≡ Menu

”Cikgu, Otak Saya ‘Blank’, Boleh Tak Saya Nak Solat Kejap,” Permintaan Calon SPM Ini Sentuh Hati Gurunya


Setelah berhempas pulas mengulang kaji pelajaran, masa peperiksaan ini lah tempat segala yang di pelajari dicurahkan. Pelbagai ragam pelajar yang guru-guru boleh lihat ketika mereka ini di dewan peperiksaan.

Ibu bapa hanya mampu mengiringi dengan doa selebihnya atas usaha anak mereka sendiri. Sekarang adalah masa untuk bertawakkal kepada yang maha kuasa agar anak-anak dipermudahkan untuk menjawab peperiksaan itu.Hanya kepada Allah tempat kita memohon segalanya.

Ikuti perkongsian cikgu Anuar mengenai ragam pelajar yang mengambil SPM 2017 ketika dia menjadi guru yang mengawas peperiksaan tersebut.

Hari ketiga mengawas SPM 2017.. Kertas sejarah kertas 2.. Masa: 10.00 pagi hingga 12.30 tengah hari…

Kambing Aqiqah Murah Indonesia

Setelah 20 minit masa berlalu.. seorang calon lelaki.. bersongkok.. air muka bersih.. tiba-tiba mengangkat tangan.. meminta kebenaran ke tandas.. saya benarkan smbil mengiringi beliau.. sebelum itu dah perasan yang beliau macam tak keruan.

BACA:  6 Perkara Menakjubkan Tentang Arwah Morsi Yang Kita Tidak Tahu! Al-Fatihah

Kedengaran bunyi air daripada dalam tandas.. calon tadi keluar.. saya lihat wajah serta tangannya basah smbil tangannya memegang stokin dan kasutnya.

“Izinkan saya solat sekejap ye cikgu… saya ‘blank’…” ujarnya meminta kebenaran.

Belum pun sempat saya berkata apa-apa seraya tergamam.. calon itu sudah pun mengangkat takbiratulihram…

Terkedu saya sambil memerhatikan beliau solat.. solat tanpa sejadah tetapi sujud dengan dahi menyentuh lantai simen yang amat naif itu… Allahu Akbar…

Tiba sujud di rakaat terakhir.. agak lama beliau sebegitu..

Selepas memberi salam… beliau mula menangis tersedu-sedu seraya berkata..

“Cikgu… saya ‘blank’… tiba-tiba saya rasa otak saya kosong… ‘Trial’ haritu saya dapat Sejarah A+…”

Tetiba rasa keibuan saya hadir.. tanpa sedar turut sama-sama menangis sambil saya menggosok belakangnya dan memintanya beristighfar serta membaca Al Fatihah.

“Inshaa Allah.. Allah bantu awak.. buat yang terbaik ye..” ujar saya.

Dia angguk dan bangun menuju ke dewan semula… Allahuakbar…

Semoga Allah permudahkan urusanmu duhai anak muda.. perjalanan mu masih jauh.. semoga terus istiqamah mengharapkan Allah sebag penolong dikala kebuntuan.

Pengajaran yang saya dapat daripada beliau.. ALLAH jua lah sebaik-baik penolong.. kita terlalu kerdil.. maka bersujudlah.. mintalah pada Allah.

Terima kasih kerana pengalaman yang cukup bermakna ini duhai anak muda.. Saya share kerana saya rasa tak ramai anak muda sekarang seperti beliau..

Sumber – GPSBestari

Kambing Aqiqah Murah Indonesia
Loading...

Minat menulis artikel? Inilah peluang untuk anda. Hantar artikel anda di sini: www.islamituindah.info/hantar-artikel