≡ Menu

Cara Buat Serum Membaiki Kulit Dengan Hanya Bahan Di Rumah?


Anda tidak perlu bayar mahal hanya untuk tetap cantik kerana anda boleh membuat serum pembaikan kulit anda sendiri dari rumah anda untuk menjaga penghidratan kulit. Banyak jenama penjagaan kulit yang mengandungi bahan kimia yang keras, bahan toksik, warna tiruan dan bahan ramuan lain yang tidak dipersoalkan yang anda tidak mahu menggeser setiap hari di wajah anda. Jika anda mempunyai keyakinan rendah terhadap produk penjagaan kulit kedai ubat, anda mempunyai pilihan lain dengan beralih kepada produk berasaskan buatan sendiri yang anda boleh buat sendiri. Selain menjadi semula jadi dengan remedi rumah, anda juga boleh menyelamatkan beberapa dolar dengan menggunakan bahan-bahan semulajadi yang murah dengan hasil yang sama menggunakan produk mewah. Terdapat beberapa resipi untuk tujuan tertentu mengenai cara membaiki permukaan kulit dari bahan rumah.

1. Cuci muka
Mencuci wajah adalah salah satu rutin yang penting untuk mengekalkan kulit. Anda hanya memerlukan sabun katile, air, minyak esensial dari sebarang jenis mengikut kesesuaian kulit dan minyak pembawa anda. Sabun Castile membantu menghilangkan kotoran dan solek tanpa merosakkan kulit dan minyak pembawa seperti minyak badam membantu melembapkan permukaan kulit dan menyediakan vitamin untuk menjadikan kulit kelihatan sihat. Dalam botol sabun, tambahkan dalam sabun cecair castile, minyak organik seperti minyak badam dan kemudian tambah penting seperti yang dikehendaki. Isikan air ke bahagian atas botol untuk mencairkan sabun dan minyak pati dan goncang dengan baik sebelum digunakan.

2. Scrub wajah
Kulit muka yang dibeli di kedai kini dibekalkan dengan mikrob kerana mereka membantu mengelupas dan melicinkan kulit, tetapi sisa mikroba membimbangkan alam sekitar. Sisa-sisa mikroba ini turun melalui sinki dan saluran paip yang berakhir di tasik, sungai dan lautan dan menjadi bekalan makanan kami ketika ikan memakannya. Sebagai alternatif, anda boleh membuat scrub muka sendiri menggunakan beberapa bahan dari dapur anda. Sediakan 1 sudu baking soda, 1 atau 2 titisan minyak pati minyak wangi, 1 atau 2 titis minyak penting Lavender dan beberapa air untuk pencampuran. Campurkan semua bahan dan masukkan ke dalam balang kecil. Gunakan 1 atau 2 sudu besar dan campurkan dengan air untuk membuat pes, kemudian gosokkan pes ke kulit dengan ringan selama beberapa minit. Untuk fakta, minyak pati minyak wangi mempunyai manfaat pembersihan pada kulit dan orang Mesir purba menerapkannya dalam masker muka peremajaan.

BACA:  Israel melancarkan serangan udara di Gaza di tengah pertempuran keras terhadap keputusan Jerusalem Trump

3. Toner
Fungsi Toner berfungsi untuk mengimbangi tahap pH kulit terutama untuk jenis kulit berminyak dan mencegahnya daripada mengalami jerawat. Salah satu ramuan untuk resipi toner buatan sendiri adalah cuka sari ape yang terkenal. Cuka cider epal dikenali dengan ciri anti-radang dan antibakteria dan berfungsi dengan baik untuk merawat jerawat dan mengurangkan kemerahan.Anda hanya perlu air yang ditapis, cuka sari apel, minyak pati Lavender dan Minyak pati minyak untuk campuran. Untuk kulit biasa atau kering, campurkan ⅓ cuka sari apel ke ⅔ air yang ditapis manakala untuk kulit berminyak, kacau ½ bahagian cuka ape epal hingga ½ bahagian air ditapis. Kemudian tambahkan beberapa titis Lavender dan minyak pati Minyak pati dan simpannya dalam botol kecil pada suhu bilik. Gunakan toner dua kali sehari; satu masa selepas mandi pagi dan satu lagi sebelum tidur.

 

Kambing Aqiqah Murah Indonesia

4. Serum wajah
Anda mungkin mendapati serum muka dengan kos yang mahal di kedai, tetapi jika anda memerlukan cara yang berpatutan untuk mempunyai serum muka, tidak ada cara yang lebih baik daripada penyelesaian sendiri-sendiri dengan tahap keberkesanan yang sama. Apa yang anda perlukan mempunyai nada kulit yang baik dengan keriput yang lebih sedikit ialah minyak pembawa seperti minyak benih Rosehip, Minyak pati minyak wangi, Minyak pati Lavender, Minyak pati minyak, Minyak pati Helichrysum dan minyak Minyak penting. Campurkan semua bersama (beberapa titis minyak setiap) dalam botol penitis dan isi minyak benih Rosehip ke bahagian atas botol. Gunakan serum muka setiap pagi dan malam di sekitar kawasan kulit yang kusam. 1 minyak biji Rosehip terbukti memperbaiki kulit dan membantu menyamakan nada kulit mengikut penyelidik dari University of San Marcos.

BACA:  Petua Orang Lama-Lama Halau Anai-Anai Daripada Rumah

 

5. Pelembap muka
Untuk melembapkan kulit menggunakan bahan buatan sendiri, pilihan minyak pembawa sangat penting. Minyak pembawa atau minyak asas dibuat daripada pelbagai jenis bunga, kacang dan sayur-sayuran seperti badam, kacang macadamia, wijen, jojoba dan rose hip. Setiap membawa manfaat mereka sendiri untuk kesihatan kulit. Sebagai contoh, minyak Jojoba berfungsi dengan baik untuk merawat kulit kering, penuaan, berminyak atau rawan jerawat. Dalam resipi ini, minyak Argan adalah pilihan untuk minyak pembawa kerana ia menyerap dengan cepat ke dalam kulit tanpa rasa berminyak. Campurkan 2 oz. minyak Argan dengan 15 titisan minyak Frankincense, 10 titisan minyak Lavender dan 10 titisan minyak Benih Carrot. Simpan campuran dalam botol penitis dan gunakan 1 hingga 2 pam setiap pagi dan malam untuk melembapkan kulit anda seperti yang diperlukan.

Semua bahan semula jadi selamat digunakan dengan jumlah campuran yang sesuai. Tiada bahan kimia yang berbahaya yang dimasukkan ke dalam campuran seperti yang anda buat sendiri dengan pilihan bahan pilihan anda. Anda boleh membuat serum pembaikan kulit untuk kegunaan anda sendiri atau anda boleh membuat dan menjadikannya hadiah untuk ahli keluarga dan rakan anda.

Kambing Aqiqah Murah Indonesia
Loading...

Minat menulis artikel? Inilah peluang untuk anda. Hantar artikel anda di sini: www.islamituindah.info/hantar-artikel