≡ Menu

Covid-19: Perutusan Daripada Perdana Menteri


Perdana Menteri Muhyiddin Yassin telah memerintahkan penangguhan semua aktiviti awam di negara ini sehingga 31 Mac. Ini adalah:

  1. Larangan terhadap semua perhimpunan agama, sukan, sosial dan budaya. Semua perniagaan dan premis agama ditutup. Pengecualian ke atas runcit, pasar awam, peruntukan kedai. Sekatan ke atas masjid dan acara Islam tertakluk kepada mesyuarat Muzakarah.
  2. Sekatan perjalanan di seluruh negara ke atas semua warganegara. Mereka yang baru saja tiba dari luar negara mesti menjalani kuarantin sendiri.
  3. Semua pelancong dan pelawat dihalang daripada masuk.
  4. Semua sekolah awam dan swasta termasuk tadika, taska, sekolah kediaman dan institusi pendidikan lain untuk ditutup.
  5. Semua institusi pengajian tinggi swasta dan awam akan ditutup.
  6. Penutupan semua premis kerajaan dan swasta kecuali perkhidmatan penting seperti air dan elektrik, telekomunikasi, perkhidmatan pos, pengangkutan, bahan api, gas, pelinciran, penyiaran, perbankan, kesihatan, farmasi, kebakaran, pelabuhan, lapangan terbang, penjara, keselamatan dan pertahanan , perkhidmatan kebersihan, bekalan dan bekalan makanan.
  7. Tadika dan semua sekolah, kerajaan atau swasta, akan ditutup dalam tempoh ini. Penutupan termasuk sekolah asrama, antarabangsa, tahfiz, sekolah rendah, sekolah menengah dan pra-universiti.
  8. Kolej dan universiti dan institut latihan teknikal juga akan ditutup dalam tempoh ini.
  9. Semua rakyat Malaysia dihalang daripada meninggalkan negara ini, manakala mereka yang pulang dari luar negara akan menjalankan tempoh kuarantin diri selama 14 hari. Pelancong dan pelawat asing juga dihalang memasuki negara ini.
BACA:  Inilah Dua Potong Ayat Al-Quran Yang Membuatkan Rasulullah Menangis

Perdana Menteri Muhyiddin Yassin telah mengumumkan perintah sekatan pergerakan di negara ini, berkuat kuasa 18 Mac hingga 31 Mac di alamat khas malam ini. Tindakan itu diambil untuk mengawal penyebaran jangkitan Covid-19. Beliau menggesa orang ramai untuk bertenang. “Jangan panik,” katanya.

Perhimpunan massa untuk kegiatan agama, sukan, sosial dan budaya digantung. Perniagaan dan rumah ibadah hendaklah ditutup, kecuali untuk pasar raya, pasar, kedai runcit dan pasar mini.

Kambing Aqiqah Murah Indonesia
Kambing Aqiqah Murah Indonesia
Loading...

BACA:  Kisah Nabi Ilyas Dan Ilyasa' Yang Tak Semua Orang Tahu!

Minat menulis artikel? Inilah peluang untuk anda. Hantar artikel anda di sini: www.islamituindah.info/hantar-artikel