≡ Menu

Berjalan Kaki Laju Boleh Memanjangkan Hayat 10-15 Tahun! Subhanallah


Anda berjalan laju sehinggakan ada kawan-kawan yang minta untuk perlahankan sikit? Jangan turuti mereka, sebaliknya minta mereka untuk lajukan langkah mereka.

Alasannya ialah individu yang berjalan laju didapati mempunyai jangka hayat yang lebih tinggi berbanding mereka yang lebih perlahan.

Ya, menurut kajian yang diketuai oleh Tom Yates dari Universiti Leicester di England, individu yang melakukan sekitar 100 langkah seminit dijangka hidup sehinga 15 ke 20 tahun lebih lama jika dibandingkan dengan individu yang berjalan sekitar 50 langkah seminit.

BACA:  Betul Ke Makan Cili Boleh Sebabkan Appendiks? Baca Penjelasan Doktor

Kajian tersebut melibatkan seramai 474,919 individu yang merangkumi purata usia 52 tahun dan ia dijalankan sehinggalah mereka meninggal dunia. Hasil kajian ini telah diterbitkan dalam jurnal Mayo Clinic Proceeding.

Kambing Aqiqah Murah Indonesia

Mereka turut mendapati yang mereka dengan kategori berat ‘underweight’ mempunyai jangka hayat terendah iaitu 64.8 tahun bagi lelaki dan 72.4 tahun untuk wanita.

BACA:  Nampak Sedap, Tapi Awas! Ini Bahaya Baby Nenas Yang Famous Di Thailand

Sebelum ini, pasukan pengkaji ini pernah menjalankan kajian yang hampir serupa, iaitu melibatkan kelajuan langkah seseorang.

Hasil kajian tersebut, mereka membuat kesimpulan bahawa golongan umur pertengahan yang berjalan perlahan mempunyai risiko penyakit jantung yang lebih tinggi.

Kambing Aqiqah Murah Indonesia
Loading...

Minat menulis artikel? Inilah peluang untuk anda. Hantar artikel anda di sini: www.islamituindah.info/hantar-artikel