≡ Menu

Cicak Banyak Melata Dalam Rumah? Mungkin Ini Puncanya. Nauzubillah


Jika Terlalu Banyak Cicak Di Rumah, Ini Petandanya | Dalam dunia ruqyah, setiap Roqy tahu cicak itu salah satunya makhluk pembawa sihir dan harus dibunuh.

Didalam sahih Muslim dijelaskan: Barang siapa yang membunuh cicak pada satu kali pukulan jadi baginya seratus kebaikan.

Dan jika pada pukulan ke-2 jadi baginya (kebaikan) berbeza dengan itu (yang pertama), jika pada pukulan ketiga jadi baginya (kebaikan) tidak sama dengan itu (yang ke-2).

Dalam hadis yang lain : Ibnu Majah meriwayatkan di dalam “Sunan” nya dari Saibah Maulah al Fakih bin al Mughiroh bila dia menjumpai Aisyah dan lihat di rumahnya ada satu tombak yang tergeletak.

Dia juga bertanya pada Aisyah, “Wahai Ibu golongan mukminin apa yang engkau kerjakan dengan tombak ini?”

Kambing Aqiqah Murah Indonesia

Aisyah menjawab, “Kami baru sahaja membunuh cicak-cicak. Sesungguhnya Nabi saw pernah memberi tahu kami bila masa Ibrahim as dilemparkan dalam api tak satu juga binatang di bumi waktu itu terkecuali untuk memadamkannya tetapi cicak menyemarakkan lagi apinya. Jadi Rasulullah saw memerintahkan untuk membunuhnya.

BACA:  Kesihatan Mental Remaja Kita Berada Di Paras Merbahaya! Tolong Jangan Abaikan

“Kitab” az Zawaid “menyebutkan bila hadits Aisyah ini sahih. Saat lakukan ruqyah rumah, rata-rata ketika dibacakan surat Al Baqarah dengan anehnya ada cicak secara tiba-tiba jatuh dan mati atau kadang-kadang didapati cicak mati dengan tubuh hangus.

Anda boleh meyakini atau tidak, tapi kita mesti sentiasa bersedia. Lantaran cicak kerap dijadikan media pembawa sihir. Banyak dari kumpulan jin yang bertukar rupa menjadi cicak (haiwan melata) untuk meletakkan racun sihir dirumah.

Rasulullah Shallallahu ‘Alaihi wa Sallam telah mengkhabarkan kepada kami bahawa jin itu terdiri dari tiga kumpulan. Pertama, jin yang sentiasa berterbangan (melayang) di awangan, ke-2, jin dalam bentuk haiwan melata dan ketiga, jin yang mempunyai rumah dan suka mengembara “(HR. Thabrani, Hakim, Baihaki dengan sanad yang sahih).

BACA:  Contohi Korea Dalam Menangani Covid-19, Berkesan Walaupun Tanpa PKP

Selain cicak sering jadikan media sihir, perlu di ketahui juga yang cicak itu mengandungi bakteria berisiko iaitu bakteria Escherichia Coli atau E Coli. Escherichia Coli telah dikenali sebagai mikrob yang boleh mengakibatkan sakit perut dan boleh membahayakan kesihatan tubuh.

Tahi cicak juga terbukti boleh menembusi plastik, satu kajian pernah perlihatkan bila tahi cicak merosakkan monitor handphone. Jadi..dari info diatas, tersebut bukti sahih kita mesti berwaspada dengan cicak di rumah. semoga bermanfaat

 

Sumber

Kambing Aqiqah Murah Indonesia
Loading...

Minat menulis artikel? Inilah peluang untuk anda. Hantar artikel anda di sini: www.islamituindah.info/hantar-artikel