≡ Menu

Berdoalah Agar Vaksin Covid-19 Segera Ditemukan


VAKSIN bukan segala-galanya. Namun semua mengharapkannya, terutama untuk melihat vaksin COVID-19 berjaya dicipta dalam tempoh terdekat.

Mungkin anda pelik, mengapa tulisan saya sebegini kali ini. Seolah-olah saya tidak begitu mengharapkan sangat kewujudan vaksin dalam suasana pandemik COVID-19 masa ini.

Di sini perlunya kefahaman mantap bagi kita, bahawa vaksin itu antara bentuk ikhtiar. Jika ia berkesan, berkualiti dan selamat digunakan, baru kita boleh mencanangkan kepada masyarakat umum untuk mengambilnya.

Sekiranya baru pada peringkat fasa praklinikal atau ujian makmal atau fasa pertama yang hanya diuji atas sebahagian kecil manusia, tidak perlu dibanggakan lagi.

Malah, tidak perlu dicanangkan serata dunia bahawa kita sudah berjaya dan berbangga menemui kaedah untuk mencegah COVID-19.

Kambing Aqiqah Murah Indonesia

Saya risau jika ia satu harapan palsu yang akhirnya kita tak boleh keluar daripada kemelut wabak yang semakin mengganas di atas muka bumi.

Apa pun yang terbaik buat kita adalah berdoa agar vaksin COVID-19 berjaya dihasilkan dan dikeluarkan untuk masyarakat dalam tempoh terdekat.

Dalam erti kata lain, vaksin akan dipasarkan nanti sudah tentu wajib menepati ciri. Yakni berkesan mencegah COVID-19, selamat digunakan, (di mana) kesan sampingan yang serius adalah boleh dihazafkan dan sudah tentu kaedah pembuatannya dikawal piawaian berkualiti.

Sehingga kini lebih 82 penyelidik atau organisasi seluruh dunia berusaha membangunkan vaksin COVID-19.

Peringkat keberjayaannya masih terlalu awal. Pada awal April lalu Amerika Syarikat mengumumkan sebuah organisasi pengkaji berjaya menguji vaksin ke atas manusia yang dibangunkan mereka.

BACA:  Fadhilat Surah Al-Waqiah! Besar Sungguh Ganjaran Bagi Mereka Yang Mengamalkannya

Malangnya, ia tidak dibuat mengikut kaedah ketat seperti selalunya diwajibkan atas setiap organisasi penyelidik. Mereka masih belum melepasi kajian praklinikal sama ada ke atas cakera piring pateri atau haiwan, tetapi terus membuat dakwaan uji kaji ke atas segelintir kecil manusia (fasa 1).

Mungkin terlalu ghairah mendapatkan perhatian dunia bahawa mereka juara. Namun, seperti yang saya sebut peringkat awal tadi, perjalanan membina sesuatu ubat atau vaksin mesti melalui kaedahnya yang termaktub dalam disiplin kajian.

Perjalanan membangunkan sebotol vaksin yang berjaya paling kurang mengambil masa 18 bulan atau lebih. Contohnya vaksin BCG (bacille Calmette-Guérin) mula ditemui dan dicipta pada 1920, tetapi secara umum digunakan untuk khalayak ramai pada 1927 di negara Barat. Negara kita sendiri memulakan pemberian vaksin BCG pada 1961.

Adakah vaksin COVID-19 akan berjaya dalam tempoh terdekat atau kajian mengenainya akan terhenti? Atau mungkin mengambil masa berpuluh tahun sebelum ia selamat digunakan seperti vaksin lain yang sudah berada di pasaran kini?

June Almeida, seorang pakar virologi terkenal Eropah menemui virus Corona pada 1964. Penemuan beliau membuka mata dunia Barat bahawa wujudnya satu virus berlainan daripada influenza yang sebelum ini menjadi punca utama wabak seluruh dunia.

Saintis dan pakar perubatan mempunyai cabaran besar bagi mencari formula baharu bagaimana berlawan dengan makhluk yang tidak nampak pada mata kasar.

BACA:  Kalau Dulu, Marah Sekali Pun Dah Cukup, Sekarang,Anak-Anak Bukan Main Lagi Menjawab

Kajian ke arah pembinaan vaksin bagi melawan virus Corona sudah banyak dilakukan, tetapi kebanyakannya menemui jalan buntu.

Kita semua tahu kisah keluarga virus Corona ini sudah pun menyerang dunia sejak 1960. Nama wabak yang besar adalah Common Flu, SARS, MERS-Cov.

Sehingga kini tiada kejayaan boleh dibanggakan berkaitan pembuatan vaksin atau seumpamanya yang boleh mencegah keluarga virus Coronaviridae ini terus menjalar memusnahkan manusia.

Pengkaji atau syarikat ubat sedang berlumba membuat vaksin bagi mencegah virus itu. Wabak SARS yang melanda dunia pada 2002 hingga 2003 menjangkiti hampir 80,000 manusia dan menyebabkan lebih 2,000 kematian. Sehingga kini vaksin untuk SARS belum berjaya dipasarkan.

Kajian itu terhenti sebab SARS hanya melanda secara hirisan lintang tahun yang spesifik, bukannya sepanjang zaman.

Begitu juga pengkajian dan pembinaan vaksin MERS-Cov. Ia tidak berbaloi diteruskan kerana sudah tidak menjadi keperluan mendesak.

Wabak MERS-Cov hanya berlaku pada 2012 dan 2013. Persoalannya, adakah vaksin COVID-19 mempunyai nasib sama?

Kita tunggu dan lihat. Tetapi tetap dalam benak kita menggunung harapan supaya vaksin COVID-19 itu berjaya dan menjadi solusi ampuh bagi membebaskan semua daripada penularan digeruni ini.

Buat masa ini, kita jangan lupa, ‘vaksin’ yang terbaik adalah Perintah Kawalan Pergerakan (PKP), penjarakan sosial, amalan kebersihan dan berubah kepada budaya baharu dalam masyarakat.

Kambing Aqiqah Murah Indonesia
Loading...

Minat menulis artikel? Inilah peluang untuk anda. Hantar artikel anda di sini: www.islamituindah.info/hantar-artikel