≡ Menu

Israel Sedia Berkongsi Maklumat Perisikan Dengan Saudi Terhadap Iran


Menteri Perisikan Israel Yisrael Katz telah menjemput putera mahkota Arab Saudi untuk melawat Israel dalam temu bual dengan saluran berita Saudi, menurut Haaretz.

Katz mengesahkan kepada Israel setiap hari bahawa beliau meluaskan jemputan kepada Mohammed bin Salman pada hari Rabu dalam temu bual dengan laman web bebas yang berpangkalan di UK, Elaph.

Menurut Haaretz, petikan dengan jemputan itu telah diedit daripada versi terakhir wawancara yang luas.

Katz, dalam temu bual itu, menyifatkan Arab Saudi sebagai “pemimpin dunia Arab” dan mencadangkan rundingan damai antara Palestin dan Israel berlaku di bawah naungan kerajaan.

Rundingan Israel-Palestin telah terhenti, tetapi Presiden AS Donald Trump telah berjanji untuk menghidupkan semula rundingan, dengan AS bertindak sebagai mediator dalam proses itu.

Kambing Aqiqah Murah Indonesia

Minggu lalu, keputusan Trump untuk mengiktiraf Jerusalem sebagai ibu negara Israel, ketika merancang untuk memindahkan Kedutaan Amerika Syarikat dari Tel Aviv ke Yerusalem, mendorong Presiden Palestin Mahmoud Abbas untuk “membatalkan kelayakan” AS untuk bertindak sebagai mediator dalam pembicaraan masa depan.

Raja Arab Saudi, Salman bin Abdulaziz Al Saud telah mengulangi komitmen kerajaan yang telah dinyatakan kepada negara Palestin dengan Jerusalem Timur sebagai modalnya.

Ini adalah kedudukan rasmi kerajaan atas keputusan Trump. Gerakan AS mencetuskan gelombang protes dari dunia Arab dan Islam.

Bagaimanapun, menurut laporan agensi berita Reuters, Mohammed bin Salman dikatakan bertindak bagi pihak penasihat kanan White House Jared Kushner, dan telah menyampaikan Abbas dengan rancangan Amerika untuk perdamaian Timur Tengah.

BACA:  Paru Paru Berair Berpunca Daripada Mandi Malam? Sudah Sudahlah Tuuuu.. Mari Baca

Pegawai-pegawai dari Arab Saudi dan Israel dilaporkan bertemu di masa lalu dan beberapa jemputan yang sama telah dilanjutkan.

Bulan lalu, Menteri Komunikasi Israel Ayoub Kara menjemput Mufti Grand Saudi Abdul Aziz al-Sheikh untuk melawat Israel. Beberapa hari kemudian, ketua kakitangan Israel, Gadi Eizenkot memberikan temubual rasmi pertama kepada Elaph, mengatakan bahawa Israel bersedia untuk berkongsi kepintaran dengan Arab Saudi di Iran.

Walaupun Arab Saudi tidak secara rasmi mengekalkan hubungan diplomatik dengan Israel, perkembangan baru-baru ini menunjukkan bahawa Riyadh dan Tel Aviv lebih dekat bersama-sama.

Penganalisis mengatakan bahawa hubungan rahsia antara kedua negara adalah berdasarkan “ancaman umum” Iran dan merupakan sebahagian daripada dinamik serantau baru.

Proksi Iran

Katz, yang menyatakan rancangannya untuk mengetuai kerajaan Likud sayap kanan Israel pada masa akan datang, mengatakan bahawa Israel akan bertindak menghalang kehadiran Iran di Lubnan, yang merupakan tempat pergerakan Shia Hizbullah.

Sebagai rujukan kepada Hezbollah, Katz berkata bahawa negaranya boleh “mengembalikan Lebanon ke zaman batu” jika Hizbullah memutuskan untuk menyerang Israel dari perbatasannya. Beliau menambah bahawa Israel mempunyai maklumat yang membuktikan Iran membantu Hezbollah dalam pembuatan senjata di Lubnan.

“Lebih tepat lagi bahawa peluru berpandu Hizbullah mendapat, mogok Israel akan lebih kuat dan lebih luas. Kali ini, semua Lubnan akan menjadi sasaran,” katanya. “Seperti yang berlaku dengan Syria.”

Pada bulan Oktober, keganasan merentas sempadan antara Israel dan Syria membatalkan pertukaran ancaman yang hangat di antara kedua-dua pihak. Mereka didakwa menyalahkan ketika Israel menyerang artileri Syria, mendakwa ia bertindak balas terhadap apa yang mungkin telah menyebabkan api roket yang mendarat di Heights Golan yang diduduki Israel.

BACA:  Upah Solat Jenazah. Kalau Solat Pun Nak Berupah, Kat Mana Ikhlasnya?

Katz menambah bahawa dalam perbincangan dengan Presiden Perancis Emmanuel Macron dan Kesatuan Eropah, telah dipersetujui bahawa jika diperlukan “pasukan tentera terhadap Hizbullah boleh digunakan khususnya pada masa ini,” merujuk peletakan jawatan Perdana Menteri Lubnan, Saad al-Hariri.

“Liga Arab menganggap Hezbollah sebagai organisasi pengganas,” katanya, sambil menambah bahawa ini akan membantu Israel dalam keputusan untuk menyerang, jika perlu.

‘Peluang emas’

Katz juga bercakap tentang cadangan kereta api yang menghubungkan bandar pelabuhan Israel Haifa ke Teluk Arab.

“Ini bukan mimpi sama sekali, ini boleh menjadi realiti tidak lama lagi,” katanya.

Projek itu mencadangkan laluan yang lebih pendek dan lebih murah untuk memindahkan barangan dari Eropah dan Amerika, kata Katz, sebagai sebuah kereta api akan meluas dari Israel melalui jambatan Raja Hussein dengan Jordan.

“Orang Jordan akan terus memanjangkannya dari bandar utara Irbid, sampai ke sempadan Saudi,” katanya. “Inilah yang kami cadangkan ke Teluk.”

Katz membuat temu bual dengan menarik perhatian kepada “pengaruh Iran” di rantau ini sekali lagi. Walaupun “campur tangan Iran untuk menjejaskan kestabilan rantau”, Katz menunjuk kepada projek keretapi sebagai peluang untuk mencapai keamanan yang berkekalan.

“Adalah penting bagi Arab Saudi untuk menyertai usaha perdamaian dan memimpin perdamaian dengan mempromosikan projek-projek ekonomi yang penting. Juga untuk membentuk satu pakatan strategik dengan Amerika Syarikat dalam menghadapi ekstremisme dan keganasan Iran,” katanya.

“Ini adalah peluang emas”.

 

Sumber: www.aljazeera.com

Kambing Aqiqah Murah Indonesia
Loading...

Minat menulis artikel? Inilah peluang untuk anda. Hantar artikel anda di sini: www.islamituindah.info/hantar-artikel