≡ Menu

Betukarlah Kepada Minyak Ini Jika Ingin Kurangkan Berat Badan


Diet memainkan peranan penting dalam kehidupan orang yang cuba menumpahkan lemak. Memantau makanan anda, dari jumlah yang anda ambil untuk nilai pemakanan, boleh membantu menguruskan berat badan.

Bagaimana anda menyediakan makanan anda juga boleh menjejaskan berat badan anda. Segala-galanya bermula dari memasak dan ada bahan-bahan tertentu yang dikenali untuk membantu mempercepatkan proses pembakaran lemak.

Satu adalah minyak kelapa. Ia menyokong proses membakar lemak perut, yang mempercepatkan proses penurunan berat badan, memnurut Daily Express.

Lemak perut adalah jenis lemak yang terdapat di sekitar organ anda dan memberikan anda “perut buncit” Tetapi ia tidak hanya menunjukkan saiz tambahan seseorang kerana lemak semacam itu juga dapat membantu menentukan risiko mengalami masalah kesihatan yang serius, seperti penyakit jantung dan diabetes.

BACA:  Sabun, Sabun Tangan Atau Hand Sanitizer. Yang Mana Lebih Elok Untuk Membersihkan Tangan?
Kambing Aqiqah Murah Indonesia

Bagaimana Minyak Kelapa Membantu Berat Badan

Minyak kelapa dikenali sebagai salah satu lemak yang paling mesra. Sehingga 90 peratus daripada asid lemaknya tepu, yang menggalakkan metabolisme yang lebih baik dan membantu minyak kekal stabil walaupun memasak pada suhu tinggi.

Anda hanya memerlukan sedikit minyak kelapa untuk menikmati manfaat kesihatannya. Penyelidik sebelum ini mendapati bahawa menambah 2 sudu minyak boleh membantu membawa kepada penurunan berat badan yang sihat.

Kajian mendapati bahawa penggunaan minyak kelapa dapat membantu mengurangkan lemak “berbahaya” di rongga perut. Produk ini menyediakan sejumlah besar trigliserida rantaian sederhana, asid lemak yang boleh mempercepat metabolisme.

Minyak kelapa juga boleh meningkatkan selera makan dan meningkatkan perasaan kenyang walaupun selepas makan sebahagian kecil. Satu kajian menunjukkan bahawa menggunakan 30 gram minyak kelapa dalam makanan selama empat minggu membantu lelaki dengan obesiti mengurangkan lilitan pinggangnya sebanyak 2.86 cm.

BACA:  Hebatnya Surah Ali-Imran! 39 Fadhilat Dan Khasiat Surah Ali-Imran! Mari Amalkan

Selain daripada penurunan berat badan, faedah kesihatan minyak kelapa juga dapat membantu mengurangkan risiko penyakit jantung. Ia membantu meningkatkan tahap kolesterol baik (HDL) dalam badan dan mengurangkan kolesterol yang tidak baik.

Minyak kelapa juga membantu menyekat jangkitan. Ia mengandungi asid laurik yang memberikan produk antifungal, antiviral dan antibakteria.

“Lemak tepu yang terdapat dalam minyak kelapa mempunyai sifat-sifat antimikrobial dan membantu menangani pelbagai bakteria, kulat, dan parasit yang boleh menyebabkan senak,” Dr. Joe Alton, pakar perubatan dan pengarang bersama “The Handbook of Medicine Handbook”.

Kambing Aqiqah Murah Indonesia
Loading...

Minat menulis artikel? Inilah peluang untuk anda. Hantar artikel anda di sini: www.islamituindah.info/hantar-artikel