≡ Menu

Haqiem, Ini Sebabnya Kenapa Depression Bukanlah Satu Perkara Yang Boleh Dimainkan


Sebanyak 2/3 daripada mereka yang mengalami kemurungan tidak sedar yang mereka menghadapi masalah tersebut dan disebabkan perkara itu mereka tidak mendapatkan rawatan yang sepatutnya.

Disamping itu, tanggapan masyarakat yang salah ke atas perkara ini menyebabkan mereka yang mengalami masalah ini tidak dirujuk kepada tempat yang sepatutnya. Malah kemurungan yang mereka hadapi sering direndah-rendahkan oleh orang disekeliling mereka.

Punca kemurungan
Punca spesfik kepada masalah kemurungan masih tidak diketahui. Tetapi perkara ini boleh berlaku disebabkan pelbagai faktor termasuk genetik dan faktor persekitaran.

Daripada kajian yang ada, pesakit yang mengalami kemurungan di awal kanak-kanak adalah lebih disebabkan keadaan persekitaran berbanding keturunan. Mungkin keadaan dalam keluarga ataupun sekolahnya yang menyebabkan kemurungan itu berlaku.

Tetapi bagi mereka yang mengalami kemurungan ketika remaja ataupun dewasa, ia lebih kepada kemurungan yang berkaitan dengan faktor genetik.

Kambing Aqiqah Murah Indonesia

Genetik(Keturunan): Mereka yang mempunyai adik beradik, ataupun ibubapa yang mengalami penyakit kemurungan akan mempunyai 3 kali ganda risiko untuk mendapat masalah tersebut juga. Tetapi ini tidak bermakna mereka yang tidak mempunyai sejarah keluarga dengan masalah kemurungan tidak akan mempunyai masalah tersebut.
Stress: Rasa stress ataupun kehilangan seseorang yang disayangi boleh menjadi faktor risiko untuk penyakit kemurungan berlaku. Mereka yang sudah dweasa dan mempunyai penyakit yang membawa kepada kecacatan ataupun ketidakmampuan untuk mengurus diri akan menyebabkan rasa tidak berguna dan mereka boleh menjadi murung.

Beberapa faktor psikososial lain yang boleh memberi tekanan kepada pesakit juga adalah:

Kurangnya sokongan masyarakat
Bebanan untuk menyara keluarga
Keseorangan
Kematian seseorang yang disayangi
Bunuh Diri
Kemurungan menjadi perkara utama kepada 1/2 daripada percubaan untuk membunuh diri. Pesakit yang mempunyai penyakit kemurungan dan tidak dirawat mempunyai kebarangkalian 20% untuk melakukan cubaan bunuh diri.

BACA:  Ini Kesan Mudarat Jika Anda Penggemar Makanan Masin! Bahaya Tau

Risiko untuk melakukan cubaan bunuh diri:

Mempunyai penyakit kemurungan (Major depressive disorder)
Sejarah percubaan untuk membunuh diri sebelum ini
Mempunyai penyakit yang kronik
Kurang sokongan masyarakat dan keluarga
Keseorangan
Bercerai
Kebimbangan yang sangat banyak
Mempunyai perancangan untuk membunuh diri
Telah membuat latihan untuk membunuh diri
Simptom atau tanda tanda penyakit kemurungan (Major depressive Disorder)
Untuk mengesahkan seseorang itu mempunyai penyakit kemurungan ataupun tidak, selalunya para doktor akan menggunakan kriteria yang telah digariskan dalam Garis panduan DSM-5.

