≡ Menu

Daripada Makan Cikedis, Baik Makan Kacang Pistachio. Ini Manfaat Kesihatan Kacang Pistachio


Kacang yang ditanam dari pokok Pistacia vera, yang mempunyai sejarah sejak 7,000 SM, kaya dengan vitamin dan mineral penting. Makan kacang pistachio adalah seperti membunuh dua burung dengan satu batu kerana bukan sahaja kacang yang enak, tetapi mereka juga sihat.

Satu hidangan 49 pistachios atau satu auns yang mengandungi 28 gram mengandungi 159 kalori, 8 gram karbohidrat dan 13 gram lemak tidak tepu. Mengenai manfaat kesihatan yang paling positif, 28 gram pistachios mengandungi 28 peratus daripada pengambilan harian yang diperlukan (RDI) vitamin B6.

Vitamin B penting untuk membentuk hemoglobin dan mengawal gula darah. Nutrien lain termasuk 15 peratus daripada RDI mangan, 21 peratus tiin, 41 peratus tembaga dan 11 peratus daripada fosforus. Pistachios sering ditambah sebagai ramuan untuk krim ais dan pencuci mulut.

Berikut adalah beberapa manfaat kesihatan yang positif untuk memakan kacang-kacangan ini yang cukup enak untuk dimasukkan ke dalam serba boleh dalam pelbagai hidangan.

BACA:  Amalan Doa Pengasihan Nabi Yusuf Paling Ampuh

Membantu Mengurangkan Berat Badan

Kambing Aqiqah Murah Indonesia

Pistachios dipenuhi dengan kalori, tetapi apabila dimakan secara sederhana, kacang boleh membantu penurunan berat badan. Tidak banyak penelitian untuk mengatakan bahawa kacang pistachio menyebabkan kehilangan berat badan, tetapi ada beberapa, bagaimanapun, yang menjamin manfaat ini. Pistachios sarat dengan serat dan protein, yang mengurangkan selera makan dengan memberi rasa kenyang.

Dalam satu kajian yang berlangsung selama 12 minggu, orang yang menggunakan 53 gram setiap hari sebagai makanan ringan pada waktu petang, menunjukkan pengurangan indeks jisim badan. Pengurangan itu dua kali ganda berbanding orang yang makan 56 gram pretzel untuk tempoh masa yang sama.

Menurunkan Kolesterol dan Tekanan Darah

Pistachios baik untuk kesihatan jantung keseluruhan kerana ia mengurangkan kolesterol dan tekanan darah. Ia mengurangkan risiko penyakit jantung, seperti banyak kajian. Beberapa kajian dilakukan dengan menambahkan pistachios sebagai ganti makanan kalori yang tinggi untuk memeriksa profil lipid seseorang. Sebanyak 67 peratus daripada kajian ini menunjukkan penurunan dalam kolesterol jahat dan meningkat dalam kolesterol yang baik.

Protein Tinggi

Kacang seperti badam, pecan dan walnut biasanya tinggi kalori, tetapi di antara kacang-kacangan ini, pistachios memberikan kalori yang paling rendah. Protein mengandungi 20 peratus berat, yang mengikuti badam yang mempunyai protein yang paling tinggi apabila ia datang kepada kacang. Mereka juga mempunyai jumlah asid amino yang diperlukan.

BACA:  Resipi Oat Simple Tanpa Air Panas! Sedap Pun Sedap

Penuh dengan antioksidan

Sekumpulan antioksidan yang didapati banyak di pistachios adalah polifenol dan tokoferol yang mempunyai keupayaan untuk melindungi daripada penyakit jantung dan kanser. Antioksidan menghalang penyebaran radikal bebas dan menekan tekanan oksidatif.

Ini adalah perlu untuk mencegah beberapa penyakit. Dalam kategori kacang dan biji, selain daripada walnut dan pecan, pistachios mempunyai jumlah antioksidan tertinggi.

Fungsi Probiotik

Kandungan serat yang tinggi membantu meningkatkan bakteria usus yang baik. Khususnya, bakteria yang menghasilkan asid lemak rantaian pendek seperti butyrate boleh ditanam dengan bantuan pistachios.

Kambing Aqiqah Murah Indonesia
Loading...

Minat menulis artikel? Inilah peluang untuk anda. Hantar artikel anda di sini: www.islamituindah.info/hantar-artikel