≡ Menu

Islam Awal-Awal Dah Larang “Jangan Lakukan Hubungan Sejenis”, Inilah Padahnya Kalau Degil


Jangan kerana usia masih muda, anda terlepas pandang atau merasa ‘selamat’ dari terkena sebarang penyakit. Ubah persepsi tersebut kerana penyakit tidak mengira usia. Pada masa yang sama, hindarkanlah diri daripada melakukan perbuatan yang menyumbang kepada risiko berlakunya penyakit berkenaan.

Perkongsian daripada seorang jururawat yang aktif memberi nasihat berkaitan kesihatan di media sosial, Bel Nawhen ini wajar dijadikan panduan. Manakan tidak, akhir-akhir ini, golongan lelaki muda kerap menjalani pembedahan di kawasan alat sulit bagi merawat satu keadaan yang dinamakan ‘Perianal Abcess.’

Salah satu penyebabnya adalah disebabkan aktif melakukan aktiviti seksual sesama jantina mengikut ‘pintu belakang.’ Ikuti penulisannya seperti di bawah. Semoga bermanfaat buat semua.

Akhir-akhir ini, kerap sungguh anak-anak muda menjalani pembedahan Examination Under Anaesthesia dimana pemeriksaan dibawah bius dilakukan kerana anak-anak muda ini mengalami Perianal Abcess iaitu keadaan dimana berlaku pengumpulan nanah di kawasan berhampiran anus.

BACA:  Ish Ish Ish.. Dah Tahu Banyak Pahala Tapi Tak Nak Buat Jugak

Macam mana kejadian ini boleh berlaku? Anak-anak muda ini tidak mempunyai sejarah penyakit diabetes pun.

Kambing Aqiqah Murah Indonesia

Abses ini berlaku apabila terjadinya infeksi pada kelenjar lendir dubur dan rektum.

Kejadian abses ini kerap berlaku pada lelaki berbanding wanita. Tanda-tanda abses biasanya berlaku rasa berdenyut pada rektum dan ia semakin ketara apabila bergerak dan melakukan aktiviti. Pesakit turut akan demam, mengalami masalah untuk membuang air besar dan air kecil. Kebengkakkan juga berlaku pada kawasan jangkitan.

Apa faktor risiko berlakunya kejadian ini?

1. Melakukan seks anal
2. Diabetes
3. Radang usus
4. Imuniti tubuh yang rendah seperti hiv/aids
5. Berlaku luka pada anus dan jangkitan merebak.

Jika rawatan antibiotik tidak memberikan hasil yang baik, pembedahan untuk mengeluarkan abses akan dilakukan.

BACA:  Inilah 7 Pahala Mengalir Berterusan Setelah Meninggal Dunia.

Saya tidak mahu mempersoalkan aktiviti seksual setiap pesakit cuma apa yang mampu saya nasihatkan, elakkan hubungan sesama jenis sesama lelaki ataupun hubungan melalui pintu belakang. Dan tidak semestinya aktiviti seksual yang tidak sihat menjadi punca berlakunya kejadian ini.

Selain itu, jagalah kebersihan anggota intim anda. Kerap tukar pakaian dalam, cuci dengan sabun yang sesuai, pakai pakaian dalam yang menyerap peluh.

Dah ada luka atau tanda jangkitan, jumpa doktor. Tolak ketepi perasaan malu. Jangan sapu apa-apa ubat lain agar tidak berlaku secondary infection kerana ubat sapu entah dari mana asal usul yang anda guna.

Kambing Aqiqah Murah Indonesia
Loading...

Minat menulis artikel? Inilah peluang untuk anda. Hantar artikel anda di sini: www.islamituindah.info/hantar-artikel