≡ Menu

Bulan Ramadhan Dah Dekat! Jom Ambil Peluang Berhenti Merokok! Ini Kesan Buruk Merokok Terhadap Kesihatan


Merokok secara seriusnya boleh menjejaskan kesihatan anda. Hampir semua organ badan yang terjejas oleh merokok. Menurut WHO, tembakau membunuh sehingga separuh daripada penggunanya, iaitu kira-kira 6 juta orang setiap tahun. Lebih 5 juta daripada kematian mereka adalah akibat daripada penggunaan tembakau secara terus manakala lebih daripada 600,000 adalah hasil daripada bukan perokok pasif.

Peredaran
Apabila merokok, anda membenarkan toksin dari asap rokok memasuki darah anda. Toksin akan memaksa jantung anda bekerja lebih kuat daripada biasa, menyempitkan arteri, membuat darah lebih pekat, dan meningkatkan risiko pembekuan darah. Perubahan ini terhadap badan anda apabila merokok meningkatkan risiko faktor serangan jantung atau strok.

Jantung
Tembakau merosakkan jantung anda, memberi kesan kepada peredaran darah anda, dengan itu meningkatkan risiko pelbagai keadaan seperti serangan jantung, penyakit jantung koronari, strok, penyakit vaskular periferal (saluran darah rosak) dan penyakit serebrovaskular (arteri rosak yang membawa darah ke otak anda) .

Karbon monoksida dan nikotin kedua-duanya membuatkan jantung anda bekerja lebih laju, meningkatkan peluang pembentukan darah beku. Di samping itu, bahan kimia lain dalam asap merosakkan lapisan arteri koronari anda, yang membawa kepada furring (pembentukan selaput) arteri.

Berbanding dengan orang lain, perokok mempunyai dua kali ganda risiko serangan jantung dan kematian daripada penyakit jantung koronari berbanding orang yang tidak pernah merokok.

Kambing Aqiqah Murah Indonesia

Perut
Perokok mempunyai peluang yang lebih tinggi untuk mendapat kanser perut atau ulser. Merokok menjadikan otot yang mengawal bahagian bawah tekak anda (esofagus) lemah dan menyebabkan refluks, satu keadaan di mana asid menuju perut ke arah yang salah kembali tekak anda.

BACA:  Tukar Pakai Jam Tangan Dari Kiri Ke Tangan Kanan! Nampak Simple, Tapi Menunjukkan Kita Cinta Akan Nabi

Rokok terbukti menjadi faktor risiko besar untuk mendapat kanser buah pinggang. Lebih banyak anda merokok lebih besar risiko. 10 batang rokok setiap hari meningkatkan risiko kanser buah pinggang dan setengah kali ganda berbanding dengan bukan perokok. Risiko ini meningkat dua kali ganda jika anda merokok 20 batang atau lebih sehari.

Kulit
Apabila anda merokok, jumlah oksigen yang akan turun ke kulit anda akan berkurangan. Oleh kerana proses itu, penuaan kulit anda lebih cepat dan kelihatan kelabu dan membosankan. Toksin dalam badan anda juga menyebabkan selulit (sejenis lemak di bawah kulit dan menghalangnya daripada kelihatan licin).

Merokok pada peringkat awal antara 10 hingga 20 tahun dan menjadikannya tiga kali lebih besar kemungkinan anda akan mendapat kedutan di muka, terutama di sekitar mata dan mulut. Merokok juga menyebabkan kulit kusam kuning-kelabu dan pipi cengkung, yang boleh menyebabkan anda kelihatan kurus.

Tulang
Merokok menjadikan tulang rapuh, dengan itu mudah untuk dipatahkan. Wanita terutamanya perlu berhati-hati kerana mereka lebih cenderung untuk mengalami tulang rapuh (osteoporosis) daripada bukan perokok.

Otak
Otak aneurism adalah lebih cenderung berlaku apabila anda merokok. Otak aneurisme ialah bonjol dalam saluran darah yang diakibatkan oleh kelemahan dalam dinding saluran darah. Bonjol boleh pecah dan menyebabkan strok, yang boleh membawa kepada kerosakan otak yang menyeluruh dan kematian

Paru-paru
Pengambilan tembakau boleh memberi kesan kepada paru-paru anda. Pada masa awal, akan batuk, selsema, semput dan asma. Ia menyebabkan penyakit yang membawa maut seperti pneumonia, emphysema dan kanser paru-paru. Merokok menyebabkan 84% daripada kematian akibat kanser paru-paru dan 83% daripada kematian akibat penyakit kronik pulmonari obstruktif (COPD).

BACA:  4 Tanda Anda Telah Terjebak Dengan Ketagihan Media Sosial

Mulut dan tekak
Rokok menyebabkan nafas berbau, gigi berwarna, penyebab penyakit gusi. Ia juga boleh menjejaskan deria rasa.

Kerosakan paling teruk menyebabkan di dalam mulut dan tekak anda berlaku peningkatan risiko kanser pada bibir, lidah, tekak, peti suara dan tekak (esofagus). Lebih daripada 93% daripada kanser oropharyngeal (kanser di bahagian tekak) adalah berkaitan dengan merokok.

Pembiakan dan kesuburan
Merokok bertanggungjawab untuk mati pucuk bagi lelaki. Seperti yang dinyatakan sebelum ini, ia merosakkan saluran darah, termasuk yang membekalkan darah ke zakar. Merokok juga mengurangkan jumlah sperma dan menyebabkan kanser buah zakar.

Bagi wanita, merokok boleh mengurangkan kesuburan, meningkatkan risiko kanser serviks. Wanita hamil yang merokok berkemungkinan mengalami keguguran, kelahiran pramatang, kelahiran mati dan penyakit. Merokok semasa mengandung meningkatkan risiko sindrom kematian bayi secara mengejut sekurang-kurangnya 25%.

Berita baik adalah sebaik sahaja anda berhenti merokok, kesihatan anda bertambah baik dan badan anda akan mula pulih. Walaupun perkembangan COPD boleh dilambatkan, faktor risiko keadaan berbahaya banyak dikurangkan, walaupun selepas satu tahun tidak merokok.

Kambing Aqiqah Murah Indonesia
Loading...

Minat menulis artikel? Inilah peluang untuk anda. Hantar artikel anda di sini: www.islamituindah.info/hantar-artikel