≡ Menu

Delegasi ziarah dari Bahrain dihalau rakyat Palestin!


Wakil serta beberapa orang delegasi dari Bahrain disekat serta dihalau oleh murabitun dan penduduk al-Quds daripada masuk ke masjid Al-Aqsa kerana dianggap tidak sensitif dengan apa yg berlaku di Al-Quds sekarang.

Delegasi ini dikatakan membawa sepanduk meraikan keharmonian agama yang dianggap sebagai usaha meNORMALISASI hubungan dengan penjajah Zionis Israel.

Rombongan tersebut terdiri daripada 25 orang wakil daripada Bahrain daripada pelbagai agama (Sunni, Syiah, Kristian, Hindu dan Sikh) yang dikatakan buat pertama kalinya menziarahi secara terang-terangan selepas diberikan kelulusan oleh Kementerian Luar Negara Bahrain.

BACA:  Israel melancarkan serangan udara di Gaza di tengah pertempuran keras terhadap keputusan Jerusalem Trump

HAMAS mengecam tindakan ziarah tersebut serta menggapnya sebagai satu jenayah terhadap isu dan rakyat Palestin serta kesuciannya.

Jurubicara rasmi Hamas, Fauzi Barhum mengatakan Ziarah tersebut telah menyentuh sensitiviti masyarakat Arab, umat Islam dan para pencinta Palestin ketika mana tentera Zionis secara ganasnya menangkap, menghalau serta membunuh rakyat Palestin tetapi terdapat orang luar masuk secara aman seolah-olah tiada apa yang berlaku dengan izin dari pihak Zionis.

Kambing Aqiqah Murah Indonesia

Hamas, al-Qassam, Syeikh Yusuf Qardhawi, Syeikh Raed Salah, Ulama al-Azhar, Syeikh Ekrima Sobri dan ramai lagi ulama mengharamkan Ziarah ke Baitulmaqdis ketika mana ia masih dalam jajahan Zionis Israel.

Anger as ‘This is Bahrain’ delegation visits Israel

Palestinians have refused a Bahraini delegation from entering Gaza after the group visited Israel amid ongoing controversy over the US decision to move its embassy to Jerusalem and recognise the city as Israel’s capital.

BACA:  Carian Google sudah menunjukkan Baitulmaqdis sebagai ibu negara Israel

The interfaith “This is Bahrain” civil society group defended its visit to Israel on Monday, a day after its trip was reported, as a gesture of tolerance.

The 25-member group, which is on a five-day tour, includes Sunni and Shia Muslim leaders, Christians, the leader of a Hindu temple, and a Sikh.

Sumber: PNN [ars]

Kambing Aqiqah Murah Indonesia
Loading...

Minat menulis artikel? Inilah peluang untuk anda. Hantar artikel anda di sini: www.islamituindah.info/hantar-artikel