≡ Menu

Doa Untuk Ibu Bapa Yang Melahirkan Kita. Baca Setiap Kali Solat


Doa Untuk Kedua Orang Tua Penuh – Kedua-dua orang tua kita yaitu bapak dan ibu adalah orang yang paling berjasa dalam hidup kita. mereka lah yang merawat kita sejak baru lahir hingga tumbuh dewasa tanpa meminta ganjaran kepada kita. tanpa mereka belum tentu kita boleh seperti sekarang. mereka pula yang memberi cinta, kasih dan sayang yang murni kepada kita, mereka juga rela berkorban untuk kita tanpa meminta balasan sedikitpun.

Oleh kerana janganlah kita membuat marah atau kecewa orang kedua orang tua kita, kerana keredhaan Allah swt, bergantung pada keredhaan orang tua, dan kemurkaan Allah bergantung pada kemurkaan orang tua, maka dari itu sayangi dan hormatilah mereka.

رضى الله فى رضى الوالدين وسخط الله فى سخط الوالدين
Maksudnya:
“Keredhaan Allah itu bergantung pada keredhaan orang tua dan kemurkaan Allah bergantung pada kemurkaan orang tua” (H.R Tabrani)

Baca juga: Bacaan Niat Sholat Witir 1 rakaat, 2 rakaat, 3 Rakaat

Dari hadist diatas dijelaskan bahawa Allah swt, akan meridhai atau memurkai kita menurut keredaan atau kemurkaan ibu bapa.

Bacaan Doa Untuk Kedua Orang Tua (Bapak dan Ibu)

Kambing Aqiqah Murah Indonesia

Walaupun orang tua kita tidak meminta balasan atas jasa-jasa mereka kepada kita sebagai anak. namun sudah kewajipan kita sebagai anak menghormati, menyayangi dan mencintai mereka kembali. walaupun semua yang kita berikan tak akan mampu membalas semua jasa-jasa dan kasih sayang mereka. salah satu kewajiban seorang anak kepada orang tuanya ialah mendoakan mereka, baik yang masih ada maupun yang sudah tidak ada (meninggal dunia). sedangkan untuk bacaan doa untuk kedua orang tua lengkap dengan latin dan terjemahnya adlah sebagai berikut.

BACA:  Kisah Sedeqah Yang Memanjangkan Umur! Subhanallah

Doa Untuk Kedua Orang Tua

Bacaan Doa Untuk Kedua Orang Tua

اللهم اغفرلي ولوالدي وارحمهماكماربياني صغيرا

Alloohummaghfirlii waliwaalidayya warham humma kamaa rabbayaa nii shaghiiraa

Artinya: “Wahai Tuhanku, ampunilah aku dan kedua orang tuaku (Ibu dan Bapakku), sayangilah mereka seperti mereka menyayangiku diwaktu kecil”
Kemudian untuk doa memohon keampunan untuk kedua-dua orang tua beserta latin dan artinya adalah sebagai berikut.

Da Mohon Ampunan untuk Kedua Orang Tua

Doa Mohon Ampunan Dosa Untuk Kedua Orang Tua

اللهم اغفرلى ذنوبى ولوالدى وارحمهما كما ربيانى صغيرا. ولجميع المسلمين والمسلمات والمؤمنين والمؤمنات, الاحيآء منهم والاموات, وتابع بيننا وبينهم بالخيرات, رب اغفر وارحم وانت خيرالراحمين, ولاحول ولاقوة الابالله العلي العظيم

Allaahummaghfirlii dzunuubii waliwaalidayya warhamhumaa kamaa robbayaanii shoghiiro, waliljamii’il muslimiina walmuslimaati, walmu’miniina wal mu’minaati Al ahyaa’i minhum wal amwaati, wataabi ‘Bainanaa wa bainahum bil khoiraati, Robbighfir warham wa annta khoirur roohimiin, walaa haula walaa quwwata illaa billaahil ‘aliyyil adhiimi.

Artinya: “Ya Allah, berikanlah ampunan kepadaku atas dosa-dosaku dan dosa-dosa kedua orang tuaku, dan kasihanilah keduanya sebagaimana beliau berdua merawatku ketika aku masih kecil, begitu juga kepada seluruh kaum muslimin dan muslimat, semua orang yang beriman, laki-laki maupun perempuan yang masih hidup maupun yang sudah meninggal dunia, dan iringi mereka di antara kami dan mereka dengan kebaikan. Ya Allah, berilah ampun dan belas kasihanilah kerana Engkaulah Tuhan yang lebih berbelas kasih dan tiada daya dan upaya kecuali dengan pertolongan-Mu. ”

Itulah bacaan doa untuk kedua ibu bapa dan doa memohon keampunan untuk kedua-dua orang tua, kita sebagai anak juga harus berbakti kepada kedua orang tua kita yang merupakan suatu kewajipan, kita sebagai anak sering kali menyakiti hatinya. berikut ini adalah hal-hal yang perlu kita lakukan dalam berbakti kepada orang tua (Ibu dan bapak).

BACA:  Benarkah Kolestrol Yang Tinggi Menjadi Penyebab Darah Membeku? Baca Penjelasan Doktor

Cara berbakti kepada orang tua
Kita harus sopan dan hormat kepada kedua orang tua.
Harus mematuhi perintah keduanya selama tidak bertentangan dengan agama, jika perintahnya bertentangan dengan agama kita tidak perlu mematuhinya.
Tidak boleh berkata kasar kepada mereka
Wajib mengikuti nasihat keduanya. apabila ditegur, kita harus sedar bahawa perbuatan yang kita lakukan tidak diredhai oleh orang tua.
Membantu pekerjaan mereka dalam kegiatan sehari-hari.
Harus menjaga nama baik kedua orang tua dengan cara selalu berbuat baik.
Wajib menjaga keduanya apalagi kalau orang tua kita sudah tua dan renta.
Apabila orang tua kita sudah meninggal dunia, yang perlu kita lakukan adalah.
Melaksanakan nasihat keduanya yang diberikan pada waktu masih hidup
Menjaga nama baik kedua orang tua
Mendoakan mereka agar diampuni dosanya dan dilapangkan kuburnya oleh Allah swt,

Demikianlah mengenai bacaan doa untuk kedua orang tua yaitu ibu dan bapak, dan sedikit cara untuk berbakti kepada mereka, dengan kita mendoakan kedua orang tua semoga Allah swt, melindungi, mengasihi mereka dan apabila  mereka sudah meninggal dunia semoga dosa-dosa mereka diampuni dan mereka ditempatkan dalam tempat yang terbaik yaitu surga. Aamiin

Kambing Aqiqah Murah Indonesia
Loading...

Minat menulis artikel? Inilah peluang untuk anda. Hantar artikel anda di sini: www.islamituindah.info/hantar-artikel