≡ Menu

Greece Melaksanakan Perintah Berkurung Kepada Wilayah Xanthi, Yang Majoritinya Muslim


ATHENS: Pihak berkuasa Greece mengenakan perintah berkurung kepada sebuah kluster yang majoriti penduduk bandar dan kampungnya Muslim di timur laut negara berkenaan selepas beberapa kes dan kematian akibat COVID-19 dikenalpasti.

Kawasan di wilayah Xanthi kini menjalani perintah berkurung bermula tengahari tadi selepas sembilan orang daripada keseluruhan rantau berkenaan disahkan positif COVID-19 sejak enam hari lalu, malah semua penduduk diarahkan berada di rumah dan tiada sebarang pengecualian, menurut Timbalan Menteri Perlindungan Awam, Nikos Hardalias.

Lokasi wabak itu dikenalpasti muncul di bandar kecil Pomak, Ehinos dengan komuniti seramai 2,500 orang.

“Penduduk Ehinos akan diberikan makanan dan ubatan,” kata Hardalias.

BACA:  Cara Mengubati Penyakit Was-Was Yang Diajarkan Oleh Mufti

Polis dikerahkan hari ini untuk menguatkuasakan perintah berkurung, berikutan terdapat kes warga emas lelaki berusia 72 tahun meninggal dunia akibat COVID-19, menurut Datuk Bandar, Ridvan Deli Huseyin.

Kambing Aqiqah Murah Indonesia

Seorang pekerja perbandaran memakai saman perlindungan membasmi Klafthmonos persegi, selepas kerajaan Greece mengenakan perintah berkurung di seluruh negara untuk merangkumi penyebaran penyakit koronavirus

“Lebih baik mengambil langkah sekarang daripada menangis kemudian hari,” kata Huseyin.

Pomak adalah kawasan di mana sekumpulan Muslim berasal dari Slavia menetap di situ.

Mereka membentuk sebahagian daripada minoriti Muslim seramai 110,000 yang berketurunan Greece di timur laut negara itu yang bersempadan dengan Turki, di mana kebanyakan mereka bekerja sebagai pekerja industri migran di negara-negara Eropah yang lain.

Menurut TV ERT, dianggarkan kira-kira 1,000 orang bekerja membina kapal dan kerja pembinaan di Itali, Perancis, Belanda, Belgium dan Jerman dilihat kembali semula ke Pomak, manakala kebanyakan yang berada di Turki pula bertujuan untuk bekerja atau belajar.

BACA:  Wahai Orang Islam. Jangan Tidur Sebelum 4 Perkara Ini Selesai Kamu Lakukan!

“Kebanyakan dari mereka mungkin membawa virus itu. Kebanyakan penduduk di sini sangat rapat dan memiliki keluarga yang besar,” kata Datuk Bandar Xanthi, Manolis Tsepelis.

Terdapat 22 kematian dan 821 disahkan mendapat jangkitan COVID-19 di Greece, yang mempunyai 11 juta penduduk. – AFP

Kambing Aqiqah Murah Indonesia
Loading...

Minat menulis artikel? Inilah peluang untuk anda. Hantar artikel anda di sini: www.islamituindah.info/hantar-artikel