≡ Menu

DENDA RM1000, PENJARA JIKA TINGGALKAN SOLAT JUMAAT!!


Kali ini Kuala Pilah Negeri Sembilan pula menguatkuasakan hukuman denda kepada lelaki Islam baligh yang sengaja meninggalkan solat Jumaat tiga kali berturut-turut tanpa sebab munasabah.

Denda RM1,000 atau penjara sehingga enam bulan akan dikenakan sekiranya mereka tidak menunaikan solat Jumaat tanpa uzur syarie mengikut Seksyen 113 Enakmen Jenayah Syariah Negeri Sembilan (EJSNS) 1992.

Pegawai Agama Islam Daerah (PAID) Kuala Pilah, Mohd Raizalani Mohd Rais berkata, hebahan surat pekeliling kepada seluruh 68 masjid sudah dikeluarkan pada 4 Januari lalu bagi memberi kesedaran berkenaan kesalahan tidak menunaikan solat Jumaat.

BACA:  Palestin Dan Perang Dunia Yang Tertangguh

Katanya, arahan berkenaan adalah kali pertama dikeluarkan demi memastikan semua lelaki Islam hadir ke masjid.

“Kita minta pihak pengurusan masjid di daerah ini membuat hebahan dan edaran kepada ahli kariah ketika solat Jumaat dan menampal pekeliling di papan kenyataan,” katanya seperti dilapor My Metro.

Kambing Aqiqah Murah Indonesia

Jelas beliau, hukuman denda itu dikuatkuasa selepas pihaknya menerima aduan yang mendakwa terdapat lelaki Islam yang berada di luar masjid dan berkeliaran di premis perniagaan serta tempat awam ketika solat Jumaat.

“Ia dilihat mencemarkan imej agama Islam sendiri selain mencerminkan sikap kurang ambil peduli mengenai hukum,” katanya.

BACA:  Pastikan Baki Kad Touch And Go Anda Mencukupi, PLUS Menutup Kaunter Dan Laluan Tambah Nilai

Sebelum ini, Terengganu, Kedah, Perak juga mengenakan hukuman denda kepada umat Islam di negeri masing-masing jika tidak menunaikan solat Jumaat tiga kali berturut-turut.

Terengganu mengenakan denda RM3,000 dan penjara tidak lebih dua tahun, manakala Kedah dan Perak denda maksimum RM1,000 atau penjara enam bulan atau kedua-duanya sekali.

Sumber: Isma

Kambing Aqiqah Murah Indonesia
Loading...

Minat menulis artikel? Inilah peluang untuk anda. Hantar artikel anda di sini: www.islamituindah.info/hantar-artikel