Perkara tersebut adalah, pesakit perlulah mempunyai sekurang-kurangnya 5 simptom dibawah selama 2 minggu(salah satu simptom tersebut mesti hilang minat pada sesuatu perkara yang dia suka sebelum ini ataupun mood yang tertekan)

Mood yang tertekan
Kurang atau hilang minat pada perkara ataupun aktiviti yang disukai sebelum ini
Perubahan berat badan yang sangat ketara
Rasa letih atau tidak bersemangat
Rasa diri sudah tidak berharga
Kehilangan kebolehan untuk fokus dalam sesuatu perkara
Pemikiran berkenaan kematian yang berulang-ulang dan membuatkan dia rasa untuk membunuh diri
***Kesemua simptom ini perlulah menyebabkan gangguan dalam pekerjaan dan juga hubungan dengan masyarakat

Rawatan Kemurungan
Pesakit yang mengalami simptom diatas perlulah segara berjumpa dengan doktor untuk mendapatkan rawatan. Ahli keluarga dan kawan-kawan pula perlulah memahami perkara ini. Jika terdapat simptom-simptom tersebut pada seseorang individu, mintalah atau bawalah dia untuk berjumpa doktor bagi mendapatkan rawatan.

Pesakit selalunya akan diperiksa dan ditanya dulu oleh doktor sama ada mempunyai simptom-simptom tersebut sebut. Jika ada tanda-tanda tersebut, pesakit perlulah dipastikan tidak berada dalam keadaan ingin membunuh diri. Jika dia ingin membunuh diri, pesakit akan terus dirujuk ke hospital ketika itu juga untuk mendapatkan rawatan di sana.

Rawatan terbahagi kepada dua iaitu:

Penggunaan ubat
Psikoterapi
Penggunaan Ubat

Terdapat beberapa jenis ubat yang boleh digunakan untuk merawat pesakit yang mengalami masalah ini. Ia adalah:

BACA:  Ganjaran Bagi Orang Yang Memudahkan Urusan Orang Lain. Subhanallah

Selective serotonin reuptake inhibitors (SSRIs): sebagai contoh Fluvoxamine, Sertraline, Fluoxetine dan citalopram
Serotonin/norepinephrine reuptake inhibitors (SNRI): sebagai contoh aripiprazole
Tricyclic antidepressants (TCAs): Sebagai contoh amitryptaline, clomipramine dan desipramine
Doktor juga perlu memastikan bahawa pesakit tidak mempunyai penyakit bipolar. Ini kerana jika pesakit mempunyai masalah bipolar, pengambilan ubat anti-depressant akan menyebabkan pesakit masuk ke fasa manic

Psikoterapi

Dalam rawatan ini, ahli psikologi akan menggunakan beberapa teknik untuk membantu perubahan dalam diri seseorang mengikut cara yang betul bagi membantu mereka dalam menyelesaikan masalah, membetulkan sesuatu kepercayaan, membetulkan pegangan dan juga emosi orang tersebut.

Terdapat beberapa terapi dalam rawatan ini iaitu:

Cognitive-behavioral therapy (CBT)
Interpersonal therapy
dan beberapa lagi jenis psikoterapi
Setiap daripada terapi mempunyai teknik yang tersendiri untuk dijalankan pada pesakit

Jika anda mempunyai masalah kemurungan yang teruk dan tidak tahu untuk berkongsi dengan sesiapa ataupun anda rasa ingin membunuh diri, anda boleh menghubungi persatuan Befrienders pada link tersebut.

Mereka adalah badan bukan kerajaan yang berfungsi untuk membantu mereka yang mengalami masalah kemurungan

Rujukan:

American Psychiatric Association. Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders, Fifth Edition. Washington, DC: American Psychiatric Association; 2013.
Pampallona S, Bollini P, Tibaldi G, Kupelnick B, Munizza C. Combined pharmacotherapy and psychological treatment for depression: a systematic review. Arch Gen Psychiatry. 2004 Jul. 61(7):714-9.
Ishak WW, Ha K, Kapitanski N, Bagot K, Fathy H, Swanson B, et al. The impact of psychotherapy, pharmacotherapy, and their combination on quality of life in depression. Harv Rev Psychiatry. 2011 Dec. 19(6):277-89.

Sumber

Kambing Aqiqah Murah Indonesia
Loading...

Minat menulis artikel? Inilah peluang untuk anda. Hantar artikel anda di sini: www.islamituindah.info/hantar-artikel