≡ Menu

Hati-Hati, Ini Jangka Hayat Coronavirus Pada Keadaan Sekeliling Yang Kita Perlu Tahu


Coronavirus yang sangat menular yang meletup sehingga menjadi pandemik global boleh bertahan dan berjangkit dalam titisan air di udara selama berjam-jam dan pada permukaan sehingga hari, menurut satu kajian baru yang harus menawarkan panduan untuk membantu orang ramai mengelakkan penyakit pernafasan yang disebut COVID -19.

Para saintis dari National Institute of Alergy and Infectious Diseases (NIAID), sebahagian daripada Institut Kesihatan Kebangsaan AS, cuba untuk meniru virus yang didepositkan dari orang yang dijangkiti ke permukaan setiap hari dalam suasana rumah atau hospital, seperti melalui batuk atau menyentuh objek .

Mereka menggunakan peranti untuk mengeluarkan aerosol yang menduplikasi titisan mikroskopik yang dicipta dalam batuk atau bersin.

Para saintis kemudiannya menyiasat berapa lama SARS-CoV-2 masih berjangkit ke permukaan ini, menurut kajian yang muncul dalam talian di New England Journal of Medicine pada hari Selasa – satu hari di mana kes-kes AS COVID-19 melonjak melepasi 5,200 dan kematian mendekati 100 .

BACA:  10 Fakta Tentang Pengambilan Jamu Ketika Hamil. No. 10 Membuat kan Anda Fikir 2 Kali!

Ujian menunjukkan bahawa apabila virus itu dibawa oleh titisan yang dilepaskan apabila seseorang batuk atau bersin, ia tetap berthan, atau masih boleh menjangkiti orang, dalam udara selama sekurang-kurangnya tiga jam.

Kambing Aqiqah Murah Indonesia

Pada plastik dan keluli tahan karat, virus yang bertahan dapat dikesan selepas tiga hari. Pada kadbod, virus itu tidak dapat dikesan selepas 24 jam. Pada tembaga, diperlukan 4 jam untuk virus itu menjadi tidak aktif.

Dari segi separuh hayat, pasukan penyelidik mendapati bahawa ia mengambil masa kira-kira 66 minit untuk separuh zarah virus kehilangan fungsi jika mereka berada dalam titisan aerosol.

Ini bermakna selepas satu jam dan enam minit, tiga perempat daripada zarah virus pada dasarnya tidak diaktifkan tetapi 25% masih akan bertahan.

Jumlah virus yang boleh dijangka pada akhir jam ketiga akan turun kepada 12.5%, menurut penyelidikan yang diketuai oleh Neeltje van Doremalen dari kemudahan Montana NIAID di Rocky Mountain Laboratories.

BACA:  Buatlah 5 Perkara Ini Untuk Langsai Hutang Dan Murah Rezeki

Pada besi, 5 jam 38 minit diperlukan untuk separuh zarah virus menjadi tidak aktif. Pada plastik, separuh hayat ialah 6 jam 49 minit.

Pada kadbod yang kering, separuh hayat adalah kira-kira tiga setengah jam. Jika ia lembab, virus mungkin boleh bertahan lebih lama. Jadi berhati-hatilah

Masa hidup yang paling singkat adalah pada tembaga, di mana separuh virus menjadi tidak aktif dalam masa 46 minit.

Sebagai sebahagian daripada eksperimen mereka, para penyelidik membandingkan kestabilan SARS-CoV-2 dengan SARS-CoV-1 di bawah keadaan eksperimen yang sama dan mendapati hasil yang sama.

Kambing Aqiqah Murah Indonesia
Loading...

Minat menulis artikel? Inilah peluang untuk anda. Hantar artikel anda di sini: www.islamituindah.info/hantar-artikel