≡ Menu

Ini Tips Buat Anda Yang Selalu Sakit Otot! Macam Tak Percaya Je Guna Cili


Menyapu krim cili untuk melegakan kesakitan otot anda mungkin kedengaran seperti idea ganjil, tetapi anda mungkin terkejut dengan bukti saintifik di sebaliknya. Percubaan klinikal menunjukkan bahawa 80% pesakit artritis mengalami pengurangan rasa sakit sekurang-kurangnya dua minggu selepas menggunakan krim cili.

Bagaimana krim cili berfungsi?
Krim cili, yang dikenali sebagai krim capsaicin di farmasi dipercayai berfungsi kerana capsaicin, bahan aktif yang memberikan cili rasa pedas. Malah, capsaicin merupakan ramuan dalam banyak produk topikal untuk menghilangkan sakit, dalam bentuk krim, gel, losyen, tampalan, dan batang.

Walaupun mekanisme fungsinya tidak diketahui dengan tepat, capsaicin dipercayai berfungsi dengan merangsang pelepasan bahan P, bahan kimia yang membantu menghantar isyarat sakit dari saraf deria ke otak. Selepas beberapa sapuan capsaicin, bekalan setempat bahan P dan bahan isyarat sakit lain akan habis, menjadikan saraf kurang mengeluarkan isyarat sakit.

Krim capsaicin dipercayai sesuai untuk keadaan sendi seperti artritis rheumatoid dan osteoarthritis, fibromyalgia, kekejangan otot, migrain dan sakit kepala lain yang teruk. Anda hanya perlu menggosoknya dengan teliti pada bahagian yang terjejas, kecuali sewaktu sakit kepala, di mana anda perlu menyapu sedikit pada hidung.

BACA:  Atasi Masalah Kulit Wajah Dengan ini!!

Membuat krim capsaicin buatan sendiri
Memandangkan krim capsaicin hanya memberikan kelegaan sementara, capsaicin perlu digunakan beberapa kali sehari untuk lebih berkesan. Ini boleh menjadikannya agak mahal dan mungkin sukar didapati. Oleh itu, membuat krim capsaicin di rumah boleh menjadi alternatif yang lebih murah dan mudah.

Kambing Aqiqah Murah Indonesia

Anda hanya perlu mencampurkan 1 sudu besar serbuk cili cayenne organik dengan 5 sudu minyak kelapa mentah organik. Mana-mana minyak lain yang sesuai juga boleh digunakan termasuk minyak zaitun, minyak badam, minyak jojoba dan minyak biji anggur. Urutkan krim pada bahagian yang mengalami sakit otot.

Penyelidik mencadangkan bahawa capsaicin mungkin paling berkesan apabila diberikan dengan rawatan tahan sakit yang lain, seperti ubat anti-radang nonsteroid (NSAID), atau sebagai pilihan untuk orang yang tidak boleh menggunakan rawatan tahan sakit yang lain.

Langkah berjaga-jaga
Capsaicin berpotensi menyebabkan tindak balas alahan seperti mana-mana ubat. Sebelum menggunakannya pada bahagian yang besar, sapukan sedikit pada kulit. Dapatkan bantuan perubatan jika anda mengalami gatal-gatal, geligata, bengkak di kerongkong, sesak dada, dan sukar bernafas.

BACA:  Marah Anak Buat Salah, Jangan Sampai Si Kecil Immune Dengan Sikap ‘Menyinga’ Garang Mak Ayah

Sekiranya tiada tindak balas alahan, gunakan secukupnya pada bahagian yang sakit dan gosokkan pada kulit sehingga hilang. Gunakannya beberapa kali sehari. Basuh tangan anda sebelum dan selepas anda menggunakannya, dan elakkan bersentuh dengan mata dan mulut anda.

Produk berasaskan capsaicin boleh merengsakan kulit anda, terutamanya dalam cuaca panas dan lembap. Ia juga boleh menjadikan kulit anda lebih sensitif terhadap matahari dan haba, jadi gunakan dengan sewajarnya dan pakai krim pelindung matahari setiap kali anda keluar rumah.

Jangan gunakan capsaicin untuk bahagian kulit pecah atau rengsa, dan jangan gunakan pad pemanas apabila anda telah menyapu krim. Ia mungkin mengambil masa seminggu atau lebih sebelum memberi kesan penuh pada sakit otot anda. Sekiranya anda tidak mendapati sebarang kesan selepas empat minggu, berhenti menggunakan krim capsaicin.

Kambing Aqiqah Murah Indonesia
Loading...

Minat menulis artikel? Inilah peluang untuk anda. Hantar artikel anda di sini: www.islamituindah.info/hantar-artikel