≡ Menu

Biasa Tengok, Tapi Tak Pernah Tahu Khasiatnya. Patutlah Orang Darah Tinggi Disarankan Makan


Tekanan darah tinggi berlaku apabila darah meletakkan ketegangan tambahan pada dinding arteri dan jantung. Dari masa ke masa, terikan tambahan ini merosakkan tisu arteri halus dan boleh mengakibatkan keadaan kardiovaskular yang membawa maut. Nasib baik, perubahan diet mudah seperti makan superfood tertentu boleh menurunkan bacaan tekanan darah tinggi.Gunakan Flaxseed

Lama digunakan di Asia dan beberapa hidangan Eropah, flaxseed telah terbukti sangat berkesan dalam menurunkan tekanan darah. Jurnal Hipertensi menerbitkan satu kajian Kanada yang mendedahkan mereka yang menambah diet harian mereka sekitar tiga puluh gram flaxseed menikmati penurunan tekanan darah sistolik mereka dengan purata 15mm Hg. Tekanan darah diastolik mereka juga menurunkan purata lapan mm Hg. Systolic adalah nombor teratas, manakala diastolik adalah nombor bawah dalam bacaan tekanan darah.

BACA:  "Kalau Nak Keluarga Selamat, Jangan Post 5 Benda Ni Di Media Sosial".

Dalam kajian itu, para penyelidik mendedahkan bahawa tahap tekanan darah menurun pada orang yang menambahkan biji rami dalam makanan mereka. Mereka juga berkata hasil menunjukkan risiko orang yang mengalami strok menurun sebanyak sekurang-kurangnya 50% manakala risiko serangan jantung juga menurun sebanyak 30%.

Kajian serupa juga menunjukkan bahawa memakan flaxseeds dengan makanan harian selama lebih tiga bulan dapat menurunkan tekanan darah dengan sekurang-kurangnya dua mmHg. Walaupun jumlahnya kelihatan sedikit, bukti menunjukkan penurunan sebanyak dua mmHg dalam tekanan darah juga mengurangkan risiko mengalami stroke maut oleh sekurang-kurangnya 10% dan dari penyakit jantung sekurang-kurangnya tujuh peratus.

Kambing Aqiqah Murah Indonesia

Sebaliknya, mereka yang mengambil makanan tambahan plasebo menyaksikan tekanan darah sistolik mereka sedikit meningkat sementara tekanan diastolik mereka tetap berterusan. Seperti yang dinyatakan oleh Tekanan Darah Inggeris, penurunan tekanan darah sistolik adalah sangat penting kerana ini adalah titik di mana jantung mula memerah darah ke pelbagai bahagian badan. Tekanan sistolik adalah penentu yang terbaik sama ada seseorang itu berada pada risiko yang tinggi untuk mengalami serangan jantung atau strok.

BACA:  9 Tindakan Isteri Yang Boleh Mengakibatkan Nusyuz! Nauzubillah

Makanan Lain

Flaxseeds, menurut pelbagai kajian perubatan, adalah sumber serat yang kaya. Perkhidmatan Kesihatan Nasional mengatakan bahawa memakan diet rendah kalori, yang termasuk banyak makanan kaya serat, dapat membantu menurunkan tekanan darah. Makan banyak sayur-sayuran dan buah-buahan, sekurang-kurangnya lima bahagian setiap hari juga boleh membantu banyak penurunan tekanan darah.

Kambing Aqiqah Murah Indonesia
Loading...

Minat menulis artikel? Inilah peluang untuk anda. Hantar artikel anda di sini: www.islamituindah.info/hantar-artikel