≡ Menu

Ibu Bapa Harus Waspada Tanda Awal Penyakit Kawasaki Pada Anak


Ibu mana yang tidak susah hati dan rasa risau jika hampir 3 hari berturut-turut anak lelakinya, Caleb (6 tahun) demam disertai dengan ruam, kelesuan, sakit mulut, dan tidak berselera makan.

Pada awalnya, Annie Ingles tidak sangka anaknya itu menghidap penyakit Kawasaki, dan menganggapnya hanya demam biasa.

Selepas suaminya perasan titik-titik pelik yang penuh dengan air pada lidah anak mereka, Annie mula curiga. Mustahil demam biasa akan menyebabkan bintik-bintik air seperti itu.

Tanpa berfikir panjang, dia terus menelefon doktor pakar dan menghantar gambar lidah anaknya. Doktor memberitahu Caleb mungkin menghidap penyakit Kawasaki.

“Kami rasa sungguh lega kerana penyakit itu dapat dikesan dari awal untuk mengelak kerosakkan pada jantung,” kata Annie kepada theAsianparent.

Kambing Aqiqah Murah Indonesia

Dia telah berkongsi pengalamannya di Facebook dengan harapan ceritanya boleh meningkatkan kesedaran tentang penyakit ini.

Ibu bapa perlu tahu penyakit ini sangat berbahaya dan boleh memberi kesan seumur hidup jika tidak dirawat dari awal.

Ibu bapa mana yang tidak risau akan keadaan anaknya diluar jangkaan itu, oleh kerana mereka tidak mahu berteka teki akan penyakit anaknya itu, mereka membuat keputusan untuk menjalani ujian darah CBC (Complete blood count) and ujian gema 2D keesokkan harinya, dan keputusan ujian mengesahkan diagnosis awal doktor.

Caleb menghidap penyakit Kawasaki dan ianya masih boleh dirawat kerana ibu bapanya mengambil langkah lebih awal. Bayangkan jika ibu bapanya tidak mengendahkan tanda-tanda tersebut, agaknya apa akan jadi.

Apakah penyakit Kawasaki?

BACA:  Ini Rupanya Tips Wanita Dulu Kala "Maintain" Cantik Luaran Dan Dalaman Adalah Dengan Mengamalkan Air Yang Telah Direbus Ini

Penyakit ini menjejaskan bahagian mulut, kulit, dan nodus limfatik. Punca penyakit ini tidak diketahui dan ia selalu menyerang kanak-kanak di bawah umur 5 tahun.

Apabila gejala-gejalanya dikesan awal, kanak-kanak boleh pulih dengan cepat dan dalam hanya beberapa hari sahaja. Tapi kalau tidak dirawat sehingga 10 hari selepas mulanya gejala penyakit ini, jantung mereka boleh terjejas.

Komplikasi termasuklah keradangan saluran darah yang sangat membahayakan jika merebak ke arteri jantung. Bukan itu sahaja, ia juga boleh memberi kesan kepada corak denyutan jantung normal, seperti aritmia serta fungsi injap jantung yang tidak normal.

Bagaimana untuk mengetahui anak saya ada penyakit ini?

Doktor memberi contoh tindak balas badan terhadap keradangan ini adalah seperti tanda demam dan nodus limfatik yang bengkak.

Selepas keradangan itu reda, organ-organ badan akan kembali pulih kecuali jantung kanak-kanak itu.

Oleh sebab jantung kanak-kanak itu masih berdenyut dengan cepat, penyakit Kawasaki boleh menyerang arteri dan organ jantung.

Jika tidak dirawat, arteri akan menjadi radang dan boleh menyebabkan aneurisme dan serangan jantung apabila anak sudah dewasa nanti.

Tanda-tanda penyakit ini mengikut fasa

Fasa pertama adalah demam yang lebih lama dari 5 hari. Fasa ini boleh berlanjut sehingga 2 minggu. Caleb telah menunjukkan tanda awal, yang lebih dikenali sebagai “strawberry tongue” di mana rupa lidah kanak-kanak itu seperti buah strawberi.

Berikut adalah gejala lain yang ibu bapa perlu tahu, mata jadi merah, ruam pada dada, perut, dan alat kelamin, mulut kering dan berwarna merah ,sakit tekak, bengkak pada tapak tangan dan kaki (warna ungu kemerahan), nodus limfatik yang bengkak. Sebaik sahaja kanak-kanak memasuki fasa kedua penyakit ini, sebahagian besar tangan dan kaki mereka boleh mula mengupas.

BACA:  7 Sebab Kenapa Perlu Cuci Rambut Setiap Hari! Ini Sebabnya

Ini juga boleh disertai dengan cirit-birit, muntah-muntah, sakit sendi dan sakit perut.

Bagaimanakah penyakit Kawasaki boleh dirawat?

Ibu bapa perlu tahu penyakit ini terdapat 2 jenis —tipikal dan atipikal.

Penyakit Kawasaki tipikal menunjukkan semua gejala yang sama seperti jenis atipikal, kecuali satu tanda. Kes Caleb didiagnosis sebagai atipikal kerana demamnya tidak teruk dan dia tidak mengalami nodus limfatik yang bengkak. Rawatan perlu dijalankan tidak kurang dari 10 hari demam kanak-kanak itu mula, untuk mengelakkan kesan kepada jantung.

Cara rawatan:

Dos gamma globulin secara intravena
Dos tinggi Aspirin untuk mengurangkan komplikasi jantung
Caleb telah melakukan kedua-dua jenis rawatan dan rawatannya tidak murah kerana dos ubat dikira mengikut berat badan pesakit kanak-kanak.

Pengajaran selepas pengalaman penyakit ini?

Penyakit Kawasaki berbahaya apabila tidak dikesan awal dan dirawat. Ia boleh mendatangkan kesan seumur hidup apabila anak dewasa. Jangan pandang ringan tanda-tanda penyakit.

Pastikan doktor anda doktor yang berwibawa, teliti dan jenis yang akan mempertimbangkan semua kemungkinan. Yang paling penting, mereka mesti tahu cara bertindak cepat.

Jangan fikir penyakit in tidak mungkin melanda kanak-kanak yang anda kenal. Baca dan menimba ilmu untuk membantu anda. Sediakan wang yang cukup kerana proses rawatan akan memerlukan banyak wang dan mengambil masa yang lama.

Tiada soalan kerisauan yang tidak munasabah. Oleh itu, jangan teragak-agak untuk bawa anak jumpa pakar kerana pengesanan awal adalah penting.

Sumber: ph.theasianparent.com

Kredit: aliffchannel.com

Kambing Aqiqah Murah Indonesia
Loading...

Minat menulis artikel? Inilah peluang untuk anda. Hantar artikel anda di sini: www.islamituindah.info/hantar-artikel