.info/hantar-artikel