≡ Menu

Betulkah Minyak Ikan Boleh Merawat Ekzema?? Baca Kajian Ini


Kondisi kulit adalah biasa di kalangan ramai orang di dunia, dengan eksim sebagai salah satu keadaan kulit yang paling lazim.

Disifatkan oleh kulit yang teruk, gatal, merah, retak dan kasar kulit, statistik menunjukkan bahawa ia mempengaruhi kira-kira 31.6 peratus daripada semua orang yang kini tinggal di Amerika Syarikat, dengan dermatitis atopik sebagai jenis yang paling biasa berlaku.

Mujurlah, ubat untuk keadaan ini mudah diperoleh kepada sesiapa sahaja, kadang-kadang juga mengurangkannya kepada keadaan lain yang mengganggu yang perlu anda hadapi. Ini termasuk ubat oral biasa, krim berubat dan juga suntikan.

Walau bagaimanapun, sesetengah orang yang memilikinya masih mencari cara yang lebih semula jadi untuk melegakan simptom yang menjengkelkan. Syukurlah, perubahan gaya hidup dan gaya hidup telah terbukti dengan penyelidikan untuk membantu orang ramai mendapat manfaat.

BACA:  Tolong Jangan Guna Semula Botol Plastik, Ini 4 Bahaya Yang Kita Semua Tak Peka

Salah satu pilihan semulajadi yang paling popular untuk manusia ialah minyak ikan, semuanya berkat sifat anti-radang yang sangat kuat. Tetapi adakah ia berfungsi?

Kambing Aqiqah Murah Indonesia

Minyak Ikan Untuk Ekzema

Ekzema adalah keadaan keradangan biasa yang memberi kesan kepada kulit dan dikenali untuk gejala buruk yang boleh memberi kesan buruk terhadap kualiti hidup. Sekiranya tidak dirawat, ia juga boleh menyebabkan luka kulit dan luka kulit di mana cecair keluar. Kerana mereka datang dengan suar, mereka juga boleh menjejaskan tidur, mood dan harga diri kita secara negatif. Satu kajian juga mendedahkan bahawa orang yang memilikinya lebih cenderung mengalami kemurungan.

Bolehkah minyak ikan benar-benar membantu memperbaiki gejala-gejala ekzema?

Nah, penyelidikan masih berterusan, tetapi berdasarkan data yang kami ada setakat ini, ya. Ini kerana minyak ikan kaya dengan asid lemak omega-3 seperti asid eicosapentaenoic (EPA) dan asid docosahexaenoic (DHA), yang kedua-duanya telah ditunjukkan untuk mengatasi keradangan dalam banyak cara, seperti menghalang protein yang menghasilkan keradangan di dalam tempat pertama.

BACA:  Anak-Anak Suka Air Berkarbonat. Ini 6 Sebab Ibu Bapa Perlu Hentikannya

Oleh itu, terdapat potensi minyak ikan yang dapat memberi manfaat kepada mereka yang mempunyai ekzema dan mengurangkan gejala mereka. Walau bagaimanapun, adalah penting untuk memahami bahawa penyelidikan masih kurang dalam bidang ini, dengan hanya sedikit penyelidikan yang dilakukan setakat ini. Walau bagaimanapun, apa yang dilakukan menunjukkan bahawa minyak ikan boleh memperbaiki gejala ekzema, seperti gatal-gatal.

Kambing Aqiqah Murah Indonesia
Loading...

Minat menulis artikel? Inilah peluang untuk anda. Hantar artikel anda di sini: www.islamituindah.info/hantar-artikel