≡ Menu

Berita Baik, Ini Cara Membersihkan Topeng N95 Yang Sudah Dipakai Untuk Diguna Semula


KUALA LUMPUR, 25 Mac – Para penyelidik di Universiti Stanford mendapati bahawa topeng N95 boleh disterilkan secara berkesan untuk penggunaan semula tanpa menjejaskan keupayaan penapisan mereka melalui pemanasan suhu rendah di dapur dapur konvensional.

Penemuan ini boleh membantu mengurangkan kekurangan topeng global yang merupakan komponen penting bagi peralatan pelindung diri lengkap (PPE) pekerja perubatan terhadap penyakit koronavirus (Covid-19)

Menurut kertas penyelidikan yang ditulis oleh Dr Amy Price dan Dr Larry Chu bagi pihak Makmal AIM Stanford dan Covid-19 Evidence Service, topeng N95 boleh dipulihkan secara berkala tanpa sebarang kesan ke atas keberkesanannya dengan memanaskannya pada 70C secara teratur ketuhar dapur selama 30 minit.

BACA:  Nak Kaya? Jangan Tinggal Amalan Mudah Ini

Hal yang sama boleh dicapai dengan menggunakan wap air panas selama 10 minit, walaupun ini mengakibatkan kemerosotan marjinal dalam keberkesanan penapisan berbanding pemanasan oven.

Kambing Aqiqah Murah Indonesia

“Tidak diketahui bagaimana memakai topeng yang sama beberapa kali mempengaruhi topeng N95,” para penyelidik mengakui di dalam kertas mereka.

Mereka memetik kesimpulan Institut Kebangsaan Keselamatan Sosial dan Kesihatan Amerika Syarikat bahawa “tidak ada cara untuk menentukan jumlah maksimum yang boleh digunakan semula untuk respirator anN95 sebagai nombor generik yang akan digunakan dalam semua kes”.

Walaupun kaedah lain seperti merendam dalam isopropil alkohol menghilangkan topeng, ini jauh menurunkan keupayaan penapisan yang tersisa dari topeng selepas pembersihan.

Penyebaran Covid-19 yang pesat ke seluruh negara di dunia dalam beberapa bulan telah menyebabkan kekurangan global topeng pembedahan dan bentuk PPE yang lain.

BACA:  Bayi Mati Lepas Diberi Ubat Selesema, Ada 2 Kes Pengalaman Doktor Yang Patut Ibu Bapa ALERT!

Walaupun menggunakan topeng pembedahan tidak disyorkan, realiti adalah bahawa banyak pekerja perubatan garis depan terpaksa menggunakan semula mereka berulang kali disebabkan oleh kekurangan akut manakala yang lain hanya pergi tanpa mereka dengan risiko peribadi yang besar.

Kekurangan itu juga dikompaun oleh permintaan peribadi untuk topeng tersebut.

Malaysia juga menghadapi kekurangan yang sama, menyebabkan kerajaan mengharamkan semua eksport topeng tempatan untuk mengurangkan kekurangan tempatan.

Malaysia melaporkan kematian ke-16 dari Covid-19 malam tadi, dengan jangkitan yang disahkan kini pada 1,624 kes.

Kambing Aqiqah Murah Indonesia
Loading...

Minat menulis artikel? Inilah peluang untuk anda. Hantar artikel anda di sini: www.islamituindah.info/hantar-artikel