≡ Menu

Hamas tentang Abu Dis jadi ibu negara Palestin


GAZA – Pemimpin Hamas, Ismail Haniyeh memberi amaran kepada Amerika Syarikat (AS) berhubung tawaran negara itu untuk menjadikan Abu Dis sebagai alternatif kepada Baitulmaqdis Timur sebagai ibu negara Palestin.

Bercakap pada mesyuarat dengan pemimpin-pemimpin Palestin, Haniyeh melabelkan keputusan presiden AS, Donald Trump untuk mengiktiraf Baitulmaqdis sebagai ibu negara Israel hanyalah muslihat untuk meruntuhkan perjuangan rakyat Palestin.

“Buat masa ni, AS masih menawarkan tawaran dan terus berada di sisi Pihak Berkuasa Palestin satu cara atau lain, untuk memberi mereka modal atau entiti dalam kawasan Abu Dis.

BACA:  Kerajaan Mengumumkan Empat Lokasi Zon Merah Covid-19 Dikenalpasti Di Kuala Lumpur.

“Abu Dis jauh dari Baitulmaqdis, dengan jambatan menghubungkan kepada Masjid al-Aqsa membenarkan kebebasan berdoa, “katanya memetik laporan Al Jazeera.

Pasukan serantau tertentu berusaha untuk membahagikan Tebing Barat menjadi tiga bahagian, di samping mewujudkan entiti politik di Semenanjung Gaza dengan kuasa mengawalnya sendiri.

Kambing Aqiqah Murah Indonesia

Amaran Haniyeh ini juga ditujukan kepada semua pihak yang terlibat dalam kesepakatan pengambilalihan sama ada mereka adalah Palestin, Arab atau Muslim, atau antarabangsa.

Haniyeh berkata keputusan Baitulmuqaddis sebagai ibu kota Israel juga akan memberikan risiko baru yang boleh menjejaskan hubungan di antara Palestin dan Jordan.

Terdahulu, Haniyeh telah mengusulkan perkara ini kepada Raja Abdullah dari Jordan tentang bahaya yang akan timbul daripada keputusan Baitulmaqdis.

BACA:  Junub Berkali-Kali, Perlukah Kita Mandi Wajib Berulang Kali? Ini Jawapan Mufti!

Pada masa sama, Haniyeh menggesa rakyat Palestin untuk meneruskan ‘pemberontakan’ mereka terhadap keputusan Trump, serta protes terhadap perkara ini.

Menangani proses perdamaian yang sedang berlangsung antara kedua-dua kumpulan Palestin utama, Fatah dan Hamas, Haniyeh berkata isu-isu politik dalaman perlu ditangani dengan cepat dalam usaha kerajaan yang bersatu untuk mengabdikan dirinya kepada isu-isu utama negara.

Sementara itu, Perdana Menteri Hamas Yahya Sinwar turut bersetuju untuk menyokong usaha perdamaian yang bertujuan untuk bersatu dalam perang Baitulmaqdis. – Sinar Harian

Kambing Aqiqah Murah Indonesia
Loading...

Minat menulis artikel? Inilah peluang untuk anda. Hantar artikel anda di sini: www.islamituindah.info/hantar-artikel