≡ Menu

Cegah Angin Ahmar Dengan 6 Langkah Ini. Beringat Sebelum Terkena!


Stroke adalah salah satu punca utama kematian di Amerika Syarikat. Ia boleh berlaku apabila saluran darah anda yang membawa oksigen dan nutrien ke otak anda akan disekat kerana bekuan atau pecah. 15 juta orang di seluruh dunia mengalami strok setiap tahun dan kira-kira 5.8 juta daripada mereka mati. Anggaran juga mencadangkan bahawa 1 dari 6 individu di seluruh dunia akan mendapat angin ahmar dalam hidup mereka.

Berikut adalah senarai langkah-langkah pencegahan yang boleh anda ambil untuk mencegah strok:

1. Mengekalkan tahap tekanan darah anda – Tekanan darah tinggi mempunyai kesan yang besar terhadap risiko anda mendapat strok. Oleh itu, pastikan untuk memantau paras tekanan darah anda dan merawatnya jika ia dinaikkan. Ini boleh membuat perubahan besar kepada kesihatan vaskular anda. Tetapkan matlamat untuk mengekalkan tekanan darah kurang daripada 135/85 atau seperti yang diarahkan oleh doktor anda.

BACA:  Bagaimana Mengelakkan Anak Dari Bahaya Ain?

2. Kurangkan berat badan – Obesiti adalah satu lagi sebab untuk strok dan disyorkan supaya anda mengekalkan berat badan yang sihat untuk mengelakkan strok. Buat pengubahsuaian gaya hidup yang mencukupi untuk mengekalkan BMI yang ideal sebanyak 25 atau kurang.

Kambing Aqiqah Murah Indonesia

3. Bersenam lebih kerap – Aktiviti fizikal yang kerap boleh membantu menurunkan berat badan serta tekanan darah anda. Oleh itu bersenam boleh menjadi reducer stroke yang hebat. Lakukan sederhana hingga senaman sengit sekurang-kurangnya lima hari seminggu.

4. Kurangkan pengambilan alkohol anda – Jika tidak cuba mengelakkan alkohol sepenuhnya, sekurang-kurangnya cuba minum secara sederhana. Kajian telah melaporkan risiko strok berkurang di kalangan orang yang hanya mempunyai satu minuman setiap hari. Pilih anggur merah dan lihat saiz bahagian anda.

5. Berhenti Merokok – Kerana merokok boleh mempercepat pembentukan bekuan di arteri anda, anda boleh mencegah strok dengan berhenti merokok. Berhenti merokok boleh menjadi salah satu strategi pencegahan strok paling kuat yang boleh anda ikuti.

6. Rawat Diabetes Dengan Segera – Tahap gula darah tinggi boleh meningkatkan kemungkinan anda membina beku yang boleh menyebabkan strok. Oleh itu, pastikan paras gula darah anda dikawal oleh ubat-ubatan dan modifikasi gaya hidup termasuk diet dan latihan. Juga, pantau paras gula darah anda dengan kerap dan bincangkan pelan pengurusan diabetes yang terbaik dengan doktor anda.

Kambing Aqiqah Murah Indonesia
Loading...

Minat menulis artikel? Inilah peluang untuk anda. Hantar artikel anda di sini: www.islamituindah.info/hantar-artikel