≡ Menu

Ini Sebabnya Kenapa Perlu Buka Tingkap Pada Awal Pagi! Sangat Baik Untuk Kesihatan


Membuka tetingkap bilik pada waktu pagi supaya udara segar dan cahaya matahari masuk ke dalam bilik menjadi kebiasaan yang sihat. Satu kajian menunjukkan bahawa tindakan ini boleh membantu mengurangkan risiko pencemaran bakteria.

Kajian-kajian baru menunjukkan bahawa jika anda tidak membuka tirai jendela di pagi hari, peluang untuk mendapatkan sakit boleh menjadi lebih besar.

Cahaya matahari pada waktu pagi boleh membunuh bakteria yang menyebabkan penyakit yang hidup dalam habuk. Sementara itu, keadaan yang lebih gelap sebenarnya membuat mereka berkembang.

Penemuan yang diterbitkan dalam jurnal saintifik Microbiome juga memberi amaran tentang masalah yang muncul di pejabat tanpa tingkap.

BACA:  Ajar Anak Makan Kekacang Dan Bijian! Ia Untuk Kesihatan Gigi Anak
Kambing Aqiqah Murah Indonesia

“Manusia menghabiskan sebahagian besar masa di dalam rumah, di mana pendedahan kepada zarah habuk yang membawa bakteria, termasuk patogen yang boleh membuat kita sakit, tidak boleh dielakkan,” kata pemimpin kajian Ashkaan Fahimipour.

Jadi, bangunan atau rumah yang diduduki memainkan peranan penting dalam menentukan kesihatan seseorang. “Adalah penting untuk memahami ciri-ciri bangunan yang kita hadapi, menjejaskan ekosistem debu dan bagaimana ini boleh menjejaskan kesihatan kita,” kata Fahimipour.

Pasukan di University of Oregon, Amerika Syarikat, menjalankan penyelidikan dengan membuat sebelas bilik kecil.

Bilik-bilik adalah sama antara satu sama lain dan ditempatkan pada pelbagai tahap cahaya. Selepas 90 hari, bilik gelap mempunyai dua kali jumlah bakteria.

BACA:  5 Langkah Bagi Anda Menghilangkan Was-Was Semasa Solat Dan Wuduk

“Kami berharap dengan pemahaman yang lebih lanjut, kami dapat merancang akses kepada cahaya matahari di bangunan seperti sekolah, pejabat, hospital, dan rumah dengan cara yang mengurangkan risiko jangkitan daripada ditularkan oleh habuk,” tambah Fahimipour.

Jadi bagi anda yang terbiasa bangun di bilik hitam, mula sekarang cuba membiasakan diri dengan mengangkat langsir dan membuka tingkap. Walaupun membutakan mata, sebenarnya cahaya matahari pagi memberikan banyak faedah kepada kesihatan kita.

Sumber

Kambing Aqiqah Murah Indonesia
Loading...

Minat menulis artikel? Inilah peluang untuk anda. Hantar artikel anda di sini: www.islamituindah.info/hantar-artikel