≡ Menu

Covid-19: Tentera Nigeria Bersedia Untuk Perkukuhkan Sekatan Pergerakan Dan Pengebumian Besar-Besaran


ABUJA, 25 Mac – Tentara Nigeria sedang mempersiapkan untuk memindahkan orang sakit ke hospital dan menguatkan sekatan ke atas pergerakan untuk cuba melindungi negara daripada coronavirus, dan peralatan penyewaan untuk kemungkinan pengebumian besar-besaran, menurut memo tentera yang dilihat oleh Reuters .

Memo dari markas Tentera Darat juga menggariskan rancangan untuk melindungi simpanan makanan pemerintah dari penjarah sebagai negara Afrika yang paling ramai penduduknya untuk penyakit itu tersebar lebih jauh di negara ini.

“Berikutan kenaikan dan penyebaran berterusan dalam kes-kes penyakit koronavirus (COVID-19) di Nigeria, (Ketua Staf Angkatan Darat) menganggap perlu semua untuk mengambil langkah-langkah perlindungan untuk memastikan keselamatan (Tentera Nigeria) keluarga, “kata memo tersebut.

Pada masa ini terdapat 46 kes yang disahkan di Nigeria, dan satu kematian, tetapi jangkitan itu telah melanda tahap tertinggi masyarakat, menjangkiti ketua kakitangan Presiden Muhammadu Buhari.

BACA:  5 Soalan Sensitif Tentang Bayi Yang Tak Patut Ditanya! Tolong Sensitif Sikit
Kambing Aqiqah Murah Indonesia

Dengan penduduk 200 juta, 20 juta daripadanya dikemas dalam modal komersial Lagos, ramai yang takut virus itu dapat menyebar dengan cepat tanpa pembendungan.

Memo itu berkata, tentera telah menangguhkan semua pas cuti untuk semua anggota dan meminta mereka supaya “berjaga-jaga keselamatan maksimum dan bersiap sedia untuk digunakan.”

Virus ini telah merebak ke seluruh dunia, membunuh ribuan dan memaksa berjuta-juta menjadi karantina. Beberapa negara telah mengaktifkan angkatan bersenjata untuk membantu memeranginya.

Afrika Selatan mengerahkan tenteranya untuk menguatkuasakan penguncupan 21 hari yang bermula minggu ini, dan Presiden AS Donald Trump mengaktifkan Pengawal Kebangsaan di New York, California dan Washington.

Tentera Amerika Syarikat, Perancis dan Maghribi telah menubuhkan hospital lapangan, dan Presiden Rusia Vladimir Putin memerintahkan tentera untuk menjalankan latihan untuk meningkatkan kesediaan memerangi coronavirus jika perlu.

BACA:  Isu Palestin: Umat Islam Diseru Memerangi Zionis Laknatullah

Hari ini, Gabenor Sungai Nigeria berkata beliau akan menutup sempadan pergerakan manusia masuk atau keluar dari negara bermula esok untuk melindunginya daripada coronavirus.

Ibu kota negeri, Port Harcourt, adalah pintu masuk ke rantau Delta yang kaya dengan minyak, dan syarikat-syarikat seperti Nigeria LNG dan Royal Dutch Shell mempunyai pejabat utama di bandar. Kedua-dua syarikat tidak lama lagi memberi komen mengenai bagaimana penutupan itu boleh menjejaskan operasi mereka.

Industri Minyak menyediakan lebih daripada separuh daripada hasil kerajaan Nigeria. – Reuters

Kambing Aqiqah Murah Indonesia
Loading...

Minat menulis artikel? Inilah peluang untuk anda. Hantar artikel anda di sini: www.islamituindah.info/hantar-artikel