≡ Menu

Israel melancarkan serangan udara di Gaza di tengah pertempuran keras terhadap keputusan Jerusalem Trump


Israel melancarkan serangan udara ke atas Gaza di tengah pertempuran ganas atas keputusan Trump Jerusalem. Tentera Israel mengatakan pesawatnya mengebom sasaran militan di Gaza dan Kementerian Kesihatan Palestin mengatakan sekurang-kurangnya 14 orang cedera dalam serangan itu, termasuk beberapa kanak-kanak.

Laporan mengenai jumlah yang cedera adalah antara 14 hingga 25 orang, dengan satu laporan mengatakan enam kanak-kanak cedera.

Tentera Israel berkata ia telah melakukan serangan ke atas kem latihan Hamas dan di depot senjata sebagai tindak balas kepada roket yang dilancarkan lebih awal dari Gaza di bandar-bandar Israel. Saksi-Saksi memberitahu Reuters bahawa kebanyakan mangsa yang cedera adalah penduduk sebuah bangunan di dekat perkhemahan.

Daripada dua roket yang dilancarkan dari Semenanjung Gaza, yang pertama dituntut telah dipintas oleh sistem pertahanan besi kubah Israel. Satu detik jatuh pendek wilayah Israel menurut laporan media Israel.

BACA:  Hukum Buat Tutorial Solekan Di Sosial Media, Walaupun Tidak Dedah Aurat

Kedengaran bunyi roket di bandar-bandar selatan Israel Ashkelon dan Sderot.
Pejabat Twitter Pertahanan Israel (IDF) rasmi melaporkan bahawa pesawat Israel telah “menargetkan kompaun latihan Hamas dan gudang amunisi di Semenanjung Gaza”.

Kambing Aqiqah Murah Indonesia

IDF mengatakan bahawa memegang Hamas – kumpulan militan Palestin yang mempunyai kawalan jangka panjang terhadap Gaza – “bertanggungjawab sepenuhnya atas semua tindakan bermusuhan terhadap Israel yang berasal dari Jalur Gaza”.

Kemudian, IDF mengatakan bahawa roket melepaskan tembakan dari Jalur Gaza telah melanda bandar Sderot di selatan Israel. Roket gagal meletup dan tidak menyebabkan kecederaan mengikut radio awam.

Sekurang-kurangnya seorang Palestin terbunuh dalam pertempuran dengan tentera Israel pada awal hari Jumaat dan berpuluh-puluh cedera dalam protes “hari kemarahan” terhadap pengiktirafan Presiden AS Donald Trump terhadap Jerusalem sebagai ibu negara Israel.

BACA:  Terkini, Plaza Tol Ebor Ditutup Ekoran Kakitangan Dijangkiti COVID-19

Ia datang sebagai pegawai Palestin memberitahu Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu bahawa keputusan oleh Amerika Syarikat untuk mengenali Yerusalem “melemahkan dan pada asasnya mencacatkan peranan kepimpinannya untuk mencari keamanan di rantau ini.”

Duta Palestin Riyad Mansour memberitahu sidang kecemasan Majlis Keselamatan PBB pada hari Jumaat bahawa “satu pihak tidak boleh terus memonopoli proses damai,” terutama sekali yang berat sebelah memihak kepada “kuasa pendudukan,” Israel.

Mansour menggesa Majlis Keselamatan untuk mengutuk apa yang dipanggilnya “keputusan yang tidak bertanggungjawab” AS dan menegaskan kedudukannya mengenai status Jerusalem – bahawa status bandar suci tidak dapat diselesaikan dan mesti diputuskan semasa perundingan perdamaian Israel-Palestin mengenai penyelesaian dua negeri .

Beliau berkata majlis itu mesti “menegaskan penolakannya terhadap semua pelanggaran status itu.”

Kambing Aqiqah Murah Indonesia
Loading...

Minat menulis artikel? Inilah peluang untuk anda. Hantar artikel anda di sini: www.islamituindah.info/hantar-artikel